TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Wakocha Yabukita

Wakocha Yabukita
Wakocha Yabukita  spróbuj jak smakuje najbardziej tradycyjny japoński krzew herbaciany jako herbata czarna! Prosto z małego, ekologicznego ogrodu pana Shibamoto.

W smaku tej herbaty dominują typowe dla czarnych japońskich nuty ciemnych owoców – w tym wypadku śliwek i winogron. Wielu osobom japońskie herbaty czarne kojarzą się z cejlońskimi, ale mają od nich znacznie więcej głebi. Świetny stosunek ceny do jakości, nie ustępuje naszym droższym czarnym herbatom z Japonii! 
 
Ponieważ 95% japońskiej produkcji herbat stanowią herbaty zielone, japońską herbatę czarną można uznać za niemałą ciekawostkę.
Godny odnotowania jest też fakt, że do wytworzenia tej herbaty użyto liście kultywaru Yabukita, który co prawda jest najpopularniejszym japońskim szczepem krzewu herbacianego, ale jest kojarzony niemal wyłącznie z herbatą zieloną. Krzewy te nawożone są wyłącznie naturalnym nawozem, produkowanym przez dwie kozy pana Shibamoto. :-)
 
Pochodzenie: Japonia, prefektura Shizuoka, Makinohara
Zbiory: czerwiec-lipiec 2015
Kultywar: Yabukita
 
Parzenie:
Woda o temperaturze 95°C (tuż po wrzeniu); 1 gram liści na każde 50ml wody
I parzenie 2 minuty; II parzenie 4 minuty
akcesoria:
region:

Wakocha Yabukita

ocena
     
5.00

wyprzedany

25g - 16 zł wyprzedany
50g - 29,50 zł wyprzedany
100g - 59 zł wyprzedany
wysyłka: w ciągu 1-2 dni roboczych zamów przez telefon   604 133 733   pn-pt 8-16:30
OPINIE
5.00 1 5 0
Jerzy 20.09.2016 ocena  
     
5.00
Susz pachnie leśna darnią, z lekką nutą czekolady i wędzony śliwek. Bardzo przyjemny, ciężki aromat - w sam raz na pochmurny wieczór. Parzona przez 3 minuty w temperaturze około 85 stopni daje jasno brązowy napar o delikatnym smaku suszone moreli i jasnych, kwaskowatych winogron. Oraz aromacie suszonych liści. Po kolejnej minucie napar odrobinę ciemnieje, jednak nadal jest dosyć jasny. Aromat robi się gestszy, herbata pachnie jak Pu Erh jednak delikatniej, można też wyczuć ślady wędzony chyba owoców. Smak robi się gładszy, znika kwaskowatych winogron pojawia się za to smak mocno suszonych śliwek, wręcz ziemistości i pleśni znanej że śliwek suszonych na wiejskich strychach. Bardzo dobra herbata, polecam.
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane