6FTM Banzhang 2006
6FTM Banzhang 2006 – surowy pu-erh z fabryki Liu Da Cha Shan (六大茶山), szerzej znanej zachodnim odbiorcom jako Six Famous Tea Mountain lub w skrócie 6FTM. Liście pochodzą z północno-zachodniej części gór Bulang, ze słynnego Banzhang.
Uwaga: wszystki pełne „ciastka” wyprzedane, dostępne jedynie próbki 25g i 50g.
Uwaga: wszystki pełne „ciastka” wyprzedane, dostępne jedynie próbki 25g i 50g.
Suche liście pachną tytoniem i skórą. Po pierwszym kontakcie z gorącą wodą aromat dynamicznie się rozwija, dochodzą nuty popiołu żywicznego drewna i nieco dojrzałych owoców. W smaku herbata ta jest intensywna, jak przystało na rejon Banzhang, ale nie agresywna. Czas złagodził jej obyczaje – a starzeje się bardzo elegancko. Wysoka cielistość – napar przyjemnie wypełnia usta. Jeśli dokładnie „wsłuchamy się” w to, co ta herbata ma nam do powiedzenia, w pierwszych parzeniach można zaobserwować nawet nieśmiałe umami i mineralne smaki.
Banzhang jest jednym z najbardziej cenionych regionów produkcji pu-erhów. Tamtejsze herbaty charakteryzują się dużą mocą i silną goryczką, która jednak przekształca się w bardzo przyjemny posmak.
Fabryka Six Famous Tea Mountain została założona w roku 2002 i zgodnie ze swoją nazwą specjalizuje się w produkcji herbat pu-erh z „sześciu słynnych gór herbacianych”, ale nie tylko.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Banzhang
Rok produkcji: 2006
Parzenie:
Zalecamy parzenie w stylu gongfu cha, w gaiwanie lub małym glinianym czajniczku:
5-6g liści / 100ml wody, 96℃ (wrzątek)
Przed pierwszym parzeniem zalecamy krótkie przepłukanie liści, aby je obudzić, ogrzać i oczyścić.
Kilka pierwszych parzeń powinno trwać mniej niż 10 sekund.
przeglądane