Lincang Shu Pu-erh 2010 (2016)
Lincang Shu Pu-erh 2010 (2016) – prasowany w „cegiełkę” dojrzały pu-erh z obszaru Lincang. Lekki, ale z pazurem.
Czysty – słowo, które najlepiej oddaje charakter tego pu-erha. Materiał z czystych upraw bez zastosowania sztucznych nawozów i sztucznych środków ochrony roślin, poddany bardzo umiejętnej i czystej obróbce. To herbata, po której wyraźnie widać, że została przeszła krótszy proces dojrzewania (wo dui, potocznie fermentacji) niż większość współczesnych pu-erhów typu shu. Efektem jest klarowny, jaśniejszy napar, który zachował w sobie nieco dzikiej energii i „pazura” typowego dla pu-erhów surowych.
Aromat zaparzonych liści przynosi na myśl suszone owoce, w pierwszym łyku można natomiast wyczuć trochę pieprzności, która szybko przechodzi w aksamitną strukturę naparu i słodki posmak.
Do produkcji tej herbaty firma Zhong Qin wykorzystała materiał z roku 2010, jednak w formę kostki został on sprasowany w roku 2016. Kilkuletnie leżakowanie „luzem” pozwoliło tej herbacie wytracić wszystkie niepożądane aromaty, będące naturalnym efektem procesu dojrzewania drobnoustrojowego.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Lincang
Zbiory: 2010 (data prasowania lub pakowania: 10.04.2016
Masa netto cegiełki: 250 g
Lincang Shu Pu-erh 2010 (2016)
koszt dostawy w Polsce:
od 15 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane