Sencha Zairai 2017
Sencha Zairai 2017 – sencha z lokalnego szczepu krzewu. Oczarował nas jej posmak! Pochodzi z plantacji, gdzie stosowane są metody uprawy ekologicznej (bez sztucznych nawozów i środków ochrony roślin).
Aromat tej herbaty jest kwiatowy, w smaku lekka i słodko-kwaskowata, a swoje prawdziwe oblicze objawia chwilę po przełknięciu. Posmak bardzo żywy i mocny, nieco ziołowy.
Zairai oznacza lokalny szczep herbaty, rosnący z ziarna, a nie z sadzonek, jak większość krzewów herbacianych w Japonii. Każdy krzew zairai w obrębie uprawy jest różny, w związku z czym produkowane z nich herbaty są wielowymiarowe, złożone i zaskakujące. Najczęściej (również w tym przypadku) są to krzewy stare, kilkudziesięcioletnie. Obecnie nie sadzi się herbaty w ten sposób, gdyż wymaga to zbyt dużych nakładów pracy.
Zbiory: połowa maja 2017
Pochodzenie: Japonia, prefektura Kagoshima, Kirishima
Kultywar: Zairai (在来)
Styl: chūmushi (średnia długość obróbki parą – dowiedz się, co to oznacza)
Herbata pakowana oryginalnie w estetyczne torebki zawierające 50 gramów liści.
przeglądane