KLASYCZNA PREMIUM BIAŁA ŻÓŁTA ZIELONA OOLONG ZIELONA Z DOD. CZARNA CZARNA Z DOD. PU ERH ZIOŁA ROOIBOS OWOCOWA YERBA MATE AKCESORIA
Sichuan Emei Hongcha 2018

Sichuan Emei Hongcha 2018

Aromat:
     
(ocena: 0/5)
Smak:
     
(ocena: 0/5)
Asortyment:
Gramatura i cena:
Opis produktu
Sichuan Emei Hongcha 2018 – wysokiej klasy czarna herbata z prowincji Syczuan. Zbierana w rygorystycznym standardzie „jeden pąk oraz jeden liść” (yi ya yi ye, 一芽一叶). Zbiory tej herbaty sięgają jedynie 100 kg rocznie i pochodzą od rolnika uprawiającego herbatę na małą skalę u podnóża góry Emei.

Bardzo intensywny, pełny, miodowo-słodowy, naturalnie kakaowy smak tej herbaty jednocześnie jest bardzo gładki i o gęstej strukturze. 

Liście o pięknym brązowym kolorze z licznymi złocistymi pąkami, dają napar koloru intensywnie czerwonawo-brązowego. 

Piękna, bogata w smaku herbata, przypominająca nieco swoją charakterystyką wytrawne chińskie herbaty Keemun (zwłaszcza lubiane przez nas Hao Ya i Special), jak również Yixing Hong Cha. Trudno ją jednak tak jednoznacznie szufladkować, gdy mamy taką unikalność smaku.

Zbiory: 10.04.2018
Szczep: Lao Chuan Cha
Pochodzenie: Qilipin, Emei Shan, prowincja Syczuan, Chiny
Sposoby parzenia
4-5g/250 ml
96°C
I parzenie 2 min; II 3 min
Tę herbatę można parzyć również metodą „przelewową”. Wystarczy umieścić 4-5 gramów liści na sitku, które kładziemy na dzbanuszku. Przelewamy wrzątek przez liście i gotowe! Aby osiągnąć większą moc, napar można jeszcze raz przelać przez liście. W ten sposób herbatę można parzyć 3-4 razy.
Oceny i opinie
Nikt jeszcze nie komentował tego produktu
Rekomendacje
Kraków, Floriańska 13, tel: 604 133 733,
Website Security Test