TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 pln ; ; dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
do zapłaty 0 pln
kod promocyjny
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
Taiwan Wuyi Hong Cha 2017
Taiwan Wuyi Hong Cha – tajwańska herbata czarna o urzekającym aromacie i słodkim smaku. Dostępna w bardzo ograniczonej ilości.

Cukierkowa – tak w skrócie można określić tę herbatę. Jej słodycz jest jednak naturalna i lekka, miodowy charakter podszyty jest żywiczno-ziołowymi akcentami. Nawet parzona długo i nieuważnie, herbata ta nie będzie gorzka. Posiada wiele cech wspólnych z Shui Xian Hong Cha, kosztując blisko dwukrotnie mniej.

Krzewy wykorzystane do stworzenia tej herbaty są potomstwem bliżej nieokreślonych kultywarów zaimportowanych na Tajwan z chińskiej prowincji Fujian na początku XX wieku. Obecnie stosowane są coraz rzadziej, gdyż ich uprawa i obróbka wymaga większego wkładu pracy ludzkiej.

Zbiory: kwiecień 2017 (zbiór ręczny)
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, Banqiaoxiang
Kultywar: Wuyi Zhong (武夷種)
 

Taiwan Wuyi Hong Cha 2017

smak
     
4.75
aromat
     
4.50

chwilowo niedostępny

dostawa: od 7 PLN, darmowa dostawa od 100 PLN, wysyłki ZAGRANICZNE za 45 PLN (stały koszt)
wysyłka ekspresowa w ciągu 24h
opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-sb 10-20.00 KOSZT DOSTAWY - PŁATNOŚĆ - ZWROT
typ:
czarna, klasyczna
region:
tajwan, nantou
zbiory:
wiosenne/first flush, 2017
Parzenie
5g / 250ml wody
96℃
3-4 min
OCEŃ PRODUKT
4.63 4 5 0
     
     

trwa wysyłanie opinii...

Aleksandra smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Niespotykana herbata... Coś zupełnie innego niż Darjeeling, Assam. Nie ma w niej świeżości, aromat i smak jest ciężki, ma się wrażenie, że herbata jest wręcz gęsta, oblepiająca usta. Pierwsze parzenie było bardziej żywiczne, drugie za to miodowe. A może na odwrót ;) Warto spróbować.
Marcin smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Niedawno znalazłem w szafce resztkę tej herbaty, akurat były 4 gramy, więc postanowiłem zaparzyć jakby metodą gongfu-cha w gaiwanie, nie spodziewałem się że herbata może tak smakować. Jak dla mnie smak gorzkiej czekolady z dodatkiem sporej ilości miodu, na koniec pojawia się taki ostrzejszy, ziołowy posmak, póki co nie piłem nic lepszego
Piotr smak  
     
5.00     aromat  
     
4.00
Piłem już wiele "czarnych" herbat, ale ta dla mnie ma najwspanialszy aromat i smak: pełny, z lekką dozą "słodyczy". Aromat bardzo wyraźny.
Jerzy smak  
     
4.00     aromat  
     
4.00
Aromat suszu jest bardzo ciężki, miodowo-żywiczny, powiedziałbym, że pachnie podobnie do porządnie odstalego miodu połtoraka. Parzyłem rzecz jasna po swojemu czyli dłużej w niższej temperaturze: 5 minut w 90 stopniach. Napar był brązowy, niezbyt ciemny. W smaku lekki, niedługo utrzymywał się w ustach. Aromat i smak były dosyć ciężkie, żywiczne (jak ktoś w dzieciństwie jadał sosnową żywicę wie o czym pisze). W tle nutki kakao i gryczanego, ostrego miodu. Herbata naturalnie słodka, podobnie właśnie jak sosnowa żywica. Bardzo dobra, z pewnością zagości częściej w moim dzbanuszku.
ostatnio przeglądane