TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 pln ; dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 150 pln
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 150 pln
do zapłaty 0 pln
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Jin Mu Dan Yancha 2019

Jin Mu Dan Yancha 2019
NOWOŚĆ
herbata:
region:
chiny, fujian
zbiory:
wiosenne/first flush, 2019
Jin Mu Dan Yancha 2019 (Złota Piwonia)– zaskakująca herbata skalna, czyli oolong z gór Wuyi. Delikatna, lekka i aromatyczna. 

Obok bardzo tradycyjnych herbat skalnych, chcemy zaprezentować Wam nowy szczep herbaciany z gór Wuyi, który w Chinach zdobywa szczególną popularność wśród młodszego pokolenia herbaciarzy oraz wśród kobiet – Jin Mu Dan, czyli Złota Piwonia.

Liście bardzo dobrze zachowane, mięsiste. Jin Mu Dan to herbata bardzo aromatyczna i słodka. Smak może się skojarzyć z karmelowymi, maślanymi cukierkami. Herbaciarze mający duże doświadczenie z różnymi typami herbat mogą z zaskoczeniem odkryć nuty wspólne z zieloną herbatą Anji Bai Cha. To nie przypadek – to zasługa dużej zawartości aminokwasów, co jest cechą wspólną szczepu Jin Mu Dan i herbaty Anji Bai Cha. W aromacie Jin Mu Dan prym wiedzie karmel, czekolada i słodkie nuty kwiatowe. Gorycz tej herbaty jest bardzo niska, co może nie odpowiadać starym wyjadaczom – jednak na pewno zadowoli ich charakterystyczny mineralny posmak, czyli „skalny rytm” (yan yun). To wszystko  sprawia, że to idealna herbata na wprowadzenie w świat niezwykłych herbat z gór Wuyi.  Pod względem obróbki to tradycyjny, dwukrotnie palony na węglu drzewnym oolong. Kilka miesięcy od ostatniego palenia herbata ma idealnie dojrzały smak i wytraciła wszystkie ostre i nieprzyjemne nuty pochodzące z procesu palenia.  

Za obróbkę tej herbaty odpowiada pan Gao Peng, wielokrotnie nagradzany producent herbat skalnych. W konkursie herbat z 2019 roku, Shui Xian autorstwa pana Gao zdobył najwyższą nagrodę, a jego Rou Gui – wyróżnienie.

Prezentowana herbata pochodzi z Wusandi. Herbaty z Wusandi są czasem nazywane „wysokogórskimi herbatami skalnymi”, bo jest to miejsce położone wyraźnie wyżej niż sam park krajobrazowy gór Wuyi. Oddalone jest też od miejsc zamieszkania i od ruchu turystycznego. To wszystko sprawia, że herbaty z Wusandi są bardzo cenione, choć nie pochodzą z samego serca gór Wuyi. Szczególnie cenione są stare krzewy Shui Xian z Wusandi, które jest ich największym skupiskiem w całych górach Wuyi.

Szczep Jin Mu Dan uprawiany jest od roku 2002, a badania nad nim rozpoczęły się w latach 70. Powstał przez skrzyżowanie szczepów Tie Guan Yin i Huang Dan.

Pochodzenie: Chiny, prowincja Fujian, góry Wuyi, Wusandi
Kultywar: Jin Mu Dan  金牡丹
Zbiory: kwiecień 2019
Parzenie
5-7g / 100 ml wody
96°C (wrzątek)
I parzenie 10 s; II 10 s; III 15 s; IV 30 s; V 1 min; VI 1,5 min; VII 3 min; VIII 5 min+
8 parzeń w stylu gongfu; 3 parzenia w dużym czajniku
Zalecamy parzenie w stylu gongfu. W przypadku parzenia w dużym czajniczku, sugerujemy 4 g liści na 250 ml i pierwsze parzenie trwające około 1:30 min.

Jin Mu Dan Yancha 2019

10g - 28 pln
25g - 68 pln
50g - 135 pln
dostawa: od 7 pln, wysyłka ekspresowa, darmowa dostawa od 150 pln,
za granicę za 65 pln (stały koszt)
KOSZT DOSTAWY - PŁATNOŚĆ - ZWROT opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-pt 8-17.00
OPINIE
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane