TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; wysyłka od 10 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
wysyłka od 10 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Lian Hua Feng Rou Gui 2019

Lian Hua Feng Rou Gui 2019
Lian Hua Feng Rou Gui 2019 – skalny oolong szczepu Rou Gui pochodzący z terenu parku krajobrazowego gór Wuyi. Mistrzowska, tradycyjna obróbka.

Intensywne akcenty owocowe, korzenne i mineralne. Smak mocny, ale nie przytłaczający, jak często bywa w herbatach Rou Gui. Nie wybuchowy, a elegancko się rozwijający. „Wysokie” nuty aromatyczne wyraźnie wyczuwalne w wydychanym powietrzu na długo po wypiciu. Posmak pojawia się bardzo szybko i długo pozostaje w ustach i przełyku. 

Rou Gui to obecnie, obok Shui Xian, najpopularniejszy i najbardziej ceniony szczep charakterystyczny dla gór Wuyi. Zaczął on zyskiwać popularność w latach 80. Lubiany przez rolników za łatwość w uprawie, a przez konsumentów za dużą ekspresywność – w zależności od obróbki może być kwiatowy lub owocowy, zawsze intensywny i aromatyczny. 
Rou Gui 肉桂 oznacza dosłownie cynamonowiec chiński, bo smak tej herbaty kojarzy się właśnie z tą rośliną. 

Ten Rou Gui pochodzi z terenu parku krajobrazowego gór Wuyi, a dokładniej z cenionej lokalizacji w jego obrębie – Lian Hua Feng (莲花峰), co często tłumaczy się jako „Szczyt Lotosu”. Herbaty z parku krajobrazowego Wuyi określane są mianem herbat zhengyan 正岩, czyli „prawdziwie skalnych”, gdyż rosną bezpośrednio na wielkich skałach i skalistej glebie, którym zawdzięczają swoją unikalną mineralność. Herbata dwukrotnie palona na węglu drzewnym, łącznie przez 20 godzin. Jej twórcą jest respektowany i nagradzany mistrz herbaciany, pan Gao. W konkursie herbat z 2019 roku, Shui Xian autorstwa pana Gao zdobył najwyższą nagrodę, a jeden z jego Rou Gui – wyróżnienie. Kto jak kto, ale pan Gao wie jak zrobić dobrą herbatę Rou Gui. Jego matka przyczyniła się do rozpropagowania tego szczepu w górach Wuyi w latach 80. i była prekursorką uprawy Rou Gui na terenach parku krajobrazowego. 

Wizyta w górach Wuyi w czerwcu tego roku uzmysłowiła nam, że herbaty zhengyan są znacznie rzadsze i kosztowniejsze, niż można by sądzić na podstawie tego, co oferowane jest na zachodnim rynku herbacianym. Cieszymy się więc, mogąc Wam zaoferować tak wyśmienitej jakości przedstawiciela tych nietuzinkowych herbat.

Pochodzenie: Chiny, prowincja Fujian, góry Wuyi, Lian Hua Feng
Zbiory: koniec kwietnia 2019
Kultywar: Rou Gui

Herbata oryginalnie pakowana w torebki zawierające 8 gramów liści. Torebka dodatkowo wzmocniona tekturowym kartonikiem, aby zapobiec kruszeniu liści.
Parzenie
8 g / 120-150 ml wody
96°C (wrzątek)
I parzenie 10 s; II 10 s; III 15 s; IV 30 s; V 1 min; VI 1,5 min; VII 3 min; VIII 5 min+
6-8 parzeń w stylu gongfu; 2-3 parzenia w większym czajniczku.
Zalecamy parzenie w stylu gongfu. W przypadku parzenia w dużym czajniczku, sugerujemy 4 g liści na 250 ml i pierwsze parzenie trwające około 1:30 min.

Lian Hua Feng Rou Gui 2019

smak
     
4.00
aromat
     
4.50

czekamy na dostawę

8g - 32 zł czekamy na dostawę
wysyłka: w ciągu 2-3 dni opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-pt 8-16:30
OPINIE
4.25 2 5 0
Paweł | DrFelix smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Herbata zasługuje na uwagę. Trzeba zacząć od tego, że użyć należy całej paczuszki, całe 8g na gaiwan. Parzy się ją wrzątkiem, najkrócej jak potrafimy. Wtedy yancha parzona jest prawidłowo i będzie dobrze smakować. Uważam, że to świetny wstęp do świata herbat skalnych yancha. Znam już wiele takich herbat, jednak przeważnie są one mocniej prażone, przez co trudno jest się w nich zasmakować, jeśli wcześniej piło się tylko łagodne napary. Ta Rou Gui jest zdecydowanie łagodniejsza w prażeniu, jest przyjemna, więc dobrze od takiej zacząć. Tak jak warto jest zacząć od kawy z mlekiem, zamiast od razu próbować pić espresso. Smakowo przypomina właśnie kawę z mlekiem, bo krótkie prażenie liści nadaje jej łagodny smak kawowy, a prócz tego jest kremowa, lekka. Ma w sobie przyjemną oleistość, która kojarzy mi się z olejkiem kokosowym, zarówno konsystencją jak i smakiem. Należy również zwrócić uwagę na to, że jest to herbata wytrawna. Jest w niej pikantność, lekka goryczka, minimalna cierpkość, jest świeża, jakby była z dodatkiem łagodnych ziół. Warto również wielokrotnie używać swojego węchu, gdyż zarówno liście, napar jak i czarka po wypiciu herbaty mają wspaniałe aromaty.
Michał smak  
     
3.00     aromat  
     
4.00
Widać że pan Gao zna się na wytwarzaniu herbaty, gdyż wygląda niesamowicie! W smaku jednak mocno przeciętna, chociaż wciąż bardzo smaczna. Aromat przepiękny i zgodny z opisem.
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane