Qingjing Wuyi Oolong 2019
Qingjing Wuyi Oolong 2019 – wysokogórski oolong z półdzikiego ogrodu herbacianego. Wyśmienita herbata z zimowego zbioru!
Zapach liści jest bardzo delikatny, ale świeży i przyjemny. Już z pierwszym łykiem staje się jasne, że mamy do czynienia z bardzo ciekawą herbatą. Kremowy napar, z nutami owocowymi (białe winogrona), warzywnymi (słodka kukurydza, natka pietruszki), odrobinę pikantny, ze słodkim posmakiem przypominającym pastę z fasolki adzuki. Ponadto przyjemnie pobudza wydzielanie śliny, co także jest w Chinach wyznacznikiem dobrej herbaty, a efekt ten nosi nazwę sheng jin 生津. Ogólnie rzecz biorąc jest to herbata wyważona, delikatna, lecz zaskakująca. W oczywisty sposób wyróżnia się od innych oferowanych do tej pory w naszym sklepie oolongów wysokogórskich Zachęcamy do spokojnej kontemplacji tej herbaty, gdyż tylko tak można dobrze docenić jej głębię.
Oolong ten pochodzi z okolicy Qingjing w centralnej części Tajwanu. Szczep użyty do wykonania tej herbaty nazywany jest „Wuyi”, gdyż przed laty został on sprowadzony na Tajwan z gór Wuyi w Chinach. Liście tej herbaty zostały zerwane w listopadzie, czyli podczas tak zwanego zimowego zbioru. Poddano je nieco dłuższemu więdnięciu i mocniejszemu utlenianiu, niż typowe jasne wysokogórskie herbaty oolong.
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, Qingjing
Zbiory: listopad 2019
Kultywar: Wuyi
Herbata oryginalnie pakowana w torebki o masie 150 g netto.
Parzenie:
a) w dużym czajniczku lub w kubku
90-95°C, 5 gramów liści na 250 ml wody
I parzenie ok. 1,5 min; II parzenie 1 min; III parzenie 2,5-3 min IV parzenie 5-6 min
b) w stylu gongfu cha
95°C, 5-6 gramów liści na 100 ml wody
Ogrzanie naczyń, jedno płukanie liści herbaty przez ok. 5 s, aby mogły się ogrzać i otworzyć.
I parzenie ok. 30 s; II 20 s; III 30 s; IV 45 s; V 1 min... (około 10 parzeń z jednej porcji liści)
Zapach liści jest bardzo delikatny, ale świeży i przyjemny. Już z pierwszym łykiem staje się jasne, że mamy do czynienia z bardzo ciekawą herbatą. Kremowy napar, z nutami owocowymi (białe winogrona), warzywnymi (słodka kukurydza, natka pietruszki), odrobinę pikantny, ze słodkim posmakiem przypominającym pastę z fasolki adzuki. Ponadto przyjemnie pobudza wydzielanie śliny, co także jest w Chinach wyznacznikiem dobrej herbaty, a efekt ten nosi nazwę sheng jin 生津. Ogólnie rzecz biorąc jest to herbata wyważona, delikatna, lecz zaskakująca. W oczywisty sposób wyróżnia się od innych oferowanych do tej pory w naszym sklepie oolongów wysokogórskich Zachęcamy do spokojnej kontemplacji tej herbaty, gdyż tylko tak można dobrze docenić jej głębię.
Oolong ten pochodzi z okolicy Qingjing w centralnej części Tajwanu. Szczep użyty do wykonania tej herbaty nazywany jest „Wuyi”, gdyż przed laty został on sprowadzony na Tajwan z gór Wuyi w Chinach. Liście tej herbaty zostały zerwane w listopadzie, czyli podczas tak zwanego zimowego zbioru. Poddano je nieco dłuższemu więdnięciu i mocniejszemu utlenianiu, niż typowe jasne wysokogórskie herbaty oolong.
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, Qingjing
Zbiory: listopad 2019
Kultywar: Wuyi
Herbata oryginalnie pakowana w torebki o masie 150 g netto.
Parzenie:
a) w dużym czajniczku lub w kubku
90-95°C, 5 gramów liści na 250 ml wody
I parzenie ok. 1,5 min; II parzenie 1 min; III parzenie 2,5-3 min IV parzenie 5-6 min
b) w stylu gongfu cha
95°C, 5-6 gramów liści na 100 ml wody
Ogrzanie naczyń, jedno płukanie liści herbaty przez ok. 5 s, aby mogły się ogrzać i otworzyć.
I parzenie ok. 30 s; II 20 s; III 30 s; IV 45 s; V 1 min... (około 10 parzeń z jednej porcji liści)
Qingjing Wuyi Oolong 2019
ocena
koszt dostawy w Polsce:
od 15 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
Łukasz B.
25.03.2020
ocena
4.00
Bardzo przyjemny oolong, przy czym nie z tych kwiatowych, a raczej trawiasto-warzywnych. Aromat może nie jest oczywisty i powalający, ale smak bardzo orzeźwiający i pozostający długo na języku. Parzony zarówno w stylu zachodnim, jak i gongfu cha.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane