Fenghuang Tuocha 2009
Fenghuang Tuocha 2009 – klasyczny surowy pu-erh z fabryki w Nanjian, w centralnej części prowincji Yunnan. Nadal intensywny, ale już wyraźnie wygładzony przez czas.
Aromat tytoniowy, z jedynie lekką dymnością. W smaku ziołowy, kwiatowy, z umiarkowaną goryczą przekształcającą się w słodki, ale delikatny posmak. To mieszanka zbiorów wiosennych i jesiennych oraz liści różnych rozmiarów, od młodych pąków do huang pian (dużych żółtych liści). Materiał ten pochodzi z gór Wuliang. Ciastko mocno sprasowane, wymaga kilku parzeń do pełnego otwarcia. Przyjemna herbata do wypicia już teraz i dobry kandydat do długiego leżakowania.
Fenghuang (po chińsku feniks) w nazwie tej herbaty jest nawiązaniem do feniksów występujących na etykietach kilku fabryk z Nanjian.
Rok produkcji: 2009
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Nanjian
Herbata prasowana w kształt tuo, czyli miseczki lub gniazda, o masie ok. 100g każde.
przeglądane