Matcha Kyoto Bio "Cha No Yu" 30g
ekskluzywna herbata matcha wysokiej jakości

Matcha Kyoto Bio „Cha No Yu” – ekskluzywne wydanie wysokiej klasy japońskiej sproszkowanej herbaty zielonej, ściśle związanej z chanoyu (japońska ceremonia parzenia herbaty). Pakowana w oryginalną puszkę o zawartości 30 g.
Herbata ta ma postać intensywnie zielonego pudru. Powstaje po zmieleniu wysokogatunkowej tencha, która podobnie jak gyokuro czy kabusecha jest zacieniana przed zbiorami. W ten sposób udaje uzyskać się więcej słodyczy i głębi smaku. Wyraźnie wyczuwalny jest także piąty smak, tzw. umami. Liście mielone są tradycyjną metodą w kamiennych żarnach.
Matcha Kyoto Bio pochodzi z ekologicznych, certyfikowanych plantacji z okolic Uji,
w prefekturze Kioto, która uznawana jest za jeden z najsłynniejszych i najbardziej cenionych regionów herbacianych w Japonii.
Matcha słynie z wysokiej zawartości kofeiny, dlatego zaliczana jest do herbat wykazujących najwyższe działanie pobudzające. Również ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, w tym dużą zawartość antyoksydantów i witamin, może stać się zdrowym i bezpiecznym dla organizmu zamiennikiem kawy.
Sposób przygotowania: Choć dogłębne poznanie i przyswojenie sobie zasad ceremonii chanoyu wymaga wielu lat praktyki, to jednak codzienne przygotowanie herbaty matcha wcale nie musi być skomplikowanym rytuałem. W domowych warunkach wystarczy nam większa czarka lub nawet zwykła miseczka i coś, co pozwoli nam rozrobić herbaciany proszek w wodzie. Najlepiej sprawdzi się tutaj tradycyjna bambusowa miotełka chasen, która przy odpowiedniej technice ubijania (tzn. przy wykonywaniu energicznych ruchów na kształt litery M lub W) pozwoli nam uzyskać kremową konsystencję naparu z charakterystyczną pianką na powierzchni. Jeśli nie dysponujemy chasenem, można eksperymentować np. z elektrycznym, ręcznym spieniaczem do mleka lub ewentualnie z łyżeczką czy małą trzepaczką kuchenną. Niezależnie od narzędzia, którym będziemy się posługiwać, warto dodatkowo przesiać herbatę przez sitko przed zmieszaniem jej z wodą. Dzięki temu unikniemy grudek i łatwiej będzie nam spienić napar. Uwaga! Napar wypijamy w całości.
Pochodzenie: Japonia, prefektura Kioto
herbata:
funkcje:
smak:
zbiory:
Parzenie
3 g / 150-200 ml
70-80 °C
nie dotyczy
Herbatę matcha (ok. 1 łyżeczki na miseczkę ok. 0,2 l) zalewamy przegotowaną wodą o temperaturze około 70-80 stopni i energicznie mieszamy, doprowadzając do jej rozpuszczenia.
Matcha Kyoto Bio "Cha No Yu" 30g
ekskluzywna herbata matcha wysokiej jakości
smak
aromat
189 zł
koszt dostawy w Polsce:
od 9 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
stały koszt dostawy zagranicznej:
UE 45 zł, UK 65 zł, Norwegia 100 zł, więcej »

OPINIE
Grzegorz
smak 5.00
aromat
5.00
Bardzo dobra herbata i bardzo piękny zielony kolor -とてもおいしいお茶ととても美しい緑色
Halina
smak 4.00
aromat
5.00
Wreszcie mam taką matchę jaką chciałam.Bardzo piękny zielony kolor.Co do smaku i aromatu to nie wiem,bo kupiłam ją do wypieków.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



