TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 pln ; dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 150 pln
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 150 pln
do zapłaty 0 pln
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Lian Hua Feng Rou Gui 2019

Lian Hua Feng Rou Gui 2019
NOWOŚĆ
herbata:
region:
chiny, fujian
zbiory:
wiosenne/first flush, 2019
Lian Hua Feng Rou Gui 2019 – skalny oolong szczepu Rou Gui pochodzący z terenu parku krajobrazowego gór Wuyi. Mistrzowska, tradycyjna obróbka.

Intensywne akcenty owocowe, korzenne i mineralne. Smak mocny, ale nie przytłaczający, jak często bywa w herbatach Rou Gui. Nie wybuchowy, a elegancko się rozwijający. „Wysokie” nuty aromatyczne wyraźnie wyczuwalne w wydychanym powietrzu na długo po wypiciu. Posmak pojawia się bardzo szybko i długo pozostaje w ustach i przełyku. 

Rou Gui to obecnie, obok Shui Xian, najpopularniejszy i najbardziej ceniony szczep charakterystyczny dla gór Wuyi. Zaczął on zyskiwać popularność w latach 80. Lubiany przez rolników za łatwość w uprawie, a przez konsumentów za dużą ekspresywność – w zależności od obróbki może być kwiatowy lub owocowy, zawsze intensywny i aromatyczny. 
Rou Gui 肉桂 oznacza dosłownie cynamonowiec chiński, bo smak tej herbaty kojarzy się właśnie z tą rośliną. 

Ten Rou Gui pochodzi z terenu parku krajobrazowego gór Wuyi, a dokładniej z cenionej lokalizacji w jego obrębie – Lian Hua Feng (莲花峰), co często tłumaczy się jako „Szczyt Lotosu”. Herbaty z parku krajobrazowego Wuyi określane są mianem herbat zhengyan 正岩, czyli „prawdziwie skalnych”, gdyż rosną bezpośrednio na wielkich skałach i skalistej glebie, którym zawdzięczają swoją unikalną mineralność. Herbata dwukrotnie palona na węglu drzewnym, łącznie przez 20 godzin. Jej twórcą jest respektowany i nagradzany mistrz herbaciany, pan Gao. W konkursie herbat z 2019 roku, Shui Xian autorstwa pana Gao zdobył najwyższą nagrodę, a jeden z jego Rou Gui – wyróżnienie. Kto jak kto, ale pan Gao wie jak zrobić dobrą herbatę Rou Gui. Jego matka przyczyniła się do rozpropagowania tego szczepu w górach Wuyi w latach 80. i była prekursorką uprawy Rou Gui na terenach parku krajobrazowego. 

Wizyta w górach Wuyi w czerwcu tego roku uzmysłowiła nam, że herbaty zhengyan są znacznie rzadsze i kosztowniejsze, niż można by sądzić na podstawie tego, co oferowane jest na zachodnim rynku herbacianym. Cieszymy się więc, mogąc Wam zaoferować tak wyśmienitej jakości przedstawiciela tych nietuzinkowych herbat.

Pochodzenie: Chiny, prowincja Fujian, góry Wuyi, Lian Hua Feng
Zbiory: koniec kwietnia 2019
Kultywar: Rou Gui

Herbata oryginalnie pakowana w torebki zawierające 8 gramów liści. Torebka dodatkowo wzmocniona tekturowym kartonikiem, aby zapobiec kruszeniu liści.
Parzenie
8 g / 120-150 ml wody
96°C (wrzątek)
I parzenie 10 s; II 10 s; III 15 s; IV 30 s; V 1 min; VI 1,5 min; VII 3 min; VIII 5 min+
6-8 parzeń w stylu gongfu; 2-3 parzenia w większym czajniczku.
Zalecamy parzenie w stylu gongfu. W przypadku parzenia w dużym czajniczku, sugerujemy 4 g liści na 250 ml i pierwsze parzenie trwające około 1:30 min.

Lian Hua Feng Rou Gui 2019

smak
     
3.00
aromat
     
4.00
8g - 32 pln
dostawa: od 7 pln, wysyłka ekspresowa, darmowa dostawa od 150 pln,
za granicę za 65 pln (stały koszt)
KOSZT DOSTAWY - PŁATNOŚĆ - ZWROT opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-pt 8-17.00
OPINIE
3.50 1 5 0
Michał smak  
     
3.00     aromat  
     
4.00
Widać że pan Gao zna się na wytwarzaniu herbaty, gdyż wygląda niesamowicie! W smaku jednak mocno przeciętna, chociaż wciąż bardzo smaczna. Aromat przepiękny i zgodny z opisem.
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane