Lukrecja

Lukrecja - (Glycyrrhiza) występuje w południowej Europie i Azji. Lukrecja jest jedną z najstarszych roślin znanych człowiekowi i stosowanych w ziołolecznictwie. Surowcem przemysłowym lukrecji jest korzeń. Jest świetna podczas zwalczania infekcji gardła, dróg oddechowych oraz przy problemach żołądkowych.
Korzeniowi lukrecji przypisuje się następujące właściwości:
- moczopędne
- przeczyszczające
- przeciwzapalne
- podnosi ciśnienie krwi
- antyalergiczne
- przeciwbakteryjne
Sposób przygotowywania: Zewnętrznie do przemywania i okładania skóry przy przebarwieniach, piegach i suchości, stanach zapalnych, łuszczycy, wypryskach, toczniu, trudno gojących się ranach i oparzeniach. Doustne i zewnętrzne stosowanie (skojarzyć) leczy trądzik pozostawiający przebarwienia. W praktyce na szklankę wody bierzemy 1-2 łyżki rozdrobnionego surowca. Odwar trzeba gotować 5-15 minut, napar parzyć 30-40 minut; przecedzić. Pić po 1 szklance naparu/odwaru 2-4 razy dziennie; w nieżytach układu pokarmowego i oddechowego – małe dawki, ale często. Dla dzieci herbatkę z lukrecji można parzyć w mleku z miodem lub sokiem malinowym.
Kraj pochodzenia: Azerbejdżan
* Przed spożyciem ziół, szczególnie w przypadku osób przyjmujących różnego rodzaju leki, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Lukrecja

trwa wysyłanie opinii...



