Matai Gushu Dian Hong 2024
czarna herbata Yunnan ze starych drzew herbacianych
Matai Gushu Dian Hong 2024 – czarna herbata z prowincji Yunnan wykonywana z liści starych drzew herbacianych. Intensywna i energetyzująca.
Aromat suchych liści jest delikatny, słodki i kwiatowo-miodowy. Po spotkaniu z wrzątkiem pojawiają się nuty palonego drewna i wosku pszczelego, cały czas przyjemnie słodkie. Smak naparu jest intensywny, słodowy, z zauważalną goryczką, która przekształca się w długi i słodki posmak.
Matai znane jest naszym klientom z surowej herbaty pu-erh – to miejsce, które na tle większości Yunnanu odznacza się bardzo skalistą glebą. Do tego stopnia, że herbata stąd pochodząca jest nawet określana yunnańską herbatą skalną, w nawiązaniu do słynnych skalnych herbat oolong z gór Wuyi. Drzewa herbaciane wykorzystywane do produkcji tej herbaty są stare – określenie wieku drzewa herbaty nie jest łatwe, na pewno mają ponad 100 lat, a wiele z nich ponad 150 lat. Jest to wyczuwalne w smaku tej herbaty, ale nawet pomijając ten fakt, jest to po prostu bardzo dobrze wykonana herbata czarna.
Zbiory: koniec marca 2024
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Lincang, Matai
Szczep krzewu: yunnańska odmiana wielkolistna
Aromat suchych liści jest delikatny, słodki i kwiatowo-miodowy. Po spotkaniu z wrzątkiem pojawiają się nuty palonego drewna i wosku pszczelego, cały czas przyjemnie słodkie. Smak naparu jest intensywny, słodowy, z zauważalną goryczką, która przekształca się w długi i słodki posmak.
Matai znane jest naszym klientom z surowej herbaty pu-erh – to miejsce, które na tle większości Yunnanu odznacza się bardzo skalistą glebą. Do tego stopnia, że herbata stąd pochodząca jest nawet określana yunnańską herbatą skalną, w nawiązaniu do słynnych skalnych herbat oolong z gór Wuyi. Drzewa herbaciane wykorzystywane do produkcji tej herbaty są stare – określenie wieku drzewa herbaty nie jest łatwe, na pewno mają ponad 100 lat, a wiele z nich ponad 150 lat. Jest to wyczuwalne w smaku tej herbaty, ale nawet pomijając ten fakt, jest to po prostu bardzo dobrze wykonana herbata czarna.
Zbiory: koniec marca 2024
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Lincang, Matai
Szczep krzewu: yunnańska odmiana wielkolistna
herbata:
funkcje:
smak:
aromat:
zbiory:
Parzenie
4g / 250 ml
90-96°C
I parzenie 2 - 2,5 minuty
II 3-4 minuty
III 8-10 minut
II 3-4 minuty
III 8-10 minut
2-3 parzenia
Zalecamy parzenie w stylu gongfu cha, najlepiej w gaiwanie, używając 4-6 gramów liści na 100 ml wody. Zaczynamy od krótkich, kilkusekundowych parzeń.
Matai Gushu Dian Hong 2024
czarna herbata Yunnan ze starych drzew herbacianych
koszt dostawy w Polsce:
od 15 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane