KLASYCZNA PREMIUM BIAŁA ŻÓŁTA ZIELONA OOLONG ZIELONA Z DOD. CZARNA CZARNA Z DOD. PU ERH ZIOŁA ROOIBOS OWOCOWA YERBA MATE AKCESORIA
Si Ji Chun Oolong 2018

Si Ji Chun Oolong 2018

Aromat:
     
(ocena: 4.71/5)
Smak:
     
(ocena: 4.43/5)
Asortyment:
Gramatura i cena:
Opis produktu
Si Ji Chun oolong 2018 – popularny i lubiany tajwański oolong o intensywnym kwiatowym aromacie i słodkim smaku. Oferowany przez nas obecnie Si Ji Chun pochodzi z upraw ekologicznych.

Si Ji Chun to przede wszystkim kwiaty – konwalie, bez i nieco jaśminu. Jest słodka i kremowa. Chociaż Si Ji Chun to krzew, z którego robi się raczej herbaty proste, ten oolong może zachwycić. To idealna herbata dla osób zaczynających przygodę z oolongami (ale koneserzy również znajdą w niej dużo przyjemności!) lub dla tych, którzy chcą zerwać ze słodzeniem herbaty – tej słodzić naprawdę nie trzeba. 

Tegoroczny wzrost ceny tej herbaty wiąże się z przejściem na model upraw ekologicznych, bez stosowania sztucznych nawozów i środków ochrony roślin.

Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, płaskowyż Bagua, okolice Mingjian (kliknij w link, aby przejść do mapy)
Zbiory: kwiecień 2018
Kultywar: Si Ji Chun (四季春)
Szczep ten został wyselekcjonowany w Muzha na Tajwanie z pół-dzikiego krzewu, który najprawdopodobniej był samoistną krzyżówką odmiany pochodzącej z Wuyi i tajwańskiego kultywaru Qing Xin Da Mao. Charakteryzuje go bardzo mocny wzrost, więc Si Ji Chun może być zbierany nawet 6 razy w roku. Stąd też pochodzi jego nazwa, która może być tłumaczona na język polski jako „wiosna przez 4 pory roku”.

Herbata pakowana na Tajwanie w próżniowe torebki po 100g.
 

Parzenie:

Sposób I (zachodni): na 3 parzenia – 4 gramy herbaty na około 200 ml, zalewamy wodą o temperaturze 90 stopni pozostawiając na 2 minuty. Drugie parzenie zalecamy skrócić do 40 sekund, gdyż liście są już ogrzane, nawilżone i rozwinięte. Trzecie parzenie przedłużamy do około 1,5 minuty.

Sposób II (gongfu): na wiele parzeń – 5-6 gramów herbaty na 100 ml, zalewamy wodą o temperaturze 95°C na 30 sekund. Drugie parzenie wykonujemy przez 20 sekund, kolejne wydłużamy stopniowo, z każdym zalaniem dodając coraz więcej czasu. 
 

Sposoby parzenia
4 g /200 ml
90-95°C
0,5-1,5 min
Zalecamy tę herbatę parzyć na wiele sposobów, zawsze z podgrzaniem wcześniej czajniczka i potrząsaniem herbaty w tym czajniczku, aby móc delektować się następnie wspaniałym aromatem liści herbaty. Sposób I (zachodni): na 3 parzenia - 3 gramy herbaty na około 180 ml, zalewamy wodą o temperaturze 90 stopni pozostawiając na 2 minuty. Drugie parzenie zalecamy skrócić do 30 sekund, gdyż liście są już ogrzane, nawilżone i rozwinięte. Trzecie parzenie przedłużamy do około 1,5 minuty. Sposób II (gongfu): na wiele parzeń - 4-5 gramów herbaty na 100 ml, zalewamy wodą o temperaturze 90 stopni na 30 sekund. Drugie parzenie wykonujemy przez 15 sekund, kolejne wydłużamy stopniowo, z każdym zalaniem dodając coraz więcej czasu.
Oceny i opinie
Ostatnio w herbacianej szafce znalazłem niedokończone opakowanie zeszłorocznego Si Ji Chuna. Od razy spróbowałem i byłem (ponownie) zaskoczony niezwykle intensywnym wręcz nienaturalnym kwiatowym zapachem tej herbaty. Jak tylko pojawiła się tegoroczna wersja tej herbaty porównałem oba roczniki do siebie. Spodziewałem się niewyczuwalnych różnic, lecz ku mojemu zaskoczeniu tegoroczny zbiór mocno różnił się od wersji z 2017. Pomimo,że kwiaty nie są aż tak intensywne (choć nadal są bardzo wyczuwalne) smak jest nadal wyśmienity, w mojej opinii nawet lepszy od smaku poprzedniczki. Cały czas to bardzo słodka, kremowa i kwiatowa herbata którą mogę całym sercem polecić. Bardo cieszę się również z przejścia na ekologiczny model upraw, szczególnie, że cena cały czas jest bardzo atrakcyjna
Jakub Sobolewski | 21:45 | 22.06
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Świetny stosunek jakości do ceny! Bardzo dobra herbata, smak bardzo przyjemny, kwiatowy - pierwsze moje skojarzenie to frezje, ale konwalie też tam są :) Polecam!!
Łukasz Gęborek | 21:56 | 19.02
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Nie wiem, skąd konwalie, jak dla mnie czysty biały bez! Słodka, ale w przyjemny sposób, długi posmak w ustach. Metodą gongfu bez problemu wyciągnąłem 10 smacznych naparów, z których każdy cieszył nieco innym smakiem. Polecam obserwować, jak zmienia się zapach mokrych liści wraz z kolejnymi oparzeniami.
Maciej Kozendra Kozendra | 15.10.2017
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(4/5)
Bardzo długo powstrzymywałem się przed komentarzem - wszystko przez żonę - kiedy powiedziała mi że jej ta herbata smakuje jak stara woda spod ciętych kwiatków - to siła autosugestii była tak duża że naprawdę miałem wrażenie że piję zgniłą wodę z kwiatków. ;) ale kiedy zacząłem wsypywać herbaty troszkę mniej (gong-fu 3,7g-4g na 100ml) wtedy jej smak był "do wypicia" - myślę że warto ją trzymać w domu dla poczęstunku dla gości - jako coś innego dla zwykłej herbaty ;)
Tomasz Kuciński | 18.12.2016
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(4/5)
Wspaniała. Bardzo przyjemna, lekko kwiatowa. Zdecydowanie wole takie smaki niż Milk Oolong. Ale to kwestia gustu.
Franciszek Grzegorczyk | 26.02.2016
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(4/5)
Piękny aromat, który kojarzy mi się z lilią wodną i wspaniały, świeży smak przywołujący identyczne skojarzenia
Tomasz Wrześniewski | 15.02.2015
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Przyjemny oolong w bardzo przystępnej cenie. W smaku jednak, przy kolejnych parzeniach, coś mi przeszkadza, trudno mi określić co dokładnie. O wiele bardziej do gustu przypadł mi Tsui Yu.
Aleksander Krzyżanek | 19.08.2014
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(4/5)
Rekomendacje
Kraków, Floriańska 13, tel: 604 133 733,
Website Security Test