Shui Xian Hong Cha

Shui Xian Hong Cha - niezwykle rzadka czarna herbata z Tajwanu, dostępna w bardzo małej ilości.
Zapach długich, dużych liści już przed parzeniem zapowiada ciekawe wrażenia. Jest słodki, niemal cukierkowy. Ta słodycz i cukierkowość jest oddana także w smaku naparu, ale herbata ma do zaoferowania znacznie więcej głębi - wyczuwalny jest miód, cukier trzcinowy i odrobina ciemnego piwa.
Ale co, poza wybornym smakiem oczywiście, czyni tę herbatę tak wyjątkową? Przede wszystkim odmiana krzewu, z której została wykonana. Kultywar Shui Xian jest używany głównie do tworzenia herbat oolong z Chin. Shui Xian z Tajwanu już jako oolong jest rarytasem, a co dopiero jako czarna herbata… Ponadto Shui Xian Hong Cha pochodzi z ogrodu herbacianego, gdzie celowo naśladowane są warunki, w jakich herbata rośnie dziko.
Kultywar: Shui Xian
Data zbiorów: 7 lipca 2015
Pochodzenie: Dongyan Shan, Nantou, Tajwan
Parzenie:
5g/250ml wody, wrzątek
I parzenie 2 min, II 3,5 min, III 6 min
W stylu gongfu cha:
4-6g/100ml, wrzątek
I parzenie 30s, II 30s, III 45s, IV 70s, V 120s
Shui Xian Hong Cha
ocena
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Piotr
ocena
5.00
Doskonała "czarna" herbata o wyraźnym aromacie i specyficznym smaku, bez cienia goryczy.
Jerzy
ocena
4.00
Piekne brązowe liście mają słodki, lekko karmelowy zapach. Napar (10 minut w 85 stopniach) zachowuje go w pełni, do karmelowy dołącza lekki aromat mlecznej czekolady. Napar jest brązowy, niezbyt intensywny w kolorze i zapachu, ale brak "mocy" rekompensuje smakiem skarmelizowanego miodu i przełamującej słodycz goryczce. Po dłuższej chwili w ustach pojawia się, ekran kwaskowatość zachęcająca do kolejnego leku słodkiego naparu. Herbata świetnie nadaje się na jesienne wieczory z książką. Nie jest zbyt nachalna, ale pozwala się cieszyć z każdego łyku.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



