Shanlinxi Baicha 2011
wysokogórska, sezonowana, prasowana biała herbata z Tajwanu

Shanlinxi Baicha 2011 – jedna z najbardziej wyjątkowych i najrzadszych herbat w naszej ofercie. Naturalnie sezonowana wysokogórska herbata biała z Tajwanu prasowana w „ciastka”.
W aromacie i smaku tej herbaty dominują nuty dojrzałe i słodkie, kojarzące się na przykład z ciastem drożdżowym. Można też znaleźć tu akcenty kwiatowe, charakterystyczne dla dobrej białej herbaty. Przy mocniejszym zaparzeniu można wyciągnąć z tej herbaty smak słodko-kwaskowy, owocowy. Nadaje się do każdego typu parzenia: gongfu cha, w dużym czajniczku, a także do gotowania, co w Chinach jest popularnym sposobem przygotowania sezonowanej herbaty białej.
Sezonowanie i prasowanie białej herbaty jest praktyką nową. Za jej początek uważa się lata 2009-2010. W 2011 roku tajwański mistrz herbaciany udał się do Fuding (prowincja Fujian, Chiny), ojczyzny białej herbaty, aby zaznajomić się z nową metodą produkcji. Po powrocie na Tajwan stworzył swoją własną, eksperymentalną partię herbaty, wykorzystując wysokogórski materiał z kultywaru qingxin wulong, czyli sztandarowego szczepu wykorzystywanego do produkcji herbat oolong. Ponieważ z założenia prasowana herbata biała ma się dobrze nadawać do długiego przechowywania, mistrz dopiero po blisko 10 latach przedstawił wyniki swojego eksperymentu. W naszej opinii jest to eksperyment wyjątkowo udany, bo prezentowana herbata nie ustępuje najlepszym sezonowanym białym herbatom chińskim. Co więcej, w tym wypadku mamy absolutną pewność, że to herbata wytwarzana tradycyjną metodą, a jej dojrzały smak pochodzi w całości z powolnego procesu sezonowania, a nie jest efektem „sztuczek” postarzających herbatę, które niestety są w ostatnich latach często stosowane w Chinach.
Tej herbaty mogli już spróbować Ci, którzy zakupili VIII edycję Zestawu Herbat Klubowych. Po wielu entuzjastycznych opiniach dotyczących tej herbaty, zdecydowaliśmy, że sprowadzimy ją w większej ilości i udostępnimy dla szerszego grona klientów, umożliwiając także zakup całego „ciastka” do dalszego sezonowania.
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, Shanlinxi
Zbiory: czerwiec 2011
Kultywar: qingxin wulong 青心烏龍 (czyt. ćiŋ śin łuluŋ)
Wybór opcji 350g to zakup całego ciastka w oryginalnym opakowniu. Pozostałe gramatury to fragmenty ciastka pakowane w nasze firmowe torebki.
W aromacie i smaku tej herbaty dominują nuty dojrzałe i słodkie, kojarzące się na przykład z ciastem drożdżowym. Można też znaleźć tu akcenty kwiatowe, charakterystyczne dla dobrej białej herbaty. Przy mocniejszym zaparzeniu można wyciągnąć z tej herbaty smak słodko-kwaskowy, owocowy. Nadaje się do każdego typu parzenia: gongfu cha, w dużym czajniczku, a także do gotowania, co w Chinach jest popularnym sposobem przygotowania sezonowanej herbaty białej.
Sezonowanie i prasowanie białej herbaty jest praktyką nową. Za jej początek uważa się lata 2009-2010. W 2011 roku tajwański mistrz herbaciany udał się do Fuding (prowincja Fujian, Chiny), ojczyzny białej herbaty, aby zaznajomić się z nową metodą produkcji. Po powrocie na Tajwan stworzył swoją własną, eksperymentalną partię herbaty, wykorzystując wysokogórski materiał z kultywaru qingxin wulong, czyli sztandarowego szczepu wykorzystywanego do produkcji herbat oolong. Ponieważ z założenia prasowana herbata biała ma się dobrze nadawać do długiego przechowywania, mistrz dopiero po blisko 10 latach przedstawił wyniki swojego eksperymentu. W naszej opinii jest to eksperyment wyjątkowo udany, bo prezentowana herbata nie ustępuje najlepszym sezonowanym białym herbatom chińskim. Co więcej, w tym wypadku mamy absolutną pewność, że to herbata wytwarzana tradycyjną metodą, a jej dojrzały smak pochodzi w całości z powolnego procesu sezonowania, a nie jest efektem „sztuczek” postarzających herbatę, które niestety są w ostatnich latach często stosowane w Chinach.
Tej herbaty mogli już spróbować Ci, którzy zakupili VIII edycję Zestawu Herbat Klubowych. Po wielu entuzjastycznych opiniach dotyczących tej herbaty, zdecydowaliśmy, że sprowadzimy ją w większej ilości i udostępnimy dla szerszego grona klientów, umożliwiając także zakup całego „ciastka” do dalszego sezonowania.
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, Shanlinxi
Zbiory: czerwiec 2011
Kultywar: qingxin wulong 青心烏龍 (czyt. ćiŋ śin łuluŋ)
Wybór opcji 350g to zakup całego ciastka w oryginalnym opakowniu. Pozostałe gramatury to fragmenty ciastka pakowane w nasze firmowe torebki.
herbata:
aromat:
zbiory:
Parzenie
4-5g / 250 ml
96°C (wrzątek)
I parzenie 3 min
II 4-5 min
III 8-10 min
II 4-5 min
III 8-10 min
3 parzenia
Świetnie nadaje się do parzenia w stylu gongfu cha, używając 5-6g liści na 100 ml wody i zaczynając serię parzeń od około 30-40 sekund. Drugie i trzecie parzenie może być krótsze, a kolejne stopniowo wydłużamy.
Shanlinxi Baicha 2011
wysokogórska, sezonowana, prasowana biała herbata z Tajwanu
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Paweł
smak 5.00
aromat
5.00
Smakuje jak sheng, tylko że jest pysznie urozmaicona nutami białej herbaty. Świetne połączenie. Jagoda / liść jeżyny, siano, ściółka / delikatna ziemia, odrobina żywicy
Kamil Sz.
smak 5.00
aromat
5.00
Genialna. W przyszłości nie może jej zabraknąć w ofercie. Urzekają smak i aromat.
niesamowita
smak 5.00
aromat
5.00
Świetna herbata. Jak na razie moja ulubiona. Warto zapłacić tą cenę
Piotr
smak 4.00
aromat
3.00
Bardzo delikatna, dla mnie aż za bardzo. Bardziej przemawiają do mnie Mingfeng Shan Gushu Baicha czy Gruzińska Biała Gezruli. Jeśli już iść w półkę premium to zdecydowanie lepszym wyborem w mojej ocenie jest Bangdong Gushu Zi Ya.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



