TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 pln ; dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 150 pln
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 150 pln
do zapłaty 0 pln
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Hong Yu Bai Cha 2020

Hong Yu Bai Cha 2020
NOWOŚĆ
herbata:
region:
tajwan, nantou
zbiory:
wiosenne/first flush, 2020
Hong Yu Bai Cha 2020 – nietypowa herbata, przez producenta określana jako biała, a w rzeczywistości trudna do sklasyfikowania. Trafi w gusta fanów aromatycznych i żywych herbat. Uprawa ekologiczna.

Aromat suchych liści kojarzy się ze słodkim ciastem drożdżowym. Po zalaniu liście zmieniają aromat na mentolowo-eukaliptusowy, charakterystyczny dla szczepu Hong Yu (#18), ale słodszy i delikatniejszy, niż w przypadku klasycznej herbaty czarnej Hong Yu. Napar jest jasny i klarowny. W smaku przewijają się też nuty owocowe i kamforowe. Napar jest słodki, ma przyjemną „lepką” strukturę i pozostawia długi, słodki posmak typowy dla szczepu Hong Yu – apteczny i mentolowy. Absolutnie bez cierpkości i goryczy. Bardzo orzeźwiająca herbata.

To herbata pod każdym względem unikalna, począwszy od zbioru na końcu stycznia i wykorzystania kultywaru Hong Yu, z którego najczęściej robi się słynną herbatę czarną. W styczniu krzewy tego szczepu wypuszczają delikatne listki, nadające się do wykonania herbaty białej. Sposób obróbki to mieszanka technik produkcji herbaty białej i czarnej. Najpierw liście poddawane są długiemu więdnięciu (podobne do „hard wither” w produkcji herbat darjeeling), podczas którego formują się związki aromatyczne charakterystyczne dla herbat białych. Następnie jednak liście są delikatnie zwijane, jak herbata oolong lub czarna. Po tym następuje finalne suszenie. Jak widać, jest to herbata typu fusion, którą trudno jednoznacznie przypisać do którejś z głównych kategorii, ale najbliżej jej do lekko utlenianej herbaty czarnej. 

Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, płaskowyż Bagua
Kultywar: Hong Yu (TRES #18)
Zbiory: koniec stycznia 2020

Herbata pakowana na Tajwanie w torebki o masie 50 g netto.
Parzenie
4 g / 250 ml
90-95°C
I parzenie 1,5-2 min; II 2-3 min; III 5-6 min
3 parzenia
Dobrze nadaje się także do parzenia w stylu gongfu: 4 g / 100 ml; I parzenie 40 sekund

Hong Yu Bai Cha 2020

10g - 15 pln
25g - 35 pln
50g - 68 pln
dostawa: od 10 pln, darmowa dostawa od 150 pln, wysyłka ekspresowa, zagraniczna za 65 pln (stały koszt)
KOSZT DOSTAWY - PŁATNOŚĆ - ZWROT opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-pt 8-17.00
OPINIE
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane