Qingjing Bai Hao Oolong 2016
Qingjing Bai Hao Oolong 2016 – nietypowy, wysokogórski oolong w stylu bai hao, uprawiany zgodnie z zasadami rolnictwa naturalnego. Herbata bardzo oddalona od mainstreamu.
Cytrusowo-miodowy smak i kwiatowy finisz. Posmak owocowy, z wybijającymi się nutami gruszki i brzoskwini. Oolong mocno utleniany, ale stosunkowo nisko jak na bai hao. W związku z tym jest nieco lżejszy i pozbawiony ostrzejszych nut smakowych – dla jednych będzie to zaleta, dla innych wada.
Herbata powstała w ramach eksperymentu – młode liście i pąki zostały poddane przetwarzaniu jak herbaty baozhong „w starym stylu”. Efektem jest unikalna, trudna do zaklasyfikowania herbata. W końcu samo określenie „wysokogórski oolong bai hao” jest oksymoronem, gdyż bai hao to z założenia herbata nizinna. Najważniejszy niech pozostanie jednak smak – pełny i słodki. Nie do przegapienia dla wszystkich fanów oolonga bai hao.
Liście wykorzystane do stworzenia tej herbaty pochodzą z ogrodu pozostawionego na 7 lat bez opieki, gdzie krzewy rosną w warunkach zbliżonych do naturalnych, bez użycia jakichkolwiek środków ochrony roślin czy nawozów sztucznych.
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, Qingjing
Kultywar: Qingxin wulong
Zbiory: połowa czerwca 2016
Herbata oryginalnie pakowana na Tajwanie w torebki o masie 50g netto.
Cytrusowo-miodowy smak i kwiatowy finisz. Posmak owocowy, z wybijającymi się nutami gruszki i brzoskwini. Oolong mocno utleniany, ale stosunkowo nisko jak na bai hao. W związku z tym jest nieco lżejszy i pozbawiony ostrzejszych nut smakowych – dla jednych będzie to zaleta, dla innych wada.
Herbata powstała w ramach eksperymentu – młode liście i pąki zostały poddane przetwarzaniu jak herbaty baozhong „w starym stylu”. Efektem jest unikalna, trudna do zaklasyfikowania herbata. W końcu samo określenie „wysokogórski oolong bai hao” jest oksymoronem, gdyż bai hao to z założenia herbata nizinna. Najważniejszy niech pozostanie jednak smak – pełny i słodki. Nie do przegapienia dla wszystkich fanów oolonga bai hao.
Liście wykorzystane do stworzenia tej herbaty pochodzą z ogrodu pozostawionego na 7 lat bez opieki, gdzie krzewy rosną w warunkach zbliżonych do naturalnych, bez użycia jakichkolwiek środków ochrony roślin czy nawozów sztucznych.
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, Qingjing
Kultywar: Qingxin wulong
Zbiory: połowa czerwca 2016
Herbata oryginalnie pakowana na Tajwanie w torebki o masie 50g netto.
Qingjing Bai Hao Oolong 2016
ocena
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
Szymon
ocena
5.00
Otwierając opakowanie, spotkałem mieszankę kawowo-orzechowego zapachu z delikatną cytrynową nutą.
Doświadczenie trochę spoza świata oolongów. Zastanawiałem się, co będzie po zaparzeniu.
Choć w wodzie zapach cytrusów nasila się, to w aromacie czuć, kojarzące mi się z oolongami ciepłe nuty.
W smaku również wybijają się cytrusy, ale pozytywnie, bo bez agresywnej kwaśności. Towarzyszy im złożoność orzecha, słodkości i kwiatów.
Ciekawe przeżycie, bo trudno mi powiedzieć, czy wybrałbym tę herbatę, by orzeźwić się w ciepły dzień, czy też by odgonić zimny wieczór. Myślę, że warto spróbować, bo to niecodzienny oolong, ale przy tym to nie herbata dla poszukiwaczy mocnych wrażeń.
Karol
ocena
5.00
Najlepszy wynalazek od czasu wymyślenia gumki na ołówkach. Smakuje deserowo.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane