TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Sunyishun Liuan Heicha 1998

Sunyishun Liuan Heicha 1998
NOWOŚĆ
Sunyishun Liuan Heicha 1998 – stara dojrzewająca herbata z prowincji Anhui. Elegancka i wyważona. 

W smaku tej herbaty nuty „apteczne” i „medyczne” mieszają się z czekoladą i suchą ściółką leśną. Po tak długim czasie leżakowania herbata jest już bardzo wygładzona i dojrzała, dominuje słodycz, ale w późniejszych parzeniach, lub jeśli parzenia są nieco dłuższe, można z niej wydobyć ciekawy typ goryczy, który właśnie można określić mianem aptecznego. Zapach suchych liści herbaty jest słaby, niemal niewyczuwalny, ale po zaparzeniu ujawniają się aromaty ziemiste i czekoladowe, a przy dokładnej analizie także ciekawy, rzadko spotykany w herbacie zapach przypominający surowe ziemniaki. 

Liuan Cha należy do kategorii heicha 黑茶, czyli dosłownie po chińsku „herbat czarnych”, które na zachodzie przyjęło się nazywać „herbatami ciemnymi”, aby uniknąć pomylenia z tym, co nazywamy herbatą czarną, a co w Chinach jest herbatą czerwoną. Najsłynniejszym przedstawicielem kategorii heicha jest dojrzały pu-erh.

Liuan Cha pochodzi z prowincji Anhui, pierwotnie z regionu Liuan (Lu’an), któremu zawdzięcza nazwę, jednak obecnie wytwarzana jest przede wszystkim w Qimen, znanym głównie z herbaty czarnej (czerwonej / hongcha) Keemun. Do produkcji Liuan Cha wykorzystuje się ten sam szczep krzewu, z którego powstaje herbata Keemun. Na pierwszym etapie produkcji herbata Liuan przechodzi obróbkę zbliżoną do herbaty zielonej. Pół roku po zbiorach jest palona, rozkładana na ziemi do wchłonięcia wilgoci, zmiękczana parą wodną i ubijana w bambusowe koszyki zawierające 250 lub 500 g herbaty. Całe koszyki są następnie finalnie suszone, a zanim herbata trafi na rynek dojrzewa zwyczajowo  przez 3 lata. Oferowana tu herbata została wyprodukowana przez firmę Sunyishun, najważniejszą fabrykę Liuan heicha. Umożliwiamy zakup całego koszyka (około 470g), a mniejsze porcje będą pakowane w nasze firmowe torebki.

Zbiory: koniec kwietnia 1998
Pochodzenie: Chiny, prowincja Anhui, powiat Qimen, Luxi
Kultywar: Qimen Zhuye
herbata:
zbiory:
region:
Parzenie
5-7g / 100 ml wody
96°C (wrzątek)
I parzenie: 10 sekund
II 15 sekund
III 25 sekund; IV 40 sekund
Do 10 parzeń
Herbatę zalecamy parzyć w stylu gongfu cha, ale możliwe jest też długie parzenie w dużym dzbanku, a także gotowanie liści.
przeglądane