Shan Cha 2023
dzika herbata tajwańska – bardzo słodka herbata czarna!

Shan Cha 2023 – czarna herbata wytwarzana z tajwańskiego, lokalnego gatunku drzewa herbacianego. Bardzo słodka, lekka i aromatyczna. Uwaga: zbiór z roku 2023 dostępny w bardzo limitowanej ilości.
Jest to niewątpliwie jedna z najsłodszych herbat czarnych – ma bardzo charakterystyczną cukierkową słodycz. Suche liście mają kuszący słodki aromat. Napar jest lekki, bez jakiejkolwiek cierpkości czy goryczy. Liście pełne, dobrze zachowane. Herbata z dzikiej odmiany herbaty Camellia formosensis.
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, Yuchi (魚池)
Zbiory: czerwiec 2023
Odmiana: Camellia formosensis (山茶 Shan Cha)
Herbata pakowana na Tajwanie w torebki o macie 50g netto.
Pierwsze wzmianki o tej odmianie pochodzą z roku 1717. Przez rdzennych mieszkańców Tajwanu nazywana była „herbatą bogów” lub po prostu „górską herbatą” (山茶 shan cha).
Pierwsza publikacja naukowa na temat tej rośliny pojawiła się w roku 1937 i już wtedy autorzy sugerowali, że shan cha to zupełnie odrębny, unikalny gatunek krzewu herbacianego. Aż do roku 2009 shan cha była jednak uznawana za wariant standardowego, chińskiego krzewu herbacianego Camellia sinensis. Tajwańskim biologom udało się jednak przeforsować swoje racje i od tego czasu shan cha notowana jest jako Camellia formosensis. O rozróżnieniu tym przesądziły dwie cechy: odmienna budowa zalążni i pąków spoczynkowych. Pąki spoczynkowe C. formosensis, które roślina wypuszcza zimą, nie są pokryte meszkiem, jak ma to miejsce w przypadku wszystkich kultywarów C. sinensis. Zadecydowały szczegóły, ale już na pierwszy rzut oka roślina ta wyróżnia się na tle innych krzewów herbacianych: jej liście są szerokie, kora blada, niemal biała, a rosnąc dziko potrafi osiągać wysokość nawet do 8 metrów (w tym względzie jest więc bardziej podobna do assamskiej odmiany herbaty). Nazywana jest herbatą dziką, ale obecnie nie oznacza to, że zawsze musi rosnąć dziko.
Chociaż w wyniku zmian klimatycznych i działalności człowieka populacja shan cha, zwłaszcza rosnącej dziko, stale się zmniejsza, to jednak odegrała ona bardzo istotną rolę w rozwoju tajwańskiego przemysłu herbacianego. W wyniku skrzyżowania krzewu C. formosensis z birmańską C. assamica powstał tajwański kultywar #18 Hong Yu, zwany też herbatą „rubinową”. Kultywar ten jest łatwy w uprawie, ma niepowtarzalny smak i najlepiej nadaje się do produkcji herbaty czarnej – dzięki niemu tajwańska herbata czarna przeżyła renesans po roku 2000. Jeśli macie możliwość, porównajcie smak Shan Cha i Hong Yu. Powinniście dostrzec cechy wspólne! W roku 2020 tajwański Instytut Badania i Rozwoju Herbaty zarejestrował kultywar #24, Shan Yun, który jest specjalnie wyselekcjonowanym szczepem Shan Cha przeznaczonym do upraw plantacyjnych.
Shan Cha bywa na Tajwanie leżakowana przez kilka lat (to częsta praktyka, stosowana przy wszystkich tajwańskich herbatach czarnych i mocniej utlenianych oolongach).
Jest to niewątpliwie jedna z najsłodszych herbat czarnych – ma bardzo charakterystyczną cukierkową słodycz. Suche liście mają kuszący słodki aromat. Napar jest lekki, bez jakiejkolwiek cierpkości czy goryczy. Liście pełne, dobrze zachowane. Herbata z dzikiej odmiany herbaty Camellia formosensis.
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, Yuchi (魚池)
Zbiory: czerwiec 2023
Odmiana: Camellia formosensis (山茶 Shan Cha)
Herbata pakowana na Tajwanie w torebki o macie 50g netto.
Pierwsze wzmianki o tej odmianie pochodzą z roku 1717. Przez rdzennych mieszkańców Tajwanu nazywana była „herbatą bogów” lub po prostu „górską herbatą” (山茶 shan cha).
Pierwsza publikacja naukowa na temat tej rośliny pojawiła się w roku 1937 i już wtedy autorzy sugerowali, że shan cha to zupełnie odrębny, unikalny gatunek krzewu herbacianego. Aż do roku 2009 shan cha była jednak uznawana za wariant standardowego, chińskiego krzewu herbacianego Camellia sinensis. Tajwańskim biologom udało się jednak przeforsować swoje racje i od tego czasu shan cha notowana jest jako Camellia formosensis. O rozróżnieniu tym przesądziły dwie cechy: odmienna budowa zalążni i pąków spoczynkowych. Pąki spoczynkowe C. formosensis, które roślina wypuszcza zimą, nie są pokryte meszkiem, jak ma to miejsce w przypadku wszystkich kultywarów C. sinensis. Zadecydowały szczegóły, ale już na pierwszy rzut oka roślina ta wyróżnia się na tle innych krzewów herbacianych: jej liście są szerokie, kora blada, niemal biała, a rosnąc dziko potrafi osiągać wysokość nawet do 8 metrów (w tym względzie jest więc bardziej podobna do assamskiej odmiany herbaty). Nazywana jest herbatą dziką, ale obecnie nie oznacza to, że zawsze musi rosnąć dziko.
