TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, dostawa od 12 zł, do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 12 zł, do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Korzeń Mniszka Lekarskiego

cięty korzeń mniszka

cięty korzeń mniszka lekarskiego
NOWOŚĆ

Korzeń Mniszka Lekarskiego (Taraxacum officinale), znany także jako mniszek pospolity i mlecz, to roślina, która od wieków jest wykorzystywana w medycynie ludowej do łagodzenia problemów z przewodem pokarmowym, takich jak zgaga czy choroby wątroby. Składniki zawarte w korzeniu mniszka m.in.: związki seskwiterpenowe, trierpeny, inulina, fitosterole, kwasy organiczne, garbniki i sole mineralne przyciągają uwagę badaczy. 

 

Na co pomaga korzeń mniszka lekarskiego?

Badania in vivo i in vitro potwierdzają obiecujące właściwości korzenia mniszka lekarskiego w leczeniu różnych schorzeń przewodu pokarmowego, w tym m.in:

  • choroby refluksowej przełyku, 

  • nieżytu żołądka, 

  • choroby wątroby, 

  • kamienii żółciowych. 

Składniki bioaktywne korzenia działają hepatoprotekcyjnie (chronią wątrobę) i przeciwzapalnie, co może przyczynić się do złagodzenia objawów tych schorzeń.

 

Inulina - naturalny prebiotyk z korzenia mniszka.

Inulina, naturalny prebiotyk zawarty w korzeniu mniszka,  stymuluje wzrost korzystnej mikroflory jelitowej. Wpływa też na obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Obniża glikemię (stężenie glukozy we krwi) po posiłku i ułatwia redukcję masy ciała.
 

Korzeń mniszka lekarskiego ma obiecujący potencjał jako wspomagający środek w leczeniu różnych problemów przewodu pokarmowego. Jednak, konieczne są dalsze zaawansowane badania kliniczne, aby pełniej zrozumieć mechanizmy działania substancji zawartych w korzeniu mniszka oraz ich bezpieczeństwo i biodostępność. 

 

Jak smakuje odwar z korzenia mniszka lekarskiego?

Odwar z korzenia mniszka ma przyjemny, ziołowy aromat, kojarzący się z przyprawami śródziemnomorskimi. W smaku można wyczuć słodko-gorzką nutę i wspomniane wcześniej przyprawy. 
 

Przed spożyciem roślin leczniczych zaleca się konsultację z lekarzem lub farmaceutą.

Parzenie
ok. 5-7 g / 250 ml
100°C
gotować przez 20 minut
1 łyżka korzenia mniszka na szklankę wody, gotować 20 minut. Zostawić na 10 minut do wystygnięcia. Następnie odcedzić. Dawkowanie: 3 szklanki dziennie.
przeglądane