Hong Yu Bai Cha 2020

zbiory:
aromat:
Hong Yu Bai Cha 2020 – nietypowa herbata, przez producenta określana jako biała, a w rzeczywistości trudna do sklasyfikowania. Trafi w gusta fanów aromatycznych i żywych herbat. Uprawa ekologiczna.
Aromat suchych liści kojarzy się ze słodkim ciastem drożdżowym. Po zalaniu liście zmieniają aromat na mentolowo-eukaliptusowy, charakterystyczny dla szczepu Hong Yu (#18), ale słodszy i delikatniejszy, niż w przypadku klasycznej herbaty czarnej Hong Yu. Napar jest jasny i klarowny. W smaku przewijają się też nuty owocowe i kamforowe. Napar jest słodki, ma przyjemną „lepką” strukturę i pozostawia długi, słodki posmak typowy dla szczepu Hong Yu – apteczny i mentolowy. Absolutnie bez cierpkości i goryczy. Bardzo orzeźwiająca herbata.
To herbata pod każdym względem unikalna, począwszy od zbioru na końcu stycznia i wykorzystania kultywaru Hong Yu, z którego najczęściej robi się słynną herbatę czarną. W styczniu krzewy tego szczepu wypuszczają delikatne listki, nadające się do wykonania herbaty białej. Sposób obróbki to mieszanka technik produkcji herbaty białej i czarnej. Najpierw liście poddawane są długiemu więdnięciu (podobne do „hard wither” w produkcji herbat darjeeling), podczas którego formują się związki aromatyczne charakterystyczne dla herbat białych. Następnie jednak liście są delikatnie zwijane, jak herbata oolong lub czarna. Po tym następuje finalne suszenie. Jak widać, jest to herbata typu fusion, którą trudno jednoznacznie przypisać do którejś z głównych kategorii, ale najbliżej jej do lekko utlenianej herbaty czarnej.
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, płaskowyż Bagua
Kultywar: Hong Yu (TRES #18)
Zbiory: koniec stycznia 2020
Herbata pakowana na Tajwanie w torebki o masie 50 g netto.
Aromat suchych liści kojarzy się ze słodkim ciastem drożdżowym. Po zalaniu liście zmieniają aromat na mentolowo-eukaliptusowy, charakterystyczny dla szczepu Hong Yu (#18), ale słodszy i delikatniejszy, niż w przypadku klasycznej herbaty czarnej Hong Yu. Napar jest jasny i klarowny. W smaku przewijają się też nuty owocowe i kamforowe. Napar jest słodki, ma przyjemną „lepką” strukturę i pozostawia długi, słodki posmak typowy dla szczepu Hong Yu – apteczny i mentolowy. Absolutnie bez cierpkości i goryczy. Bardzo orzeźwiająca herbata.
To herbata pod każdym względem unikalna, począwszy od zbioru na końcu stycznia i wykorzystania kultywaru Hong Yu, z którego najczęściej robi się słynną herbatę czarną. W styczniu krzewy tego szczepu wypuszczają delikatne listki, nadające się do wykonania herbaty białej. Sposób obróbki to mieszanka technik produkcji herbaty białej i czarnej. Najpierw liście poddawane są długiemu więdnięciu (podobne do „hard wither” w produkcji herbat darjeeling), podczas którego formują się związki aromatyczne charakterystyczne dla herbat białych. Następnie jednak liście są delikatnie zwijane, jak herbata oolong lub czarna. Po tym następuje finalne suszenie. Jak widać, jest to herbata typu fusion, którą trudno jednoznacznie przypisać do którejś z głównych kategorii, ale najbliżej jej do lekko utlenianej herbaty czarnej.
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, płaskowyż Bagua
Kultywar: Hong Yu (TRES #18)
Zbiory: koniec stycznia 2020
Herbata pakowana na Tajwanie w torebki o masie 50 g netto.
Parzenie
4 g / 250 ml
90-95°C
I parzenie 1,5-2 min; II 2-3 min; III 5-6 min
3 parzenia
Dobrze nadaje się także do parzenia w stylu gongfu: 4 g / 100 ml; I parzenie 40 sekund
Hong Yu Bai Cha 2020
smak
aromat
koszt wysyłki w Polsce:
od 10 zł, darmowa wysyłka od 150 zł, szczegóły >>
stały koszt wysyłki zagranicznej:
Europa 45 zł, USA 85 zł, szczegóły >>

OPINIE
Diana
smak 5.00
aromat
5.00
Bardzo miłe zaskoczenie - po pierwszym spróbowaniu tak mi zasmakowała, że piłam tylko ją przez kolejne dni :) Smak rzeczywiście ziołowo-apteczny, ale bardzo rześki i intrygujący. Na pewno będę do niej wracać.
Paweł | DrFelix
smak 5.00
aromat
5.00
Zarówno aromat jak i smak - i mówię zupełnie poważnie - bardzo przypominają mi chrupki cheetos o smaku pizzy. Zdecydowanie jedna z ciekawszych herbat, ma coś w smaku z czarnych nepalskich, więc polecam fanom Darjeelingów. Jest trochę rumiankowa, ziołowa. Smak delikatny, choć wpada lekka goryczka.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



