Jin Mu Dan Hongcha 2024
czarna herbata „Złota Piwonia”
NOWOŚĆ
Jin Mu Dan Hongcha 2024 „Złota Piwonia”– aromatyczna i słodka czarna herbata z chińskiej prowincji Fujian.
Liście tej herbaty są delikatne i dobrze zachowane. Napar – klarowny i czerwony. W aromacie otrzymujemy lekkie nuty pieczone i kwiatowe, a w smaku wybijają się akcenty owoców tropikalnych, podobne do tych, jakie znajdziemy w dobrych herbatach typu Xiaozhong. Herbata słodka, ale jednocześnie pełna i wydajna. Najlepiej sprawdza się do parzenia w gaiwanie w stylu gongfu cha, ale niczego jej nie brakuje nawet wtedy, gdy zaparzymy ją mniej uważnie w dużej ilości wody.
Kultywar jinmudan 金牡丹, czyli „Złota Piwonia” uprawiany jest od około roku 2000 i powstał ze skrzyżowania dwóch krzewów z południowego Fujianu: tieguanyin i huangdan. Chociaż są to krzewy typowe dla oolongów z południa prowincji Fujian, okazało się, że świetnie sprawdza się w produkcji palonych oolongów z gór Wuyi oraz herbat czarnych, jak w przypadku prezentowanej tutaj herbaty.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Fujian, Fu'an, wieś Beishan
Kultywar: jinmudan
Zbiory: 25 kwietnia 2024
Liście tej herbaty są delikatne i dobrze zachowane. Napar – klarowny i czerwony. W aromacie otrzymujemy lekkie nuty pieczone i kwiatowe, a w smaku wybijają się akcenty owoców tropikalnych, podobne do tych, jakie znajdziemy w dobrych herbatach typu Xiaozhong. Herbata słodka, ale jednocześnie pełna i wydajna. Najlepiej sprawdza się do parzenia w gaiwanie w stylu gongfu cha, ale niczego jej nie brakuje nawet wtedy, gdy zaparzymy ją mniej uważnie w dużej ilości wody.
Kultywar jinmudan 金牡丹, czyli „Złota Piwonia” uprawiany jest od około roku 2000 i powstał ze skrzyżowania dwóch krzewów z południowego Fujianu: tieguanyin i huangdan. Chociaż są to krzewy typowe dla oolongów z południa prowincji Fujian, okazało się, że świetnie sprawdza się w produkcji palonych oolongów z gór Wuyi oraz herbat czarnych, jak w przypadku prezentowanej tutaj herbaty.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Fujian, Fu'an, wieś Beishan
Kultywar: jinmudan
Zbiory: 25 kwietnia 2024
herbata:
aromat:
zbiory:
Parzenie
4-5g / 250 ml
90-95°C
I parzenie 2-3 min
II 3-5 min
II 3-5 min
2-3 parzenia
Polecamy parzenie w gaiwanie, używając 5g liści na 100 ml wody. Pierwsze 3 parzenia powinny trwać około 15-20 sekund. Kolejne wydłużamy.
Jin Mu Dan Hongcha 2024
czarna herbata „Złota Piwonia”
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 15 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
Piotr
06.08.2023
smak 3.00
aromat
3.00
Ciekawa herbata, bo czarna, ale z "lekkimi" aromatami, czyli delikatny miód i żółte owoce. Co akurat mi nie podeszło: brakowało "pazura", jak np. w podobnej Meizhan Hongcha, która ma nuty przyprawowe i jest gęstsza. Według mnie więcej wrażeń w niższej cenie oferują inne herbaty z oferty, choćby ww. Meizhan, albo Jiuqu Hongmei.
Nik
22.10.2022
smak 5.00
aromat
4.00
Może nie jest to bomba aromatyczna, ale strasznie przyjemna herbata,mega gładka, słodkawa,aromat może kwiatowo ciasteczkowy.
Łukasz
12.10.2022
smak 5.00
aromat
5.00
Aromat wyraźnie owocowy, choć ciężko mi go skojarzyć z konkretnymi owocami. W smaku przypieczona skórka od chleba, ale z ewidentną owocową słodyczą. Posmak pozostaje długo na języku. Preferuję herbaty bardziej wytrawne w smaku, ale nie da się zaprzeczyć, że to wysokiej jakości, przyjemna herbata.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane