Wakocha Benifuki Premium 2024
konkursowa czarna herbata japońska z pierwszego zbioru
![Wakocha Benifuki Premium 2024](/upload/products/2475/details/eherbata-pl-wakocha-benifuki-premium-2024-1.jpg)
NOWOŚĆ
Wakōcha Benifūki Premium 2024 – wysokiej klasy czarna herbata japońska z pierwszego zbioru, pochodząca z prefektury Fukuoka na południu Japonii. Wyrafinowany smak. Prawdziwie rzemieślnicza herbata czarna.
Aromat po części typowy dla japoński herbat czarnych – dominują dojrzałe owoce (leśne owoce, wiśnie) w ciepłej pieczonej otoczce, ale pojawiają się również rzadziej spotykane „pikantne” i korzenne nuty. Smak w zależności od parzenia może być delikatny lub bardzo wyrazisty. Kolor klasyczny, jasnoczerwony do mocno czerwonego w zależności od intensywności. W naparze, tak jak w aromacie, dominują dojrzałe owoce z pewną charakterystyczną cierpkością, ale także ze sporą dozą smaku dobrych herbat darjeeling second flush. Herbata pochodzi od tego samego producenta, co nasza Sencha Yame Okumidori. To herbata jakości „konkursowej” – wystawiana przez producenta do udziału w konkursie na najlepszą herbatę czarną w Japonii.
Benifūki to najbardziej sztandarowy kultywar krzewu herbacianego, używany do produkcji czarnej herbaty japońskiej. Chociaż produkuje się z niego dużo herbaty przeciętnej jakości, to w rękach doświadczonego producenta potrafi dać fenomenalne rezultaty. Ta herbata pokazuje, że benifūki to krzew, który w pełni zasłużył na swoją sławę. Zachęcamy do porównania tej herbaty z naszą podstawową Wakōcha Benifūki. Kultywar benifūki jest krzewem o indyjskim rodowodzie powstały poprzez skrzyżowanie kultywaru benihomare wyselekcjonowanego z indyjskich ziaren, oraz krzewu z Dardżylingu.
Pochodzenie: Japonia, prefektura Fukuoka, Yame, wieś Yabemura
Zbiory: wiosna 2024 (ichibancha)
Kultywar: benifūki
Aromat po części typowy dla japoński herbat czarnych – dominują dojrzałe owoce (leśne owoce, wiśnie) w ciepłej pieczonej otoczce, ale pojawiają się również rzadziej spotykane „pikantne” i korzenne nuty. Smak w zależności od parzenia może być delikatny lub bardzo wyrazisty. Kolor klasyczny, jasnoczerwony do mocno czerwonego w zależności od intensywności. W naparze, tak jak w aromacie, dominują dojrzałe owoce z pewną charakterystyczną cierpkością, ale także ze sporą dozą smaku dobrych herbat darjeeling second flush. Herbata pochodzi od tego samego producenta, co nasza Sencha Yame Okumidori. To herbata jakości „konkursowej” – wystawiana przez producenta do udziału w konkursie na najlepszą herbatę czarną w Japonii.
Benifūki to najbardziej sztandarowy kultywar krzewu herbacianego, używany do produkcji czarnej herbaty japońskiej. Chociaż produkuje się z niego dużo herbaty przeciętnej jakości, to w rękach doświadczonego producenta potrafi dać fenomenalne rezultaty. Ta herbata pokazuje, że benifūki to krzew, który w pełni zasłużył na swoją sławę. Zachęcamy do porównania tej herbaty z naszą podstawową Wakōcha Benifūki. Kultywar benifūki jest krzewem o indyjskim rodowodzie powstały poprzez skrzyżowanie kultywaru benihomare wyselekcjonowanego z indyjskich ziaren, oraz krzewu z Dardżylingu.
Pochodzenie: Japonia, prefektura Fukuoka, Yame, wieś Yabemura
Zbiory: wiosna 2024 (ichibancha)
Kultywar: benifūki
herbata:
smak:
aromat:
zbiory:
Parzenie
4g / 250ml
ok. 90°C
I parzenie 1,5 min
II 2-3 min
III 5-8 min
II 2-3 min
III 5-8 min
3 parzenia
Zachęcamy do wypróbowania parzenia tej herbaty w gaiwanie: 5g na 100 ml wody, temperatura 90-95°C, pierwsze 2 parzenia ok. 20-30 sekund, kolejne stopniowo wydłużane
Wakocha Benifuki Premium 2024
konkursowa czarna herbata japońska z pierwszego zbioru
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
![](/assets/img/eherbata/darmowadostawa.jpg)
OPINIE
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane
![](/assets/img/eherbata/gwarancja.webp)
![](/assets/img/eherbata/gatunki.webp)
![](/assets/img/eherbata/doradztwo.webp)
![](/assets/img/eherbata/akcesoria.webp)