Shanlinxi Baicha 2011
wysokogórska, sezonowana, prasowana biała herbata z Tajwanu
Shanlinxi Baicha 2011 – jedna z najbardziej wyjątkowych i najrzadszych herbat w naszej ofercie. Naturalnie sezonowana wysokogórska herbata biała z Tajwanu prasowana w „ciastka”.
W aromacie i smaku tej herbaty dominują nuty dojrzałe i słodkie, kojarzące się na przykład z ciastem drożdżowym. Można też znaleźć tu akcenty kwiatowe, charakterystyczne dla dobrej białej herbaty. Przy mocniejszym zaparzeniu można wyciągnąć z tej herbaty smak słodko-kwaskowy, owocowy. Nadaje się do każdego typu parzenia: gongfu cha, w dużym czajniczku, a także do gotowania, co w Chinach jest popularnym sposobem przygotowania sezonowanej herbaty białej.
Sezonowanie i prasowanie białej herbaty jest praktyką nową. Za jej początek uważa się lata 2009-2010. W 2011 roku tajwański mistrz herbaciany udał się do Fuding (prowincja Fujian, Chiny), ojczyzny białej herbaty, aby zaznajomić się z nową metodą produkcji. Po powrocie na Tajwan stworzył swoją własną, eksperymentalną partię herbaty, wykorzystując wysokogórski materiał z kultywaru qingxin wulong, czyli sztandarowego szczepu wykorzystywanego do produkcji herbat oolong. Ponieważ z założenia prasowana herbata biała ma się dobrze nadawać do długiego przechowywania, mistrz dopiero po blisko 10 latach przedstawił wyniki swojego eksperymentu. W naszej opinii jest to eksperyment wyjątkowo udany, bo prezentowana herbata nie ustępuje najlepszym sezonowanym białym herbatom chińskim. Co więcej, w tym wypadku mamy absolutną pewność, że to herbata wytwarzana tradycyjną metodą, a jej dojrzały smak pochodzi w całości z powolnego procesu sezonowania, a nie jest efektem „sztuczek” postarzających herbatę, które niestety są w ostatnich latach często stosowane w Chinach.
Tej herbaty mogli już spróbować Ci, którzy zakupili VIII edycję Zestawu Herbat Klubowych. Po wielu entuzjastycznych opiniach dotyczących tej herbaty, zdecydowaliśmy, że sprowadzimy ją w większej ilości i udostępnimy dla szerszego grona klientów, umożliwiając także zakup całego „ciastka” do dalszego sezonowania.
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, Shanlinxi
Zbiory: czerwiec 2011
Kultywar: qingxin wulong 青心烏龍 (czyt. ćiŋ śin łuluŋ)
Wybór opcji 350g to zakup całego ciastka w oryginalnym opakowniu. Pozostałe gramatury to fragmenty ciastka pakowane w nasze firmowe torebki.
W aromacie i smaku tej herbaty dominują nuty dojrzałe i słodkie, kojarzące się na przykład z ciastem drożdżowym. Można też znaleźć tu akcenty kwiatowe, charakterystyczne dla dobrej białej herbaty. Przy mocniejszym zaparzeniu można wyciągnąć z tej herbaty smak słodko-kwaskowy, owocowy. Nadaje się do każdego typu parzenia: gongfu cha, w dużym czajniczku, a także do gotowania, co w Chinach jest popularnym sposobem przygotowania sezonowanej herbaty białej.
Sezonowanie i prasowanie białej herbaty jest praktyką nową. Za jej początek uważa się lata 2009-2010. W 2011 roku tajwański mistrz herbaciany udał się do Fuding (prowincja Fujian, Chiny), ojczyzny białej herbaty, aby zaznajomić się z nową metodą produkcji. Po powrocie na Tajwan stworzył swoją własną, eksperymentalną partię herbaty, wykorzystując wysokogórski materiał z kultywaru qingxin wulong, czyli sztandarowego szczepu wykorzystywanego do produkcji herbat oolong. Ponieważ z założenia prasowana herbata biała ma się dobrze nadawać do długiego przechowywania, mistrz dopiero po blisko 10 latach przedstawił wyniki swojego eksperymentu. W naszej opinii jest to eksperyment wyjątkowo udany, bo prezentowana herbata nie ustępuje najlepszym sezonowanym białym herbatom chińskim. Co więcej, w tym wypadku mamy absolutną pewność, że to herbata wytwarzana tradycyjną metodą, a jej dojrzały smak pochodzi w całości z powolnego procesu sezonowania, a nie jest efektem „sztuczek” postarzających herbatę, które niestety są w ostatnich latach często stosowane w Chinach.
Tej herbaty mogli już spróbować Ci, którzy zakupili VIII edycję Zestawu Herbat Klubowych. Po wielu entuzjastycznych opiniach dotyczących tej herbaty, zdecydowaliśmy, że sprowadzimy ją w większej ilości i udostępnimy dla szerszego grona klientów, umożliwiając także zakup całego „ciastka” do dalszego sezonowania.
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, Shanlinxi
Zbiory: czerwiec 2011
Kultywar: qingxin wulong 青心烏龍 (czyt. ćiŋ śin łuluŋ)
Wybór opcji 350g to zakup całego ciastka w oryginalnym opakowniu. Pozostałe gramatury to fragmenty ciastka pakowane w nasze firmowe torebki.
herbata:
aromat:
zbiory:
Parzenie
4-5g / 250 ml
96°C (wrzątek)
I parzenie 3 min
II 4-5 min
III 8-10 min
II 4-5 min
III 8-10 min
3 parzenia
Świetnie nadaje się do parzenia w stylu gongfu cha, używając 5-6g liści na 100 ml wody i zaczynając serię parzeń od około 30-40 sekund. Drugie i trzecie parzenie może być krótsze, a kolejne stopniowo wydłużamy.
Shanlinxi Baicha 2011
wysokogórska, sezonowana, prasowana biała herbata z Tajwanu
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 15 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
Grzegorz
24.08.2024
smak 4.00
aromat
4.00
Kapitalna herbata. Delikatna w smaku i aromacie.
Paweł
12.11.2022
smak 5.00
aromat
5.00
Smakuje jak sheng, tylko że jest pysznie urozmaicona nutami białej herbaty. Świetne połączenie. Jagoda / liść jeżyny, siano, ściółka / delikatna ziemia, odrobina żywicy
niesamowita
11.07.2022
smak 5.00
aromat
5.00
Świetna herbata. Jak na razie moja ulubiona. Warto zapłacić tą cenę
Kamil Sz.
11.06.2022
smak 5.00
aromat
5.00
Genialna. W przyszłości nie może jej zabraknąć w ofercie. Urzekają smak i aromat.
Piotr
22.05.2022
smak 4.00
aromat
3.00
Bardzo delikatna, dla mnie aż za bardzo. Bardziej przemawiają do mnie Mingfeng Shan Gushu Baicha czy Gruzińska Biała Gezruli. Jeśli już iść w półkę premium to zdecydowanie lepszym wyborem w mojej ocenie jest Bangdong Gushu Zi Ya.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane