Rize Handmade Black 2022
rzadkość – ręcznie wytwarzana herbata turecka

NOWOŚĆ
Rize Handmade Black 2022 – czarna herbata turecka wytwarzana ręcznie, z zachowaniem pięknych, pełnych liści. Herbata z wybrzeża Morza Czarnego, uprawiana bez użycia sztucznych nawozów i środków ochrony roślin.
Lekka herbata czarna, która wymaga dłuższego, powolnego parzenia. W aromacie czujemy deserową czekoladę i kwiaty. Na podstawie samego aromatu mokrych liści można ją pomylić z dobrą herbatą chińską. Smak: trzcina cukrowa, skórka chleba, dojrzałe owoce. Ze względu na bliskość geograficzną do gruzińskiego Batumi, można tu wyczuć pewne nuty wspólne z herbatą gruzińską, ale turecka herbata jest słodsza, z mniejszą dozą owocowej kwasowości. Aby wydobyć pełnię smaku zalecamy pojedyncze parzenie dłuższe niż 4 minuty.
Od dawna towarzyszyły nam pytania: czy w turcji nie produkuje się dobrej herbaty liściastej? Czy cała turecka herbata jest drobno mielona i przeznaczona do parzenia w dwupoziomowym czajniczku çaydanlık? Niestety w toku poszukiwań okazało się, że wiele niezłych liściastych herbat sprzedawanych jako tureckie, w rzeczywistości pochodzi ze Sri Lanki. Za cel postawiliśmy sobie znalezienie autentycznej, ręcznie lub przynajmniej ortodoksyjnie wytwarzanej herbaty czarnej z Turcji. Oto ona! Dzieło małego producenta May Livadi Tea Atelier z dystryktu Pazar w prowincji Rize.
Pochodzenie: Turcja, prowincja Rize, Pazar
Zbiory: maj 2022
Lekka herbata czarna, która wymaga dłuższego, powolnego parzenia. W aromacie czujemy deserową czekoladę i kwiaty. Na podstawie samego aromatu mokrych liści można ją pomylić z dobrą herbatą chińską. Smak: trzcina cukrowa, skórka chleba, dojrzałe owoce. Ze względu na bliskość geograficzną do gruzińskiego Batumi, można tu wyczuć pewne nuty wspólne z herbatą gruzińską, ale turecka herbata jest słodsza, z mniejszą dozą owocowej kwasowości. Aby wydobyć pełnię smaku zalecamy pojedyncze parzenie dłuższe niż 4 minuty.
Od dawna towarzyszyły nam pytania: czy w turcji nie produkuje się dobrej herbaty liściastej? Czy cała turecka herbata jest drobno mielona i przeznaczona do parzenia w dwupoziomowym czajniczku çaydanlık? Niestety w toku poszukiwań okazało się, że wiele niezłych liściastych herbat sprzedawanych jako tureckie, w rzeczywistości pochodzi ze Sri Lanki. Za cel postawiliśmy sobie znalezienie autentycznej, ręcznie lub przynajmniej ortodoksyjnie wytwarzanej herbaty czarnej z Turcji. Oto ona! Dzieło małego producenta May Livadi Tea Atelier z dystryktu Pazar w prowincji Rize.
Pochodzenie: Turcja, prowincja Rize, Pazar
Zbiory: maj 2022
Parzenie
4-5g / 250 ml
96°C
4-6 minut
1 parzenie
Rize Handmade Black 2022
rzadkość – ręcznie wytwarzana herbata turecka
koszt dostawy w Polsce:
od 9 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
stały koszt dostawy zagranicznej:
UE 45 zł, UK 65 zł, Norwegia 100 zł, więcej »

OPINIE
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



