TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, dostawa od 9 zł, do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 9 zł, do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Gyokuro Saemidori Organic 2022

Gyokuro Saemidori Organic 2022
NOWOŚĆ
Gyokuro Saemidori Organic 2022 – wyśmienite klasyczne gyokuro z południa Japonii, z ekologicznych upraw rodziny Nishi. 
 
Gyokuro, które powinno zadowolić koneserów. Wyraźne umami oraz dużo słodyczy w aromacie i smaku.  Lekko zaznaczone morskie akcenty, z zaskakującym posmakiem owoców leśnych. To wszystko uzyskane bez użycia sztucznych nawozów i środków ochrony roślin! Herbata ta pochodzi z pola położonego u podnóża wulkanu Kirishima. Ekologiczne rolnictwo, ponad 50 lat doświadczenia rodziny Nishi w uprawie i produkcji herbaty, oraz idealne środowisko naturalne to połączenie, którego wynikiem może być tylko świetne gyokuro!
 
Stworzenie gyokuro wymaga zastosowania specjalnej metody uprawy. Po pierwsze, krzewy nie są przycinane do wysokości pasa, w przeciwieństwie do tych, z których robi się większość japońskich herbat. Najważniejsze jest jednak zacienianie krzewów gyokuro – na około 3 tygodnie przed zbiorami odcina się częściowo dopływ światła, osłaniając je płachtami materiału rozpiętymi na stelażach (w wypadku gyokuro najwyższej jakości używa się trzcinowych mat). W końcowej fazie wzrostu krzewów (kilka dni przed zbiorami) dopływ światła odcinany jest aż w 90%. Zapobiega to rozbijaniu aminokwasów na polifenole i wzmaga wytwarzanie kofeiny. Zbierane są tylko młode i delikatne listki, które jak najszybciej przewożone są do fabryki i tam poddawane działaniu pary wodnej przez około 30 sekund, aby zatrzymać utlenianie liści. Następnie liście są sortowane, rolowane w postać drobnych igiełek i suszone. Gyokuro powszechnie uważane jest za najwyższej jakości gatunek herbaty japońskiej. 
 
Zbiory: koniec kwietnia 2022
Kultywar: Saemidori
Powstał w wyniku skrzyżowania w roku 1969 kultywarów Yabukita i Asatsuyu, zarejestrowany w roku 1990. To kultywar wcześnie wypuszczający pąki, przez co jego zbiory są od 4 do 7 dni wcześniejsze, niż zbiory Yabukity. Bardzo wrażliwy na przymrozki, w związku z czym uprawiany głównie na południu Japonii. Uważa się, że otrzymana z Saemidori herbata jest wyższej jakości, niż ta otrzymana z jej „krzewów-rodziców”, czyli Asatsuyu i Yabukity
Styl: chūmushi/asamushi (średnia/krótka obróbka parą – dowiedz się, co to oznacza)
 
 
Parzenie
Dla tak specjalnej herbaty zalecamy tradycyjne parzenie gyokuro:
 
I parzenie 2 minuty; temp. wody 40-50℃, 5g liści na 30 ml wody (!)
II parzenie 20 sekund; 50℃, ilość wody zwiększamy do 50 ml
III parzenie 1 minuta; 60℃
IV parzenie 1,5 minuty; 70℃
V parzenie 5 minut; 80℃
 
Można też parzyć ją podobnie jak herbatę sencha, ale z zachowaniem niższej temperatury (do 60℃).

Herbata pakowana w Japonii w torebki o masie 50g netto. Gramatura 25g jest pakowana w nasze torebki firmowe. 
 
Parzenie
5g / 50 ml wody
40-60℃
I parzenie 2 minuty;
II 20s;
III 1 min
3-4 parzenia
Dla dokładniejszych informacji o parzeniu proszę zapoznać się z opisem herbaty.

Gyokuro Saemidori Organic 2022

smak
     
5.00
aromat
     
5.00
25g - 48 zł
50g - 92 zł
wysyłka: w ciągu 2 dni opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-pt 8-16:30
OPINIE
5.00 2 5 0
Dorota smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Bardzo mi smakuje - odpowiednio gorzka, wyrazista, każde parzenie odsłania coś nowego. Warta ceny :)
Oskar smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Określenie jakim opiszę tą Gyokuro to "Niesamowita" Naprawdę ma w sobie ogromną ilość wyczuwalnego umami + pozostaje morski posmak w ustach, jednakże dopiero za 3 parzeniem uzyskuje najciekawszy efekt (Nie wiem jak z 4 i 5 parzeniem ponieważ nie próbowałem) wyraźnie mnie zaskoczyła i postawiła na nogi i pobudziła w ciągu kilku sekund. Stawiam ją na półce 1 miejsca razem z Shincha Sōfū 2020. Śmiało uznaję, że cena jak za 10g tej Gyokuro jest warta aromatu i smaku :)
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane