TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 pln ; ; dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
do zapłaty 0 pln
kod promocyjny
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
Taiwan Wuyi Hong Cha 2017
Taiwan Wuyi Hong Cha – tajwańska herbata czarna o urzekającym aromacie i słodkim smaku. Dostępna w bardzo ograniczonej ilości.

Cukierkowa – tak w skrócie można określić tę herbatę. Jej słodycz jest jednak naturalna i lekka, miodowy charakter podszyty jest żywiczno-ziołowymi akcentami. Nawet parzona długo i nieuważnie, herbata ta nie będzie gorzka. Posiada wiele cech wspólnych z Shui Xian Hong Cha, kosztując blisko dwukrotnie mniej.

Krzewy wykorzystane do stworzenia tej herbaty są potomstwem bliżej nieokreślonych kultywarów zaimportowanych na Tajwan z chińskiej prowincji Fujian na początku XX wieku. Obecnie stosowane są coraz rzadziej, gdyż ich uprawa i obróbka wymaga większego wkładu pracy ludzkiej.

Zbiory: kwiecień 2017 (zbiór ręczny)
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, Banqiaoxiang
Kultywar: Wuyi Zhong (武夷種)
 

Taiwan Wuyi Hong Cha 2017

smak
     
4.75 / 5
aromat
     
4.50 / 5

chwilowo niedostępny

dostawa: od 7 PLN, darmowa dostawa od 100 PLN, wysyłki ZAGRANICZNE za 45 PLN (stały koszt)
wysyłka ekspresowa w ciągu 24h
opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-sb 10-20.00 KOSZT DOSTAWY - PŁATNOŚĆ - ZWROT
typ:
czarna, klasyczna
region:
tajwan, nantou
zbiory:
wiosenne/first flush, 2017
Parzenie
5g / 250ml wody
96℃
3-4 min
OCEŃ
4.63 4 5 0
     
     

trwa wysyłanie opinii...

Aleksandra smak  
     
5.00 / 5     aromat  
     
5.00 / 5
Niespotykana herbata... Coś zupełnie innego niż Darjeeling, Assam. Nie ma w niej świeżości, aromat i smak jest ciężki, ma się wrażenie, że herbata jest wręcz gęsta, oblepiająca usta. Pierwsze parzenie było bardziej żywiczne, drugie za to miodowe. A może na odwrót ;) Warto spróbować.
Marcin smak  
     
5.00 / 5     aromat  
     
5.00 / 5
Niedawno znalazłem w szafce resztkę tej herbaty, akurat były 4 gramy, więc postanowiłem zaparzyć jakby metodą gongfu-cha w gaiwanie, nie spodziewałem się że herbata może tak smakować. Jak dla mnie smak gorzkiej czekolady z dodatkiem sporej ilości miodu, na koniec pojawia się taki ostrzejszy, ziołowy posmak, póki co nie piłem nic lepszego
Piotr smak  
     
5.00 / 5     aromat  
     
4.00 / 5
Piłem już wiele "czarnych" herbat, ale ta dla mnie ma najwspanialszy aromat i smak: pełny, z lekką dozą "słodyczy". Aromat bardzo wyraźny.
Jerzy smak  
     
4.00 / 5     aromat  
     
4.00 / 5
Aromat suszu jest bardzo ciężki, miodowo-żywiczny, powiedziałbym, że pachnie podobnie do porządnie odstalego miodu połtoraka. Parzyłem rzecz jasna po swojemu czyli dłużej w niższej temperaturze: 5 minut w 90 stopniach. Napar był brązowy, niezbyt ciemny. W smaku lekki, niedługo utrzymywał się w ustach. Aromat i smak były dosyć ciężkie, żywiczne (jak ktoś w dzieciństwie jadał sosnową żywicę wie o czym pisze). W tle nutki kakao i gryczanego, ostrego miodu. Herbata naturalnie słodka, podobnie właśnie jak sosnowa żywica. Bardzo dobra, z pewnością zagości częściej w moim dzbanuszku.
ostatnio przeglądane