Rize Handmade Black 2023
rzadkość – ręcznie wytwarzana herbata turecka
![Rize Handmade Black 2023](/upload/products/2441/details/eherbata-pl-rize-handmade-black-2023-1.jpg)
NOWOŚĆ
Rize Handmade Black 2024 – czarna herbata turecka wytwarzana ręcznie, z zachowaniem pięknych, pełnych liści. Herbata z wybrzeża Morza Czarnego, uprawiana bez użycia sztucznych nawozów i środków ochrony roślin.
Lekka herbata czarna, która wymaga dłuższego, powolnego parzenia. W aromacie czujemy deserową czekoladę i kwiaty. Na podstawie samego aromatu mokrych liści można ją pomylić z dobrą herbatą chińską. Smak: trzcina cukrowa, skórka chleba, dojrzałe owoce. Ze względu na bliskość geograficzną do gruzińskiego Batumi, można tu wyczuć pewne nuty wspólne z herbatą gruzińską, ale turecka herbata jest słodsza, z mniejszą dozą owocowej kwasowości. Aby wydobyć pełnię smaku zalecamy pojedyncze parzenie dłuższe niż 3 minuty. Aby zwiększyć moc i szybkość parzenia można ogrzać liście w dłoni i lekko je pokruszyć – napar stanie się dzięki temu bardziej esencjonalny.
Od dawna towarzyszyły nam pytania: czy w Turcji nie produkuje się dobrej herbaty liściastej? Czy cała turecka herbata jest drobno mielona i przeznaczona do parzenia w dwupoziomowym czajniczku çaydanlık? Niestety w toku poszukiwań okazało się, że wiele niezłych liściastych herbat sprzedawanych jako tureckie, w rzeczywistości pochodzi ze Sri Lanki. Za cel postawiliśmy sobie znalezienie autentycznej, ręcznie lub przynajmniej ortodoksyjnie wytwarzanej herbaty czarnej z Turcji. Oto ona! Dzieło małego producenta May Livadi Tea Atelier z dystryktu Pazar w prowincji Rize.
Pochodzenie: Turcja, prowincja Rize, Pazar
Zbiory: maj 2024
Lekka herbata czarna, która wymaga dłuższego, powolnego parzenia. W aromacie czujemy deserową czekoladę i kwiaty. Na podstawie samego aromatu mokrych liści można ją pomylić z dobrą herbatą chińską. Smak: trzcina cukrowa, skórka chleba, dojrzałe owoce. Ze względu na bliskość geograficzną do gruzińskiego Batumi, można tu wyczuć pewne nuty wspólne z herbatą gruzińską, ale turecka herbata jest słodsza, z mniejszą dozą owocowej kwasowości. Aby wydobyć pełnię smaku zalecamy pojedyncze parzenie dłuższe niż 3 minuty. Aby zwiększyć moc i szybkość parzenia można ogrzać liście w dłoni i lekko je pokruszyć – napar stanie się dzięki temu bardziej esencjonalny.
Od dawna towarzyszyły nam pytania: czy w Turcji nie produkuje się dobrej herbaty liściastej? Czy cała turecka herbata jest drobno mielona i przeznaczona do parzenia w dwupoziomowym czajniczku çaydanlık? Niestety w toku poszukiwań okazało się, że wiele niezłych liściastych herbat sprzedawanych jako tureckie, w rzeczywistości pochodzi ze Sri Lanki. Za cel postawiliśmy sobie znalezienie autentycznej, ręcznie lub przynajmniej ortodoksyjnie wytwarzanej herbaty czarnej z Turcji. Oto ona! Dzieło małego producenta May Livadi Tea Atelier z dystryktu Pazar w prowincji Rize.
Pochodzenie: Turcja, prowincja Rize, Pazar
Zbiory: maj 2024
herbata:
region:
zbiory:
Parzenie
4-5g / 250 ml
96°C
3-5 minut
1 parzenie
Aby uzyskać bardziej esencjonalny napar można ogrzać i lekko pokruszyć suche liście w dłoni.
Rize Handmade Black 2023
rzadkość – ręcznie wytwarzana herbata turecka
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
![](/assets/img/eherbata/darmowadostawa.jpg)
OPINIE
Tomek
21.11.2023
smak 4.00
aromat
4.00
Smak faktycznie ciekawy. Wg. mnie smakuje "piwnicą", trochę korzenny i lekko mdły, ale nie w sposób nieprzyjemny.
Katarzyna
06.11.2023
smak 4.00
aromat
4.00
Smak ciekawy, jak dla mnie trochę dymny. Piękny bursztynowy kolor. Aromat nie kojarzy mi się z herbatą. Ciekawe doświadczenie, do powrotu co jakiś czas.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane
![](/assets/img/eherbata/gwarancja.webp)
![](/assets/img/eherbata/gatunki.webp)
![](/assets/img/eherbata/doradztwo.webp)
![](/assets/img/eherbata/akcesoria.webp)