Taiping Hou Kui 2023
oryginalny – łagodny i wysublimowany

Taiping Hou Kui 2023 – jedna z najsłynniejszych chińskich herbat zielonych. Rzadko spotykany oryginał z rdzennego regionu produkcji.
Liście i napar mają delikatny czysty aromat – w Chinach często przyrównywany do zapachu orchidei, chociaż wyczuwalna jest tu też nuta arbuza. Smak słodki, lekko warzywny, lekko morski. Prawdziwa przyjemność z picia tej herbaty zaczyna się jednak kilka chwil po przełknięciu, kiedy aromat wraca w wydychanym nosem powietrzu, a na podniebieniu i w przełyku pojawia się tak zwana „powracająca słodycz” i trudny do określenia, a charakterystyczny dla tego gatunku posmak. Bardzo wyrafinowana i ulotna herbata – niemal dokładne przeciwieństwo ordynarnych podróbek sprzedawanych pod nazwą Taiping Hou Kui, które niestety zalały zachodni rynek. Podkreślamy, że jest to herbata bardzo delikatna – dla amatorów lekkich smaków, którzy lubią dokładnie wsłuchiwać się w historie, które herbata ma do opowiedzenia.
Liście są węższe, mniejsze, mniej rozciągnięte niż w większości herbat podających się za Hou Kui, a które w rzeczywistości powinny nazywać się Bu Jian. Na większości sprasowanych pędów widoczny jest pąk i dwa liście. Hou Kui zbierany jest w nietypowym standardzie „pąk i trzy liście”, ale w procesie sortowania trzeci i jednocześnie najbardziej rozwinięty z liści jest usuwany. Gdzieniegdzie, w wyniku niedokładnego sortowania, liść ten może być pominięty i trafić do ostatecznego produktu.
Herbata tu prezentowana pochodzi z okolic jeziora Taiping, czyli z regionu, gdzie narodził się ten styl herbaty. Produkcja ręczna wspomagana maszynowo.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Anhui, okolice jeziora Taiping
Zbiory: połowa kwietnia 2023
Kultywar: Shi Da
Liście i napar mają delikatny czysty aromat – w Chinach często przyrównywany do zapachu orchidei, chociaż wyczuwalna jest tu też nuta arbuza. Smak słodki, lekko warzywny, lekko morski. Prawdziwa przyjemność z picia tej herbaty zaczyna się jednak kilka chwil po przełknięciu, kiedy aromat wraca w wydychanym nosem powietrzu, a na podniebieniu i w przełyku pojawia się tak zwana „powracająca słodycz” i trudny do określenia, a charakterystyczny dla tego gatunku posmak. Bardzo wyrafinowana i ulotna herbata – niemal dokładne przeciwieństwo ordynarnych podróbek sprzedawanych pod nazwą Taiping Hou Kui, które niestety zalały zachodni rynek. Podkreślamy, że jest to herbata bardzo delikatna – dla amatorów lekkich smaków, którzy lubią dokładnie wsłuchiwać się w historie, które herbata ma do opowiedzenia.
Liście są węższe, mniejsze, mniej rozciągnięte niż w większości herbat podających się za Hou Kui, a które w rzeczywistości powinny nazywać się Bu Jian. Na większości sprasowanych pędów widoczny jest pąk i dwa liście. Hou Kui zbierany jest w nietypowym standardzie „pąk i trzy liście”, ale w procesie sortowania trzeci i jednocześnie najbardziej rozwinięty z liści jest usuwany. Gdzieniegdzie, w wyniku niedokładnego sortowania, liść ten może być pominięty i trafić do ostatecznego produktu.
Herbata tu prezentowana pochodzi z okolic jeziora Taiping, czyli z regionu, gdzie narodził się ten styl herbaty. Produkcja ręczna wspomagana maszynowo.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Anhui, okolice jeziora Taiping
Zbiory: połowa kwietnia 2023
Kultywar: Shi Da
herbata:
zbiory:
Parzenie
6-8g / 250 ml
~85-90°C
I parzenie 2,5 min;
II 2,5 min;
III 4-5 min; IV 8-10 min
II 2,5 min;
III 4-5 min; IV 8-10 min
3-4 parzenia
Zalecamy parzenie w szklanym naczyniu bez pokrywki. III i IV parzenie może być wykonane z użyciem wrzątku.
Taiping Hou Kui 2023
oryginalny – łagodny i wysublimowany
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Piotr K.
smak 5.00
aromat
5.00
Ja akurat fanem Long Jinga nie jestem, ale Taiping bardzo polubiłem. Herbata bardzo odświeżająca i lekka, ale nie wodnista. Idealna na letnie poranki. Dużo soczystego arbuza, agrest, trochę miodowej słodyczy. Nie robi się gorzka. Podane tu wskazówki parzenia sprawdziły się u mnie najlepiej. Chętnie powtórzę.
Aneta
smak 5.00
aromat
5.00
Myślałam, że nic nie pobije Long Jinga, ale Taiping Hou Kui nie daje o sobie zapomnieć. Herbata wydajna, lubiąca wyższe temperatury. Najlepsza zielona.
TomEk
smak 5.00
aromat
5.00
WOOW, pierwsza tak aromatyczna zielona jaką piłem. Przez niskiej jakości chińską senche kupioną w markecie zrezygnowałem z chińskich i postawiłem na japońskie zielone. Po pierwszym parzeniu Taiping Huo Kui chętnie poznaje świat chińskich herbat zielonych. 5/5 bo nie można więcej.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