Chociaż w wyniku zmian klimatycznych i działalności człowieka populacja shan cha, zwłaszcza rosnącej dziko, stale się zmniejsza, to jednak odegrała ona bardzo istotną rolę w rozwoju tajwańskiego przemysłu herbacianego. W wyniku skrzyżowania krzewu C. formosensis z birmańską C. assamica powstał tajwański kultywar #18 Hong Yu, zwany też herbatą „rubinową”. Kultywar ten jest łatwy w uprawie, ma niepowtarzalny smak i najlepiej nadaje się do produkcji herbaty czarnej – dzięki niemu tajwańska herbata czarna przeżyła renesans po roku 2000. Jeśli macie możliwość, porównajcie smak Shan Cha i Hong Yu. Powinniście dostrzec cechy wspólne! W roku 2020 tajwański Instytut Badania i Rozwoju Herbaty zarejestrował kultywar #24, Shan Yun, który jest specjalnie wyselekcjonowanym szczepem Shan Cha przeznaczonym do upraw plantacyjnych.
Shan Cha bywa na Tajwanie leżakowana przez kilka lat (to częsta praktyka, stosowana przy wszystkich tajwańskich herbatach czarnych i mocniej utlenianych oolongach).
herbata:
smak:
zbiory:
Parzenie
5g /250 ml
96°C (wrzątek)
I parzenie 2-3 minuty
II 4-5 min
III 10 min
II 4-5 min
III 10 min
3 parzenia
Dobrze nadaje się do parzenia w stylu gongfu i do parzenia w dużej czarce bez oddzielania liści od naparu
Shan Cha 2023
dzika herbata tajwańska – bardzo słodka herbata czarna!
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Piotr
smak 5.00
aromat
5.00
Jedna z najlepszych herbat, jakie piłem. Smak doskonale zbalansowany: słodkie owoce, orzechy, bliżej nieokreślona lekkość. W zapachu jak wyżej z nutami świeżego siana. Spokojnie daje się zaparzyć trzykrotnie (ostatni raz trochę cierpki, ale muszę dopracować metodę)
Aga
smak 5.00
aromat
5.00
Świetna, wręcz niezwykła, oczarowała mnie, oceniam na podstawie próbki którą otrzymałam jako dodatek do zamówienia. Aromat niesamowity, wielką przyjemność sprawiało mi wąchanie suszu po wsypaniu do wyparzonego czajniczka, słodycz prażonych migdałów, orzechów laskowych, karmelu, świeżo pieczonego chleba. Smak równie bogaty, polecam.
Asia
smak 5.00
aromat
5.00
Herbata o niezwykłym smaku i aromacie, wręcz nie do opisania. Jej słodycz jest wyraźna i dosyć specyficzna. Jest to bez wątpienia jedna z najsmaczniejszych czarnych herbat jakie piłam; zdecydowanie polecam.
Nik
smak 5.00
aromat
5.00
No, dzika przyjemność pić takiecoś, delikatne (zero goryczy czy sciągania),jednocześnie pełne smaku i aromatu, a w paszy zostaje jak po szarlotce
Maxymilian
smak 5.00
aromat
5.00
Urzekłą mnioe od pierwszego parzenia. Wspaniały, długo utrzymujący się aromat, pełny smak. Jedna z moich ulubionych.
Łukasz
smak 5.00
aromat
5.00
Bardzo smaczna herbata. Już susz pachnie słodyczą, ale bez silnej perfumy, więc raczej określiłbym ją jako miodową niż owocową. Napar jest już bardziej charakterny, czuć nadal słodycz, ale dochodzi do tego coś w rodzaju przypieczonej skórki chleba. W smaku jest podobnie - jest zarówno moc, jak i słodka lekkość. Gorycz jest niska, ale ściąganie na języku dość intensywane, zatem jednak czuć, że to czarna herbata (co uważam za zaletę). Przyjemny posmak pozostaje długo w ustach. Polecam!
Paulina
smak 5.00
aromat
5.00
Słodka, miodowa, zupełnie niezwykła - inna niż herbaty, które piłam dotychczas. Już sam susz przed zalaniem pachnie lekko słodko. Po wypiciu słodycz zostaje na języku jeszcze dosyć długo. Ale! Jestem zachwycona opisami herbat na tej stronie, nie dość że zawierają precyzyjne informacje, to jeszcze można w nich znaleźć cenne wskazówki dla klienta (np. żeby porównać smak z Hong Yu, w tym wypadku). Widać, że strona prowadzona z pasją i dzięki temu chce się tutaj wracać.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



