TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Shimen Vintage Tie Guan Yin 1995

Shimen Vintage Tie Guan Yin 1995
herbata:
region:
tajwan, tajwan
zbiory:
wiosenne/first flush, 1990-1999, wiosenne/first flush, 1990-1999
Shimen Vintage Tie Guan Yin 1995 – leżakowany, palony oolong Tie Guan Yin z północnego Tajwanu. 

Oolong Tie Guan Yin w klasycznym tajwańskim stylu – mocno utleniany i intensywnie palony na węglu drzewnym. Przechowywany w czystych i suchych warunkach. 

Aromat karmelu i czekolady. Smak wraz z kolejnymi parzeniami ewoluuje od palonych, czekoladowych i mineralnych nut, do owocowych, ziołowych i drzewnych. Wyczuwalna jest też lekka kwasowość, unikalna dla palonych i długo leżakowanych herbat oolong, pochodząca z przekształcenia się niektórych katechin w kwas galusowy.

Kolor naparu jest czerwono-brązowy, ciemny i w pierwszych parzeniach nieco mętny (cecha charakterystyczna starych palonych oolongów). 

To herbata, która bardzo dobrze reprezentuje tajwańskie lao cha (老茶), czyli stare herbaty. Można powiedzieć, że ma przy tym dobry stosunek ceny do jakości, bo tak stare herbaty potrafią osiągać ceny astronomiczne. 

Pochodzenie: Tajwan, Shimen
Kultywar: Ying Zhi Hong Xin (硬枝紅心)
Zbiory: 1995 rok
Parzenie
6g / 100 ml
96°C (wrzątek)
I parzenie 40 s; II 40 s; III 1 min; IV 2 min; V 4 min; VI 10 min
5-6 parzeń w stylu gongfu
Parząc tę herbatę w stylu europejskim zalecamy użycie 5 g na 250 ml wody i wykonanie jednego lub dwóch długich parzeń.

Shimen Vintage Tie Guan Yin 1995

smak
     
4.20
aromat
     
4.40
10g - 23,50 zł
25g - 57 zł
50g  - 114 zł
100g - 228 zł
dostawa: wysyłka ekspresowa od 10 zł, darmowa dostawa w Polsce od 150 zł, EUROPA za 45 zł, USA za 85 zł, zobacz szczegóły dostawy, płatności i zwrotu >>
opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-pt 8-17.00
OPINIE
4.30 5 5 0
Paweł | DrFelix smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Herbacie należą się oklaski. Aromat gorącego suszu jest jak przy śliwkach w czekoladzie z dodatkiem alkoholu, może rumu. Po zaparzeniu zapach, który wypełnia całe pomieszczenie, bardzo kojarzy mi się z whiskey i miesza się wraz z innymi aromatami, między innymi migdałami, co wywołuje skojarzenie z marcepanem; sprawia również wrażenie takiego duszącego kurzu ze starych regałów z zapomnanymi księgami. Smak ma słodko gorzki, dominuje whiskey - taka na gorąco i bez procentów - a prócz tego marcepan, migdały i inne orzechy. Ma też kwaskowy smak gdzieś w tle, jak po zjedzeniu suszonej śliwki. Utrzymuje się po niej długi i ciekawy posmak. Z każdym kolejnym parzeniem coraz bardziej przypomina mi Johny'ego Walkera. Jedyne co można jej zarzucić to to, że nie jest na wiele parzeń, ale trudno się dziwić, w końcu 25 lat czekała na jej zaparzenie. Parzona stylem Gong Fu Cha, 5g/100ml gaiwan.
Kamil smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Herbatę tę zaparzyłem w stylu europejskim (5g/300ml) robiąc jednak od razu dłuższe parzenia - 2min, 5min, 10min. Pierwsze parzenie bardzo mocno dymne, popielne i o intensywnym aromacie tabaki. Przy kolejnym tabaka zanika i zastępowana jest aromatem suszonych śliwek, które już zupełnie dominują trzecie parzenie. Skojarzenie z czekoladą raczej dość odległe a o karmelu w ogóle nie było już mowy. Posmak lekko kwaskowy, lekko jakby słonawy ale przy tym lekki i nie utrzymujący się długo. Było to zupełnie co innego, niż oczekiwałem od tej herbaty ale okazało się strzałem w dziesiątkę. Szczerze polecam wszystkim zwolennikom dymnych aromatów
Piotr smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Niezwykle ciekawe smaki i aromaty. Przychylam się do opinii, że czuć tutaj whisky, stare drewno i stare książki. Troszkę gorzkiej czekolady. Jest zarówno coś słodkiego, jak i kwaskowego. Przede wszystkim bardzo przyjemny, gładki napar. Czytam inne opinie i intryguje mnie, jak różnie odbierana jest ta herbata...
Marcin smak  
     
3.00     aromat  
     
4.00
Herbata w pierwszych parzeniach nie do końca przypadla mi do gustu później bylo lepiej wyraźnie odczuwalne nuty czekolady i długi posmak.
Łukasz B. smak  
     
3.00     aromat  
     
3.00
Zacznę od tego, że nie chcę nikogo zniechęcać do tej herbaty, bo może przypaść do gustu miłośnikom mocno palonych, dymnych herbat (jak np. lapsang souchong). Mi natomiast nie przypadła do gustu, mimo iż lubię zarówno smaki wyraziste (np. mocno ziemiste pu-erhy) czy niestandardowe (np. herbaty fermentowane jak goishicha czy awa bancha). Lubię też oolongi, ale raczej cenię te niepalone za ich kwiatowe i/lub warzywne aromaty i smaki. Tu natomiast na obu płaszczyznach dominują nuty dymne, ogniskowe, popiołowe. Kolejne parzenia nie zmieniają tych wrażeń. Cenę zapewne uzasadnia długość leżakowania, ale w moim przypadku nie przełożyło się to na przyjemność z konsumpcji. Parzona w stylu gongfu cha w proporcjach ok. 5 g na 100 ml wody.
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane