Lao Mao Green Pu-erh
surowy (sheng) pu-erh, liście luzem
Lao Mao Green Pu-erh – surowy, dojrzewający pu-erh* (sheng) w formie liści luzem. Właśnie tak smakuje tradycyjny pu-erh.
Herbata ta po zerwaniu z krzewu jest suszona na słońcu, po czym podgrzewana w piecach lub na dużych wokach w celu dezaktywacji enzymów zawartych w liściach i częściowego zatrzymania dalszego utleniania. Liście podgrzewane są do niższej temperatury niż w przypadku produkcji herbaty zielonej, aby umożliwić dalsze dojrzewanie surowego pu-erha.
Zdecydowana większość surowych (sheng) herbat pu-erh po zakończeniu tego procesu prasowana jest w formę „ciastek”, natomiast prezentowana tu herbata to tzw. mao cha, czyli surowy pu-erh luzem, uznawany czasem za półprodukt w procesie wytwarzania herbaty pu-erh.
Jeśli do tej pory znaliście tylko fermentowane herbaty pu-erh, unikalny smak tradycyjnego, dojrzewającego pu-erha na pewno bardzo was zaskoczy!
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Pu'er, Lancang
*Herbata pu-erh jest też spotykana w Polsce pod błędną nazwą „czerwona herbata”.
Herbata ta po zerwaniu z krzewu jest suszona na słońcu, po czym podgrzewana w piecach lub na dużych wokach w celu dezaktywacji enzymów zawartych w liściach i częściowego zatrzymania dalszego utleniania. Liście podgrzewane są do niższej temperatury niż w przypadku produkcji herbaty zielonej, aby umożliwić dalsze dojrzewanie surowego pu-erha.
Zdecydowana większość surowych (sheng) herbat pu-erh po zakończeniu tego procesu prasowana jest w formę „ciastek”, natomiast prezentowana tu herbata to tzw. mao cha, czyli surowy pu-erh luzem, uznawany czasem za półprodukt w procesie wytwarzania herbaty pu-erh.
Jeśli do tej pory znaliście tylko fermentowane herbaty pu-erh, unikalny smak tradycyjnego, dojrzewającego pu-erha na pewno bardzo was zaskoczy!
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Pu'er, Lancang
*Herbata pu-erh jest też spotykana w Polsce pod błędną nazwą „czerwona herbata”.
herbata:
smak:
Parzenie
5g/250ml wody
85-95ºC
I parzenie: 1 min
II 2 min
III 5-6 min
II 2 min
III 5-6 min
3 parzenia
Zalecane jest jednak parzenie metodą gongfu cha, stosując ok. 5g liści na 100 ml wody i zaczynając od kilkusekundowych parzeń.
Lao Mao Green Pu-erh
surowy (sheng) pu-erh, liście luzem
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
Konrad
25.01.2024
smak 5.00
aromat
5.00
Delikatnie ściąga, w smaku wyczuwalne zielone owoce oraz lekką sól. Aromat świeży, owocowo ziołowy. Na pewno jest to jeden z produktów jaki warto mieć w swojej kolekcji.
Igor
18.12.2022
smak 5.00
aromat
5.00
Rzeczywiście w aromacie przypomina morele i pigwy. Doskonała do gaiwana - piękne duże listki i brak pyłu. Długo oddaje aromat. Dzięki niej zakochałem się w zielonych pu-erhach
Patryk
26.05.2022
smak 5.00
aromat
5.00
Herbata z gratisu , jestem pozytywnie zaskoczony , szczególnie ceną w jakiej jest oferowana , bardzo świeży smak. Na pewno przy okazji kolejnego zamówienia wezmę więcej :)
Krzysztof
09.04.2022
smak 5.00
aromat
5.00
Pozytywnie mnie zaskoczyła. Znakomity balans pomiędzy słodkoscia a kwaśnoscia. Kojarzy mi się z dżemem morelowym ????
Michał
22.08.2021
smak 4.00
aromat
5.00
Nie spodziewałem się wiele po tej herbacie, ale jestem bardzo pozytywnie zaskoczony! Zaparzam zawsze w stylu gong fu, ok. 5g/100ml w 95° wodzie. Aromat suchych liści przypomina mi las po deszczu, płatki zbożowe oraz żółte owoce. W smaku jest bardzo mineralny i słodki, z wyraźnym hui gan. Wytrzymuje nawet 10 parzeń ale jest tak mocny, że zwykle wytrzymuję tylko 7 :)
Serdecznie polecam!
Jarek
07.04.2021
smak 5.00
aromat
4.00
Pyszna, rzeczywiście taka śliwkowa, zgadzam się ze wszystkimi innymi tutaj opiniami. Jest słodka, smakuje prawie jak herbata owocowa! Tak 3/5 herbata owocowa 1/5 herbata pu erh 1/5 herbata zielona : D
Dominik
01.01.2021
smak 5.00
aromat
4.00
Mój pierwszy pu erh sheng, parzyłem gong fu w gaiwanie glinianym, 10 parzeń.
Śliwkowy zapach, czuć też może winogrona i wiśnie, trochę anyż. Na początku troszeczke słony.
Później dość cierpki i suchy, ale nadal mocno owocowy. Od 7 parzenia czuć coś dymnego.
W zapachu czuć skórę, owoce, trochę siano i dym.
Liście po parzeniu od ciemnożółtych do ciemnozielonych, niektóre bardziej brązowe.
Według mnie bardzo smaczna i interesująca herbata, nie przypomina pu erhów shu, choć myślałem, że będą miały coś wspólnego w smaku. Polecam :D
Krzysztof
14.07.2020
smak 4.00
aromat
3.00
Na początku zwyczajny, smaczny pu erh sheng (mimo, że po zalaniu napar niezwykle mocno się pieni): jest słodycz w gardle, goryczka i ziołowa cierpkość. Przy późniejszych parzeniach pojawia się jednak coś dziwnego, ciężkiego do opisania w posmaku.
Monika
10.08.2018
smak 5.00
aromat
4.00
Krótko mówiąc kocham ją, mogłabym pić ją na okrągło. Zapach może nie jest kuszący,ale smak wszystko nadrabia. Zdecydowanie polecam ;)
Łukasz
08.02.2017
smak 5.00
aromat
5.00
Bardzo dobra herbata, której smak jest bliższy herbatą zielonym niż puerom. Z pewnością zielone puery na stałe zagoszczą w moim menu i z niecierpliwościom czekam aż w eherbacie dostępne będą surowe ciastka. Polecam.
Riley
09.01.2015
smak 4.00
aromat
4.00
To pierwszy świeży Pu'er jaki piłem i muszę powiedzieć, że jest bardzo specyficzny. Jego smak był dość dużym, ale na szczęście pozytywnym zaskoczeniem. Przypomina mi odrobinę dym z ogniska. Naprawdę świetna herbata, pomimo, że nie zaliczyłbym jej do mojej dziesiątki najlepszych. Polecam.
Rafał
06.06.2013
smak 5.00
aromat
4.00
Po pierwszy łyku od razu zostałem oczarowany. Wspaniały swierzy i jedwabisty smak oczarowany nutka anyżu. Nie sądziłem, że zielone pu-erhy tak miło mnie zaskoczą.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane