Hohin 90 ml – Inge Nielsen

Hōhin 90 ml – Inge Nielsen – ręcznie wykonany, artystyczny hōhin, szkliwiony wewnątrz. Piękny i funkcjonalny.
Hōhin to naczynie o japońskim rodowodzie, gdzie służy głównie do parzenia wysokiej klasy herbat zielonych jak gyokuro czy najlepsze herbaty sencha. W wersji z wysokim kołnierzem, jak w tym wypadku, jest to naczynie bardzo uniwersalne, nadające się do parzenia każdego rodzaju herbaty. Dzięki bardzo szybkiemu wylewaniu naparu, hōhin może z powodzeniem zastępować gaiwan, przy czym jest łatwiejszy w obsłudze dla początkujących. Ten hōhin został dodatkowo pokryty szkliwem wewnątrz, dzięki czemu nie trzeba przezaczać go do parzenia tylko jednego typu herbat.
Prezentowany hōhin jest dziełem Inge Nielsen, duńskiej artystki mieszkającej w Brukseli. Inge Nielsen poznawała technikę tworzenia herbacianej ceramiki na Tajwanie.
Do wykonania tego hōhina użyła belgijskiej gliny o wysokiej zawartości żelaza, z domieszką szkockiej porcelany. Na wieczko i denko dodatkowo naniesiona została porcelanowa angoba, na której odbity został ze specjalnej ceramicznej kalki kwiatowy wzór, nawiązujący do chińskiej ceramiki malowanej podszkliwnie. Wypał w piecu gazowym w temperaturze 1260°C.
Pojemność: ok. 90 ml
Wysokość z pokrywką: 5,5 cm
Długość w osi dzióbka: 8,5 cm
Masa: 129 g
Czas wylewania naparu: 4 sekundy
Hōhin to naczynie o japońskim rodowodzie, gdzie służy głównie do parzenia wysokiej klasy herbat zielonych jak gyokuro czy najlepsze herbaty sencha. W wersji z wysokim kołnierzem, jak w tym wypadku, jest to naczynie bardzo uniwersalne, nadające się do parzenia każdego rodzaju herbaty. Dzięki bardzo szybkiemu wylewaniu naparu, hōhin może z powodzeniem zastępować gaiwan, przy czym jest łatwiejszy w obsłudze dla początkujących. Ten hōhin został dodatkowo pokryty szkliwem wewnątrz, dzięki czemu nie trzeba przezaczać go do parzenia tylko jednego typu herbat.
Prezentowany hōhin jest dziełem Inge Nielsen, duńskiej artystki mieszkającej w Brukseli. Inge Nielsen poznawała technikę tworzenia herbacianej ceramiki na Tajwanie.
Do wykonania tego hōhina użyła belgijskiej gliny o wysokiej zawartości żelaza, z domieszką szkockiej porcelany. Na wieczko i denko dodatkowo naniesiona została porcelanowa angoba, na której odbity został ze specjalnej ceramicznej kalki kwiatowy wzór, nawiązujący do chińskiej ceramiki malowanej podszkliwnie. Wypał w piecu gazowym w temperaturze 1260°C.
Pojemność: ok. 90 ml
Wysokość z pokrywką: 5,5 cm
Długość w osi dzióbka: 8,5 cm
Masa: 129 g
Czas wylewania naparu: 4 sekundy
akcesoria:
Hohin 90 ml – Inge Nielsen
550 zł
dostawa w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
dostawa zagraniczna:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



