TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 pln ; ; dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
do zapłaty 0 pln
kod promocyjny
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
Matcha Kyoto Bio "Cha No Yu" 30g
Matcha Kyoto Bio „Cha No Yu”  - ekskluzywne wydanie ceremonialnej japońskiej sproszkowanej herbaty, ściśle związanej z Chanoyu (japońska ceremonia parzenia herbaty). Pakowana w oryginalne pudełeczko o zawartości 30 g. To jedna z najbardziej luksusowych herbat, które są dostępne w naszej ofercie.
 
Herbata ta ma postać intensywnie zielonego pudru. Powstaje po zmieleniu wysokogatunkowej tencha, która podobnie jak gyokuro czy kabusecha jest zacieniana przed zbiorami. W ten sposób udaje uzyskać się więcej słodyczy i głębi smaku. Wyraźnie wyczuwalny jest także piąty smak, tzw. umami. Liście mielone są tradycyjną metodą w kamiennych żarnach.

Matcha Kyoto Bio pochodzi z ekologicznych, certyfikowanych plantacji z okolic Uji,
w prefekturze Kioto, która uznawana jest za jeden z najsłynniejszych i najbardziej cenionych regionów herbacianych w Japonii.

Matcha słynie z wysokiej zawartości kofeiny, dlatego zaliczana jest do herbat wykazujących najwyższe działanie pobudzające. Również ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, w tym dużą zawartość antyoksydantów i witamin, może stać się zdrowym i bezpiecznym dla organizmu zamiennikiem kawy.

Sposób przygotowania: Choć dogłębne poznanie i przyswojenie sobie zasad ceremonii Chanoyu wymaga wielu lat praktyki, to jednak codzienne przygotowanie herbaty Matcha wcale nie musi być skomplikowanym rytuałem. W domowych warunkach wystarczy nam większa czarka lub nawet zwykła miseczka i coś, co pozwoli nam rozrobić herbaciany proszek w wodzie. Najlepiej sprawdzi się tutaj tradycyjna bambusowa miotełka Chasen, która przy odpowiedniej technice ubijania (tzn. przy wykonywaniu energicznych ruchów na kształt litery M lub W) pozwoli nam uzyskać kremową konsystencję naparu z charakterystyczną pianką na powierzchni. Jeśli nie dysponujemy Chasenem, można eksperymentować np. z elektrycznym, ręcznym spieniaczem do mleka lub ewentualnie z łyżeczką czy małą trzepaczką kuchenną. Niezależnie od narzędzia, którym będziemy się posługiwać, warto dodatkowo przesiać herbatę przez sitko przed zmieszaniem jej z wodą. Dzięki temu unikniemy grudek i łatwiej będzie nam spienić napar. Uwaga! Napar wypijamy w całości.

Kraj pochodzenia: Japonia. 

Matcha Kyoto Bio "Cha No Yu" 30g

smak
     
4.00
aromat
     
5.00
produkt z darmową dostawą
dostawa: GRATIS, wysyłki ZAGRANICZNE za 45 PLN (stały koszt)
wysyłka ekspresowa w ciągu 24h
opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-sb 10-20.00 KOSZT DOSTAWY - PŁATNOŚĆ - ZWROT
typ:
zielone, klasyczne
region:
japonia, kioto
funkcjonalność:
pobudzające, źródło witamin i minerałów, przeciwutleniające
cechy szczególne:
herbata sproszkowana
smak:
intensywny, bogaty w umami
kolor:
intensywna zieleń
zbiory:
wiosenne/first flush
Parzenie
3 g / 150-200 ml
70-80 °C
do rozpuszczenia
Herbatę Matcha (ok. 1 łyżeczki na miseczkę ok. 0,2 l) zalewamy przegotowaną wodą o temperaturze około 70-80 stopni i energicznie mieszamy, doprowadzając do jej rozpuszczenia.
OCEŃ PRODUKT
4.50 1 5 0
     
     

trwa wysyłanie opinii...

Halina smak  
     
4.00     aromat  
     
5.00
Wreszcie mam taką matchę jaką chciałam.Bardzo piękny zielony kolor.Co do smaku i aromatu to nie wiem,bo kupiłam ją do wypieków.
ostatnio przeglądane