Jin Mu Dan Yancha 2019
Jin Mu Dan Yancha 2019 (Złota Piwonia)– zaskakująca herbata skalna, czyli oolong z gór Wuyi. Delikatna, lekka i aromatyczna.
Obok bardzo tradycyjnych herbat skalnych, chcemy zaprezentować Wam nowy szczep herbaciany z gór Wuyi, który w Chinach zdobywa szczególną popularność wśród młodszego pokolenia herbaciarzy oraz wśród kobiet – Jin Mu Dan, czyli Złota Piwonia.
Liście bardzo dobrze zachowane, mięsiste. Jin Mu Dan to herbata bardzo aromatyczna i słodka. Smak może się skojarzyć z karmelowymi, maślanymi cukierkami. Herbaciarze mający duże doświadczenie z różnymi typami herbat mogą z zaskoczeniem odkryć nuty wspólne z zieloną herbatą Anji Bai Cha. To nie przypadek – to zasługa dużej zawartości aminokwasów, co jest cechą wspólną szczepu Jin Mu Dan i herbaty Anji Bai Cha. W aromacie Jin Mu Dan prym wiedzie karmel, czekolada i słodkie nuty kwiatowe. Gorycz tej herbaty jest bardzo niska, co może nie odpowiadać starym wyjadaczom – jednak na pewno zadowoli ich charakterystyczny mineralny posmak, czyli „skalny rytm” (yan yun). To wszystko sprawia, że to idealna herbata na wprowadzenie w świat niezwykłych herbat z gór Wuyi. Pod względem obróbki to tradycyjny, dwukrotnie palony na węglu drzewnym oolong. Kilka miesięcy od ostatniego palenia herbata ma idealnie dojrzały smak i wytraciła wszystkie ostre i nieprzyjemne nuty pochodzące z procesu palenia.
Za obróbkę tej herbaty odpowiada pan Gao Peng, wielokrotnie nagradzany producent herbat skalnych. W konkursie herbat z 2019 roku, Shui Xian autorstwa pana Gao zdobył najwyższą nagrodę, a jego Rou Gui – wyróżnienie.
Obok bardzo tradycyjnych herbat skalnych, chcemy zaprezentować Wam nowy szczep herbaciany z gór Wuyi, który w Chinach zdobywa szczególną popularność wśród młodszego pokolenia herbaciarzy oraz wśród kobiet – Jin Mu Dan, czyli Złota Piwonia.
Liście bardzo dobrze zachowane, mięsiste. Jin Mu Dan to herbata bardzo aromatyczna i słodka. Smak może się skojarzyć z karmelowymi, maślanymi cukierkami. Herbaciarze mający duże doświadczenie z różnymi typami herbat mogą z zaskoczeniem odkryć nuty wspólne z zieloną herbatą Anji Bai Cha. To nie przypadek – to zasługa dużej zawartości aminokwasów, co jest cechą wspólną szczepu Jin Mu Dan i herbaty Anji Bai Cha. W aromacie Jin Mu Dan prym wiedzie karmel, czekolada i słodkie nuty kwiatowe. Gorycz tej herbaty jest bardzo niska, co może nie odpowiadać starym wyjadaczom – jednak na pewno zadowoli ich charakterystyczny mineralny posmak, czyli „skalny rytm” (yan yun). To wszystko sprawia, że to idealna herbata na wprowadzenie w świat niezwykłych herbat z gór Wuyi. Pod względem obróbki to tradycyjny, dwukrotnie palony na węglu drzewnym oolong. Kilka miesięcy od ostatniego palenia herbata ma idealnie dojrzały smak i wytraciła wszystkie ostre i nieprzyjemne nuty pochodzące z procesu palenia.
Za obróbkę tej herbaty odpowiada pan Gao Peng, wielokrotnie nagradzany producent herbat skalnych. W konkursie herbat z 2019 roku, Shui Xian autorstwa pana Gao zdobył najwyższą nagrodę, a jego Rou Gui – wyróżnienie.
Prezentowana herbata pochodzi z Wusandi. Herbaty z Wusandi są czasem nazywane „wysokogórskimi herbatami skalnymi”, bo jest to miejsce położone wyraźnie wyżej niż sam park krajobrazowy gór Wuyi. Oddalone jest też od miejsc zamieszkania i od ruchu turystycznego. To wszystko sprawia, że herbaty z Wusandi są bardzo cenione, choć nie pochodzą z samego serca gór Wuyi. Szczególnie cenione są stare krzewy Shui Xian z Wusandi, które jest ich największym skupiskiem w całych górach Wuyi.
Szczep Jin Mu Dan uprawiany jest od roku 2002, a badania nad nim rozpoczęły się w latach 70. Powstał przez skrzyżowanie szczepów Tie Guan Yin i Huang Dan.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Fujian, góry Wuyi, Wusandi
Kultywar: Jin Mu Dan 金牡丹
Zbiory: kwiecień 2019
Jin Mu Dan Yancha 2019
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane