Sencha Okuyutaka 2024
świeża górska sencha z bardzo wyrazistym umami
Sencha Okuyutaka 2024 – wyśmienita herbata sencha od pana Jirō Katahiry, w całości pojedynczy kultywar okuyutaka. Pierwszy wiosenny zbiór „nowej herbaty”, czyli shincha.
Suche liście mają formę długich, ciemnozielonych, błyszczących igiełek. niemal perfekcyjne. Herbata została poddana jedynie delikatnej, krótkiej obróbce parą wodną, dzięki czemu zachowano dużo naturalnego aromatu i świeżości. W aromacie – typowe dla herbat pana Katahiry nuty skoszonej trawy, drzew iglastych i mango, ale z mocniejszym akcentem morskiej bryzy. Pierwszy łyk o eksplozja umami, zakrawająca wręcz o smak słonawy. Fani gyokuro będą zachwyceni! W posmaku pojawia się wyraźniejsza owocowa słodycz. Napar nie jest tak klarowny jak można by się spodziewać po herbacie w stylu asamushi, można go określić jako zamglony, bo nie jest też mętny i intensywnie zielony jak w przypadku herbat fukamushi. Drugie i trzecie parzenie jest bardziej zbalansowane – chociaż umami jest nadal obecne, to wyczujemy więcej nut owocowych, a słodycz jest dobrze kontrowana lekką cierpkością. Zaparzone liście są bardzo delikatne i można je zjeść. Polecamy z odrobiną sosu sojowego i kilkoma kroplami soku z cytryny.
To herbata z górskich upraw w Ryōgōchi, w prefekturze Shizuoka, z pól pana Katahiry, który naszym stałym klientom jest już dobrze znany z wyśmienitych ręcznie zbieranych shincha, klasycznej sencha Tsuyuhikari i bardzo popularnej czarnej herbaty Wakōcha Kōshun. W roku 2015 pan Katahira został wybrany oficjalnym dostawcą herbaty na japoński dwór cesarski.
Zbiór: ichibancha (I zbiór wiosenny) 2024
Kultywar: okuyutaka
Styl obróbki: asamushi (krótka obróbka parą wodną)
Pochodzenie: Japonia, prefektura Shizuoka, dystrykt Shimizu, Ryōgōchi
Herbata oryginalnie pakowana w estetyczne torebki o masie 50g netto. Opcja 25g to herbata zapakowana w nasze firmowe torebki.
Suche liście mają formę długich, ciemnozielonych, błyszczących igiełek. niemal perfekcyjne. Herbata została poddana jedynie delikatnej, krótkiej obróbce parą wodną, dzięki czemu zachowano dużo naturalnego aromatu i świeżości. W aromacie – typowe dla herbat pana Katahiry nuty skoszonej trawy, drzew iglastych i mango, ale z mocniejszym akcentem morskiej bryzy. Pierwszy łyk o eksplozja umami, zakrawająca wręcz o smak słonawy. Fani gyokuro będą zachwyceni! W posmaku pojawia się wyraźniejsza owocowa słodycz. Napar nie jest tak klarowny jak można by się spodziewać po herbacie w stylu asamushi, można go określić jako zamglony, bo nie jest też mętny i intensywnie zielony jak w przypadku herbat fukamushi. Drugie i trzecie parzenie jest bardziej zbalansowane – chociaż umami jest nadal obecne, to wyczujemy więcej nut owocowych, a słodycz jest dobrze kontrowana lekką cierpkością. Zaparzone liście są bardzo delikatne i można je zjeść. Polecamy z odrobiną sosu sojowego i kilkoma kroplami soku z cytryny.
To herbata z górskich upraw w Ryōgōchi, w prefekturze Shizuoka, z pól pana Katahiry, który naszym stałym klientom jest już dobrze znany z wyśmienitych ręcznie zbieranych shincha, klasycznej sencha Tsuyuhikari i bardzo popularnej czarnej herbaty Wakōcha Kōshun. W roku 2015 pan Katahira został wybrany oficjalnym dostawcą herbaty na japoński dwór cesarski.
Zbiór: ichibancha (I zbiór wiosenny) 2024
Kultywar: okuyutaka
Styl obróbki: asamushi (krótka obróbka parą wodną)
Pochodzenie: Japonia, prefektura Shizuoka, dystrykt Shimizu, Ryōgōchi
Herbata oryginalnie pakowana w estetyczne torebki o masie 50g netto. Opcja 25g to herbata zapakowana w nasze firmowe torebki.
herbata:
smak:
zbiory:
Parzenie
6 g / 250 ml
I parzenie 65-70°C
II 75-80°C
III 85-90°C
II 75-80°C
III 85-90°C
I parzenie 1 - 1,5 min
II 15-20 sekund
III 50-60 sekund
II 15-20 sekund
III 50-60 sekund
3-4 parzenia
Sencha Okuyutaka 2024
świeża górska sencha z bardzo wyrazistym umami
koszt dostawy w Polsce:
od 15 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane