Yunnan Ruanzhi Hongcha 2023
NOWOŚĆ
Yunnan Ruanzhi Hongcha 2023 – gładka, głęboka, o wielowymiarowym aromacie. Niezwykłe połączenie tajwańskiego szczepu herbaty, uprawy w chińskiej prowincji Yunnan i zaawansowanych technik produkcji herbaty czarnej.
Już zapach suchych liści jest intrygujący – słodkie nuty korzenne i drzewne łączą się z delikatnymi kwiatami. Po kontakcie z gorącą wodą aromaty nasilają się. Znajdujemy w tej herbacie cięższe akcenty wonnych kwiatów, ale w małym nasileniu, a także nuty drzewne (cedr, drzewo sandałowe, mech) i korzenne (tonka, cynamon). W posmaku, czy raczej w wydychanym powietrzu, pojawiają się skojarzenia z pieczonym jabłkiem. Struktura naparu jest wyjątkowo gładka. Łagodna herbata, której jednocześnie nie brakuje pełni smaku. To trochę za dużo słów, które można skrócić do jedynie dwóch: dobra herbata!
Ten niezwykle oryginalny profil smakowy wynika z nietypowej kombinacji kilku czynników: tajwański kultywar ruanzhi (TRES #17, bailu), uprawiany w Yunnanie, w powiecie Pu’erh, poddany bardzo pieczołowitej obróbce. Ruanzhi to kultywar raczej „oolongowy”, więc sam w sobie wnosi do herbaty wyraziste aromaty. Aby wydobyć z niego to, co najlepsze, herbata przeszła najpierw delikatne obijanie liści (jak w przypadku herbat oolong), lekkie zwijanie i utlenianie w stopniu umiarkowanym. Suszenie przeprowadzono dwustopniowo, w różnych temperaturach.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Pu’erh
Kultywar: TRES #17
Zbiory: wiosna 2023
Już zapach suchych liści jest intrygujący – słodkie nuty korzenne i drzewne łączą się z delikatnymi kwiatami. Po kontakcie z gorącą wodą aromaty nasilają się. Znajdujemy w tej herbacie cięższe akcenty wonnych kwiatów, ale w małym nasileniu, a także nuty drzewne (cedr, drzewo sandałowe, mech) i korzenne (tonka, cynamon). W posmaku, czy raczej w wydychanym powietrzu, pojawiają się skojarzenia z pieczonym jabłkiem. Struktura naparu jest wyjątkowo gładka. Łagodna herbata, której jednocześnie nie brakuje pełni smaku. To trochę za dużo słów, które można skrócić do jedynie dwóch: dobra herbata!
Ten niezwykle oryginalny profil smakowy wynika z nietypowej kombinacji kilku czynników: tajwański kultywar ruanzhi (TRES #17, bailu), uprawiany w Yunnanie, w powiecie Pu’erh, poddany bardzo pieczołowitej obróbce. Ruanzhi to kultywar raczej „oolongowy”, więc sam w sobie wnosi do herbaty wyraziste aromaty. Aby wydobyć z niego to, co najlepsze, herbata przeszła najpierw delikatne obijanie liści (jak w przypadku herbat oolong), lekkie zwijanie i utlenianie w stopniu umiarkowanym. Suszenie przeprowadzono dwustopniowo, w różnych temperaturach.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Pu’erh
Kultywar: TRES #17
Zbiory: wiosna 2023
herbata:
zbiory:
Parzenie
5g / 250 ml
90-95°C
I parzenie ok. 2,5 minuty
II 5-6 minut
II 5-6 minut
2 parzenia
W stylu gongfu cha:
5g/100ml/90-95°C
I i II parzenie około 30 sekund, kolejne stopniowo wydłużane
5g/100ml/90-95°C
I i II parzenie około 30 sekund, kolejne stopniowo wydłużane
Yunnan Ruanzhi Hongcha 2023
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
Nikodem
20.04.2024
smak 5.00
aromat
5.00
Ewidentnie czuć Oriental Beauty, słodka, smak (a może bardziej aromat) w paszczy zostaje pare dobrych minut, b.fajna herbata.
Dla mnie ciasteczkowa ;)
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane