Nepal Mai Pokhari 2016

Nepal Mai Pokhari 2016 – nietypowa herbata „nowej fali” z podnóża Himalajów – herbata dojrzewająca, którą trudno jednoznacznie sklasyfikować. Pyszna i czysta. Pochodzi z ogrodu stosującego zasady rolnictwa biodynamicznego.
Aromat suchych liści przywodzi na myśl skórkę pomarańczową, a smak dżem pomarańczowy. Mokre liście zapachem przypominają natomiast konfiturę różaną w pączkach. Wyraźnie owocowo-kwaskowa, słodki posmak bardzo długo zostaje w ustach. Aromat cudownie „wdziera się” do nosa od strony przełyku (retronasalnie). Pojawiają się także nuty charakterystyczne dla surowych herbat pu-erh. Tak bogaty i wielowymiarowy smak był dla nas prawdziwym zaskoczeniem.
Liście tej herbaty poddane zostały lekkiemu rolowaniu, częściowemu utlenianiu i częściowemu zatrzymaniu utleniania poprzez suszenie na słońcu. Z jakim typem herbaty mamy w takim razie do czynienia? Czarną? Białą? Heicha? Nieważne! To po prostu bardzo dobra herbata, do której należy podejść z otwartym umysłem. Pochodzi z jesiennych zbiorów roku 2016, ale dopiero po roku od zbiorów producenci postanowili ją sprzedać – chcieli sprawdzić, w jaki sposób będzie przebiegało dojrzewanie tej herbaty. Eksperyment niewątpliwie udał się i będziemy z zaciekawieniem obserwować dalszy rozwój tego stylu herbaty. Bardzo możliwe, że w przyszłości będzie ona prasowana w „ciastka”, na wzór pu-erhów.
Mai Pokhari to region położony ponad 2000 m. n.p.m., na północ od miasta Ilam.
Zbiory: jesień 2016
Pochodzenie: Nepal, dystrykt Ilam, Mai Pokhari
Nepal Mai Pokhari 2016
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



