Bai Hao Oolong Premium 2020

region:
zbiory:
Bai Hao Oolong Premium 2020 – najbardziej charakterystyczny oolong Tajwanu w pełnej krasie. Herbata ta jest efektem pracochłonnego procesu produkcji i surowej selekcji.
Cudowny melanż nut cytrusowych i miodowych w otoczce intensywnie żywiczno-kwiatowego aromatu. Jak w wypadku wszystkich herbat wysokiej klasy, aromaty i smaki te są jednak nieoczywiste i nienachalne. Delikatna i słodka. To oolong, który trafia w gusta osób lubiących także herbaty czarne i białe,
Kluczem do dobrego zaparzenia tej herbaty jest użycie nieco mniejszej ilości liści i wody o temperaturze nieco poniżej punktu wrzenia.
Kluczem do dobrego zaparzenia tej herbaty jest użycie nieco mniejszej ilości liści i wody o temperaturze nieco poniżej punktu wrzenia.
Oolong Bai Hao to najbardziej unikalny dla Tajwanu gatunek herbaty. Uprawiany jest w niższych partiach wyspy, bo potrzebuje wyższych temperatur dobowych, a ponadto Jacobiasca Formosana, małe owady mające duży wpływ na finalny smak tej herbaty, nie występują w wysokich górach. To pierwsza herbata, przy produkcji której z premedytacją wykorzystywało się wpływ tych owadów atakujących krzewy. Inaczej niż reszta oolongów, wytwarzany jest tylko z najmłodszych listków krzewów (pąk i dwa listki – jeśli to herbata dobrej jakości), procedura więdnięcia liści jest dłuższa i kilkustopniowa. Wyjątkowym procesem dla tego gatunku jest także składowanie liści do utlenienia lekko zwilżonych i pod przykryciem. Najlepsze Bai Hao najczęściej (chociaż obecnie nie jest to już regułą) produkowane są latem, tak też jest w przypadku tej herbaty.
Aby dowiedzieć się więcej o tej niezwykłej herbacie, zachęcamy do lektury naszego artykułu:
Sekrety urody Orientalnej Piękności. O oolongu Bai Hao.
Aby dowiedzieć się więcej o tej niezwykłej herbacie, zachęcamy do lektury naszego artykułu:
Sekrety urody Orientalnej Piękności. O oolongu Bai Hao.
Pochodzenie: Tajwan, Xinzhu, Emei
Zbiory: czerwiec 2020
Kultywar: Qing Xin Da Mao (青芯大冇)
Herbata pakowana na Tajwanie w torebki zawierające 50 gramów liści.
Herbata pakowana na Tajwanie w torebki zawierające 50 gramów liści.
Parzenie
4g / 250ml wody
90℃
4-5 min
1-2 parzenia w stylu zachodnim bądź 6-8 parzeń w stylu gongfu
Parząc w stylu gongfu zalecamy używać wody o temp. 90℃ , 4g/100 ml wody i rozpocząć od ok. 30s parzenia. Drugie i trzecie parzenie najlepiej skrócić do ok. 20 sekund, po czym rozpocząć wydłużanie kolejnych parzeń.
Bai Hao Oolong Premium 2020
smak
aromat
koszt wysyłki w Polsce:
od 9 zł, darmowa wysyłka od 150 zł, więcej »
stały koszt wysyłki zagranicznej:
UE 45 zł, UK 65 zł, Norwegia 100 zł, USA 85 zł, więcej »

OPINIE
Maciej
smak 5.00
aromat
5.00
Rzeczywiście ciekawy oolong. Zależenie od parzenia otrzymujemy nuty cytrusów albo miodowo-kwiatowe. Warto spróbować i przekonać się osobiście.
Anna
smak 4.00
aromat
5.00
Delikatny oloong o aromacie kwiatowym. I co za zapach! Ciekawa pozycja dla fanów wyszukanych smaków. Oryginalnie pakowana hermetycznie. Mogłaby powrócić do oferty.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



