Qingjing Bai Hao Oolong 2016
Qingjing Bai Hao Oolong 2016 – nietypowy, wysokogórski oolong w stylu bai hao, uprawiany zgodnie z zasadami rolnictwa naturalnego. Herbata bardzo oddalona od mainstreamu.
Cytrusowo-miodowy smak i kwiatowy finisz. Posmak owocowy, z wybijającymi się nutami gruszki i brzoskwini. Oolong mocno utleniany, ale stosunkowo nisko jak na bai hao. W związku z tym jest nieco lżejszy i pozbawiony ostrzejszych nut smakowych – dla jednych będzie to zaleta, dla innych wada.
Herbata powstała w ramach eksperymentu – młode liście i pąki zostały poddane przetwarzaniu jak herbaty baozhong „w starym stylu”. Efektem jest unikalna, trudna do zaklasyfikowania herbata. W końcu samo określenie „wysokogórski oolong bai hao” jest oksymoronem, gdyż bai hao to z założenia herbata nizinna. Najważniejszy niech pozostanie jednak smak – pełny i słodki. Nie do przegapienia dla wszystkich fanów oolonga bai hao.
Liście wykorzystane do stworzenia tej herbaty pochodzą z ogrodu pozostawionego na 7 lat bez opieki, gdzie krzewy rosną w warunkach zbliżonych do naturalnych, bez użycia jakichkolwiek środków ochrony roślin czy nawozów sztucznych.
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, Qingjing
Kultywar: Qingxin wulong
Zbiory: połowa czerwca 2016
Herbata oryginalnie pakowana na Tajwanie w torebki o masie 50g netto.
Cytrusowo-miodowy smak i kwiatowy finisz. Posmak owocowy, z wybijającymi się nutami gruszki i brzoskwini. Oolong mocno utleniany, ale stosunkowo nisko jak na bai hao. W związku z tym jest nieco lżejszy i pozbawiony ostrzejszych nut smakowych – dla jednych będzie to zaleta, dla innych wada.
Herbata powstała w ramach eksperymentu – młode liście i pąki zostały poddane przetwarzaniu jak herbaty baozhong „w starym stylu”. Efektem jest unikalna, trudna do zaklasyfikowania herbata. W końcu samo określenie „wysokogórski oolong bai hao” jest oksymoronem, gdyż bai hao to z założenia herbata nizinna. Najważniejszy niech pozostanie jednak smak – pełny i słodki. Nie do przegapienia dla wszystkich fanów oolonga bai hao.
Liście wykorzystane do stworzenia tej herbaty pochodzą z ogrodu pozostawionego na 7 lat bez opieki, gdzie krzewy rosną w warunkach zbliżonych do naturalnych, bez użycia jakichkolwiek środków ochrony roślin czy nawozów sztucznych.
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, Qingjing
Kultywar: Qingxin wulong
Zbiory: połowa czerwca 2016
Herbata oryginalnie pakowana na Tajwanie w torebki o masie 50g netto.
Qingjing Bai Hao Oolong 2016
ocena
koszt dostawy w Polsce:
od 15 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
Karol
13.05.2019
ocena
5.00
Najlepszy wynalazek od czasu wymyślenia gumki na ołówkach. Smakuje deserowo.
Szymon
22.04.2019
ocena
5.00
Otwierając opakowanie, spotkałem mieszankę kawowo-orzechowego zapachu z delikatną cytrynową nutą.
Doświadczenie trochę spoza świata oolongów. Zastanawiałem się, co będzie po zaparzeniu.
Choć w wodzie zapach cytrusów nasila się, to w aromacie czuć, kojarzące mi się z oolongami ciepłe nuty.
W smaku również wybijają się cytrusy, ale pozytywnie, bo bez agresywnej kwaśności. Towarzyszy im złożoność orzecha, słodkości i kwiatów.
Ciekawe przeżycie, bo trudno mi powiedzieć, czy wybrałbym tę herbatę, by orzeźwić się w ciepły dzień, czy też by odgonić zimny wieczór. Myślę, że warto spróbować, bo to niecodzienny oolong, ale przy tym to nie herbata dla poszukiwaczy mocnych wrażeń.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane