Boseong Balhyocha 2021
czarna herbata koreańska

Boseong Balhyocha 2021 – koreańska herbata czarna (hwangcha)* – słodka, delikatna i aromatyczna. Rarytas, który rzadko jest godnie reprezentowany poza Koreą.
Koreańskie Balhyocha nie są częste na zachodnich rynkach, więc większość naszych klientów może nie wiedzieć, czego się spodziewać. Powiemy tylko, że jeśli jesteście fanami dobrych czarnych herbat z Tajwanu i Japonii, to Balhyocha również Wam bardzo zasmakuje!
Aromat suchych liści jest bardzo delikatny, słodkawy. Aromat herbaty jest słodko-kwaskowy, wyraźnie owocowy (niedojrzałe owoce pestkowe), z akcentami korzennymi. W wydychanym powietrzu powraca nuta skórki cytrynowej. Smak łagodny i słodki, owocowo-miodowy, minimalnie pieczony, bez cienia goryczki i cierpkości, ale z delikatną kwasowością. Kolor naparu czerwony.
Herbata pochodzi z certyfikowanych organicznych plantacji firmy Soa Dawan pana Kim Se Jin w Boseongu. Jego herbaty pojawiały się w serii telewizyjnej Korean Food Made Simple i przez wiele osób są uważane za jedne z lepszych w Korei.
Zbiory: maj 2021
Pochodzenie: Korea, Boseong, Dongyul-ri
*Balhyocha (lub inaczej paryo cha) to dosłownie „herbata fermentowana”. Nasi regularni czytelnicy zapewne wiedzą, że w żargonie herbacianym fermentacja w rzeczywistości oznacza częściej oksydację (utlenianie). W Korei Balhyocha to zbiorcza nazwa dla wszystkich herbat oksydowanych, wśród których wyróżnia się hwangcha (ban-balhyocha) i hongcha. To rozróżnienie jest jednak płynne i zależne od producenta. Generalnie oba typy należy uznać za odpowiedniki herbat czarnych, przy czym w hwangcha stopień utlenienia jest niższy niż w hongcha. Hwangcha znaczy dosłownie „herbata żółta”, ale nie ma nic wspólnego z chińską kategorią herbat żółtych.
Koreańskie Balhyocha nie są częste na zachodnich rynkach, więc większość naszych klientów może nie wiedzieć, czego się spodziewać. Powiemy tylko, że jeśli jesteście fanami dobrych czarnych herbat z Tajwanu i Japonii, to Balhyocha również Wam bardzo zasmakuje!
Aromat suchych liści jest bardzo delikatny, słodkawy. Aromat herbaty jest słodko-kwaskowy, wyraźnie owocowy (niedojrzałe owoce pestkowe), z akcentami korzennymi. W wydychanym powietrzu powraca nuta skórki cytrynowej. Smak łagodny i słodki, owocowo-miodowy, minimalnie pieczony, bez cienia goryczki i cierpkości, ale z delikatną kwasowością. Kolor naparu czerwony.
Herbata pochodzi z certyfikowanych organicznych plantacji firmy Soa Dawan pana Kim Se Jin w Boseongu. Jego herbaty pojawiały się w serii telewizyjnej Korean Food Made Simple i przez wiele osób są uważane za jedne z lepszych w Korei.
Zbiory: maj 2021
Pochodzenie: Korea, Boseong, Dongyul-ri
*Balhyocha (lub inaczej paryo cha) to dosłownie „herbata fermentowana”. Nasi regularni czytelnicy zapewne wiedzą, że w żargonie herbacianym fermentacja w rzeczywistości oznacza częściej oksydację (utlenianie). W Korei Balhyocha to zbiorcza nazwa dla wszystkich herbat oksydowanych, wśród których wyróżnia się hwangcha (ban-balhyocha) i hongcha. To rozróżnienie jest jednak płynne i zależne od producenta. Generalnie oba typy należy uznać za odpowiedniki herbat czarnych, przy czym w hwangcha stopień utlenienia jest niższy niż w hongcha. Hwangcha znaczy dosłownie „herbata żółta”, ale nie ma nic wspólnego z chińską kategorią herbat żółtych.
herbata:
funkcje:
region:
zbiory:
Parzenie
3g / 100 ml
90-95°C
I parzenie 1,5 min
II parzenie 2,5 min
III parzenie 5 min+
II parzenie 2,5 min
III parzenie 5 min+
3 parzenia
Boseong Balhyocha 2021
czarna herbata koreańska
smak
aromat
dostawa w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
dostawa zagraniczna:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Rafał
smak 5.00
aromat
5.00
Dla mnie fantastyczna. Autentycznie nie widzę wad. :)
Łukasz
smak 4.00
aromat
4.00
Dobra herbata, choć jako miłośnik czarnych herbat japońskich (wspomnianych w opisie tu obok) muszę powiedzieć, że ta jednak nie zachwyciła mnie aż tak bardzo. Owszem, ciężko jej coś poważnego zarzucić, ale jest to ot smaczna, delikatna czarna herbata, nie dostarczająca jakichś oszałamiających doznać smakowych. Niemniej polecam jako coś nieco innego, co nie powinno nikogo zawieść.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



