Korzeń Mniszka Lekarskiego
cięty korzeń mniszka
Korzeń Mniszka Lekarskiego (Taraxacum officinale), znany także jako mniszek pospolity i mlecz, to roślina, która od wieków jest wykorzystywana w medycynie ludowej do łagodzenia problemów z przewodem pokarmowym, takich jak zgaga czy choroby wątroby. Składniki zawarte w korzeniu mniszka m.in.: związki seskwiterpenowe, trierpeny, inulina, fitosterole, kwasy organiczne, garbniki i sole mineralne przyciągają uwagę badaczy.
Na co pomaga korzeń mniszka lekarskiego?
Badania in vivo i in vitro potwierdzają obiecujące właściwości korzenia mniszka lekarskiego w leczeniu różnych schorzeń przewodu pokarmowego, w tym m.in:
-
choroby refluksowej przełyku,
-
nieżytu żołądka,
-
choroby wątroby,
-
kamienii żółciowych.
Składniki bioaktywne korzenia działają hepatoprotekcyjnie (chronią wątrobę) i przeciwzapalnie, co może przyczynić się do złagodzenia objawów tych schorzeń.
Inulina - naturalny prebiotyk z korzenia mniszka.
Inulina, naturalny prebiotyk zawarty w korzeniu mniszka, stymuluje wzrost korzystnej mikroflory jelitowej. Wpływa też na obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Obniża glikemię (stężenie glukozy we krwi) po posiłku i ułatwia redukcję masy ciała.
Korzeń mniszka lekarskiego ma obiecujący potencjał jako wspomagający środek w leczeniu różnych problemów przewodu pokarmowego. Jednak konieczne są dalsze zaawansowane badania kliniczne, aby pełniej zrozumieć mechanizmy działania substancji zawartych w korzeniu mniszka oraz ich bezpieczeństwo i biodostępność.
Jak smakuje odwar z korzenia mniszka lekarskiego?
Odwar z korzenia mniszka ma przyjemny, ziołowy aromat, kojarzący się z przyprawami śródziemnomorskimi. W smaku można wyczuć słodko-gorzką nutę i wspomniane wcześniej przyprawy.
Przed spożyciem roślin leczniczych zaleca się konsultację z lekarzem lub farmaceutą.
Korzeń Mniszka Lekarskiego
cięty korzeń mniszka
trwa wysyłanie opinii...