TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 pln ; ; dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
do zapłaty 0 pln
kod promocyjny
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
Si Ji Chun Oolong 2018
Si Ji Chun oolong 2018 – popularny i lubiany tajwański oolong (herbata turkusowa*, ulung) o intensywnym kwiatowym aromacie i słodkim smaku. Oferowany przez nas obecnie Si Ji Chun pochodzi z upraw ekologicznych.

Si Ji Chun to przede wszystkim kwiaty – konwalie, bez i nieco jaśminu. Jest słodka i kremowa. Chociaż Si Ji Chun to krzew, z którego robi się raczej herbaty proste, ten oolong może zachwycić. To idealna herbata dla osób zaczynających przygodę z oolongami (ale koneserzy również znajdą w niej dużo przyjemności!) lub dla tych, którzy chcą zerwać ze słodzeniem herbaty – tej słodzić naprawdę nie trzeba. 

Tegoroczny wzrost ceny tej herbaty wiąże się z przejściem na model upraw ekologicznych, bez stosowania sztucznych nawozów i środków ochrony roślin.

Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, płaskowyż Bagua, okolice Mingjian (kliknij w link, aby przejść do mapy)
Zbiory: kwiecień 2018
Kultywar: Si Ji Chun (四季春)
Szczep ten został wyselekcjonowany w Muzha na Tajwanie z pół-dzikiego krzewu, który najprawdopodobniej był samoistną krzyżówką odmiany pochodzącej z Wuyi i tajwańskiego kultywaru Qing Xin Da Mao. Charakteryzuje go bardzo mocny wzrost, więc Si Ji Chun może być zbierany nawet 6 razy w roku. Stąd też pochodzi jego nazwa, która może być tłumaczona na język polski jako „wiosna przez 4 pory roku”.

Herbata pakowana na Tajwanie w próżniowe torebki po 100g.
 

Parzenie:

Sposób I (zachodni): na 3 parzenia – 4 gramy herbaty na około 200 ml, zalewamy wodą o temperaturze 90 stopni pozostawiając na 2 minuty. Drugie parzenie zalecamy skrócić do 40 sekund, gdyż liście są już ogrzane, nawilżone i rozwinięte. Trzecie parzenie przedłużamy do około 1,5 minuty.

Sposób II (gongfu): na wiele parzeń – 5-6 gramów herbaty na 100 ml, zalewamy wodą o temperaturze 95°C na 30 sekund. Drugie parzenie wykonujemy przez 20 sekund, kolejne wydłużamy stopniowo, z każdym zalaniem dodając coraz więcej czasu. 


*herbatę oolong można w Polsce spotkać pod błędną nazwą niebieska herbata. Prawidłowe tłumaczenie chińskiego terminu qingcha to herbata turkusowa.

Si Ji Chun Oolong 2018

smak
     
4.43
aromat
     
4.71
dostawa: od 7 PLN, darmowa dostawa od 100 PLN, wysyłki ZAGRANICZNE za 45 PLN (stały koszt)
wysyłka ekspresowa w ciągu 24h
opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-sb 10-20.00 KOSZT DOSTAWY - PŁATNOŚĆ - ZWROT
typ:
oolong, klasyczna
region:
Tajwan, Nantou
funkcjonalność:
wychładzające
zbiory:
wiosenne/first flush, 2018
Parzenie
4 g /200 ml
90-95°C
0,5-1,5 min
Zalecamy tę herbatę parzyć na wiele sposobów, zawsze z podgrzaniem wcześniej czajniczka i potrząsaniem herbaty w tym czajniczku, aby móc delektować się następnie wspaniałym aromatem liści herbaty.Sposób I (zachodni): na 3 parzenia - 3 gramy herbaty na około 180 ml, zalewamy wodą o temperaturze 90 stopni pozostawiając na 2 minuty. Drugie parzenie zalecamy skrócić do 30 sekund, gdyż liście są już ogrzane, nawilżone i rozwinięte. Trzecie parzenie przedłużamy do około 1,5 minuty.Sposób II (gongfu): na wiele parzeń - 4-5 gramów herbaty na 100 ml, zalewamy wodą o temperaturze 90 stopni na 30 sekund. Drugie parzenie wykonujemy przez 15 sekund, kolejne wydłużamy stopniowo, z każdym zalaniem dodając coraz więcej czasu.
OCEŃ PRODUKT
4.57 7 5 0
     
     

trwa wysyłanie opinii...

Łukasz smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Świetny stosunek jakości do ceny! Bardzo dobra herbata, smak bardzo przyjemny, kwiatowy - pierwsze moje skojarzenie to frezje, ale konwalie też tam są :) Polecam!!
Jakub smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Ostatnio w herbacianej szafce znalazłem niedokończone opakowanie zeszłorocznego Si Ji Chuna. Od razy spróbowałem i byłem (ponownie) zaskoczony niezwykle intensywnym wręcz nienaturalnym kwiatowym zapachem tej herbaty. Jak tylko pojawiła się tegoroczna wersja tej herbaty porównałem oba roczniki do siebie. Spodziewałem się niewyczuwalnych różnic, lecz ku mojemu zaskoczeniu tegoroczny zbiór mocno różnił się od wersji z 2017. Pomimo,że kwiaty nie są aż tak intensywne (choć nadal są bardzo wyczuwalne) smak jest nadal wyśmienity, w mojej opinii nawet lepszy od smaku poprzedniczki. Cały czas to bardzo słodka, kremowa i kwiatowa herbata którą mogę całym sercem polecić. Bardo cieszę się również z przejścia na ekologiczny model upraw, szczególnie, że cena cały czas jest bardzo atrakcyjna
Tomasz smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Piękny aromat, który kojarzy mi się z lilią wodną i wspaniały, świeży smak przywołujący identyczne skojarzenia
Tomasz smak  
     
4.00     aromat  
     
5.00
Bardzo długo powstrzymywałem się przed komentarzem - wszystko przez żonę - kiedy powiedziała mi że jej ta herbata smakuje jak stara woda spod ciętych kwiatków - to siła autosugestii była tak duża że naprawdę miałem wrażenie że piję zgniłą wodę z kwiatków. ;) ale kiedy zacząłem wsypywać herbaty troszkę mniej (gong-fu 3,7g-4g na 100ml) wtedy jej smak był "do wypicia" - myślę że warto ją trzymać w domu dla poczęstunku dla gości - jako coś innego dla zwykłej herbaty ;)
Maciej smak  
     
4.00     aromat  
     
5.00
Nie wiem, skąd konwalie, jak dla mnie czysty biały bez! Słodka, ale w przyjemny sposób, długi posmak w ustach. Metodą gongfu bez problemu wyciągnąłem 10 smacznych naparów, z których każdy cieszył nieco innym smakiem. Polecam obserwować, jak zmienia się zapach mokrych liści wraz z kolejnymi oparzeniami.
Aleksander smak  
     
4.00     aromat  
     
4.00
Przyjemny oolong w bardzo przystępnej cenie. W smaku jednak, przy kolejnych parzeniach, coś mi przeszkadza, trudno mi określić co dokładnie. O wiele bardziej do gustu przypadł mi Tsui Yu.
Franciszek smak  
     
4.00     aromat  
     
4.00
Wspaniała. Bardzo przyjemna, lekko kwiatowa. Zdecydowanie wole takie smaki niż Milk Oolong. Ale to kwestia gustu.
ostatnio przeglądane