Bao Zhong 2022

Bao Zhong 2022 (Pouchong) – najlżej utleniany ze wszystkich oolongów (herbat turkusowych*). Klasyka z Tajwanu w bardzo dobrej odsłonie.
Bardzo świeży i aromatyczny, wyraźnie kwiatowy. Bao Zhong to najniżej utleniany ze wszystkich oolongów (najbliższy herbacie zielonej), uprawiany na niżej położonych polach uprawnych. Obok oolonga Bai Hao jest to najbardziej unikalny dla Tajwanu styl herbaty. Bao Zhong nie jest zwijany w kuleczki, w przeciwieństwie do większości jasnych oolongów tajwańskich.
Obecnie sprzedawany przez nas baozhong wytwarzany jest z liści kultywaru sijichun. Nie jest to szczep tradycyjnie używany do produkcji herbat bao zhong, jednak przymknęliśmy na to oko, bo jeśli chodzi o smak i aromat, jest to herbata niezwykle przyjemna, a do tego pochodząca z czystych upraw ekologicznych. Bao Zhong ze zbioru 2022 jest herbatą wyższej jakości niż ta herbata, którą oferowaliśmy pod tą nazwą przez kilka poprzednich lat. Zawiera typowe cechy najbardziej klasycznych herbat baozhong z regionu Wenshan, chociaż powstaje w Mingjian, w centralnej części wyspy.
Uwaga! Liście tej herbaty są dobrze zachowane i duże, więc dobrą praktyką jest zważenie przed parzeniem, bo łatwo jest użyć zbyt małą ilość liści, co będzie skutkowało zbyt słabym naparem.
Uwaga! Liście tej herbaty są dobrze zachowane i duże, więc dobrą praktyką jest zważenie przed parzeniem, bo łatwo jest użyć zbyt małą ilość liści, co będzie skutkowało zbyt słabym naparem.
Parzenie w większym czajniku:
5g / 250 ml; 90°C
I parzenie 1,5 min; II 1 min; III 2 min; IV 4 min; V 6+min
Parzenie w kubku:
2-3g / 250 ml; 90°C
3 minuty
Zalecamy parzenie w stylu gongfu cha, używając 6g liści na 100ml wody o temperaturze 96°C. Sugerowany czas pierwszego parzenia to 30 sekund, Kolejne parzenia wydłużamy o kilkanaście, a następnie kilkadziesiąt sekund.
Zbiory: marzec 2022
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, Mingjian
Kultywar: sijichun
*herbatę oolong można w Polsce spotkać pod błędną nazwą niebieska herbata. Prawidłowe tłumaczenie chińskiego terminu qingcha to herbata turkusowa.
funkcje:
smak:
aromat:
zbiory:
Parzenie
5 g / 250 ml
90-96°C
I parzenie 2 min
II 2-3 min
III 5-7 min
II 2-3 min
III 5-7 min
3 parzenia
Zalecamy parzenie w stylu gongfu cha, używając 6g liści na 100ml wody. Sugerowany czas pierwszego parzenia to 40 sekund, Kolejne parzenia wydłużamy o kilkanaście, a następnie kilkadziesiąt sekund.
Bao Zhong 2022
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Renata
smak 5.00
aromat
5.00
Dla mnie to mistrzowska herbata. Po zaparzeniu mogę ją tylko wąchać, aromat otacza czułością i rozjaśnia myśli... W miarę stygnięcia napar nabiera barwy i smaku, letni jest najsmaczniejszy :) Kiedy znowu będzie w ofercie?
Tomek
smak 5.00
aromat
5.00
Bardzo delikatny oolong w moim przekonaniu wymagaący ok 4 minut parzenia. Miałem okazje pic chińskiego Puchonga więc ten tajwański jest zupełnie inny ale również bardzo dobry
Krzysztof
smak 5.00
aromat
5.00
Bardzo mocny aromat wyczuwalny przy wydychaniu - świeża trawa. W zapachu podobny do zwijanego Si Ji Chun, ale mniej skondensowany, a bardziej dziki. W zapachu pojawia się łatwo wyczuwalna nuta czegoś ostrego, pikantnego, jakiejś przyprawy. W smaku delikatny, ciężko wydobyć z niego jakąkolwiek gorzkość lub cierpkość. Przez tę eteryczność prześwieca coś ostrego. Bardzo mocne wrażenia wychładzające po wypiciu. Ogólnie bardzo, bardzo ciekawy oolong, inny od reszty pouchongów jakie piłem.
Marcin
smak 5.00
aromat
5.00
Oolongi... pisanie o nich przychodzi mi z coraz większą trudnością, bo ileż peanów można stworzyć na jeden temat? Uwielbiam je i tyle. Bao Zhong ma wszystkie zalety dobrego oolonga, a do tego własny charakter. Chyba najdelikatniejszy w smaku oolong jaki piłem, doskonały na specjalne okazje. Należy pić bez pośpiechu i, jak zwykle w przypadku oolongów, najlepiej parzyć w stylu gong fu. Długie jak na oolonga liście i miły, subtelny zapach zapewniają pełnię wrażeń podczas degustacji. Krótko mówiąc, kolejna perła w eherbacianej kolekcji.
Tomasz
smak 5.00
aromat
5.00
Kiedy powąchałem suche liście przestraszyłem się że to kolejna herbata o zapachu "zgniłej wody z wazonu po kwiatkach" - ale nie!! Nie eksperymentowałem z parzeniem - zrobiłem według "przepisu ze strony" 5g/100ml/I-30sec kolejne parzenia na "oko" po kilka kilkanaście sekund dłużej...
Herbata godna polecenia!
Anna
smak 4.00
aromat
5.00
Przyjemna herbata, w smaku delikatna, aromat mocno kwiatowy, jaśminowy. Piję ją w pracy, bo całkiem dobrze parzy się w kubku i trudno ją zepsuć parząc "na oko".
Andrzej
smak 4.00
aromat
4.00
Lipton to to nie jest, ale tesz dobre
Maciej
smak 4.00
aromat
3.00
Bardzo delikatny, subtelny wręcz aromat i smak. Zdecydowanie trzeba doszukiwać się smaku, który ociera się o Tie Guan Yin z własną nutą. Smaczny, choć opis sugeruje znacznie wyraźniejsze doznania...
Roksana
smak 3.00
aromat
4.00
Baaardzo lekki, delikatny oolong. Brakuje mu charakteru. Herbata nie trafiła w mój smak.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



