Sencha Okumidori 2018
Sencha Okumidori 2018 – wysokiej jakości sencha z prefektury Shizuoka. Piękne, długie igiełki, intensywny aromat i silne umami.
Już od dawna nie było w naszej ofercie dobrych herbat sencha z prefektury Shizuoka. Czas to zmienić!
Okumidori to bardzo dobrze wykonana klasyczna sencha, która już od otwarcia torebki czaruje silnym zapachem, zapowiadającym pełny smak z nutami morskimi, jajecznymi i silnym umami. A umami jest zaskakująco wyraźne, niemal „gyokurowe”, szczególnie kiedy herbatę zaparzymy wodą o niższej temperaturze i przez nieco dłuższy czas. Napar jest intensywnie zielony już od pierwszego parzenia, co jest charakterystyczne dla kultywaru okumidori.
Pochodzenie: Japonia, prefektura Shizuoka
Zbiory: wiosna 2018
kultywar: okumidori
Kultywar okumidori został zarejestrowany w roku 1972 i powstał przez skrzyżowanie krzewu yabukita i lokalnego szczepu z prefektury Shizuoka. Pod wieloma względami jest podobny do kultywaru yabukita, więc idealnie nadaje się do produkcji sencha o bardzo klasycznym smaku. Jak wyżej już wspomniano, charakteryzuje go wyraźnie zielony kolor naparu, o czym też mówi nam człon -midori w nazwie, gdyż oznacza to po prostu „zieleń”. Człon oku- wskazuje na to, że okumidori jest szczepem późno wypuszczającym młode pąki – zbiór okumidori następuje około tydzień po zbiorze kultywaru yabukita.
Już od dawna nie było w naszej ofercie dobrych herbat sencha z prefektury Shizuoka. Czas to zmienić!
Okumidori to bardzo dobrze wykonana klasyczna sencha, która już od otwarcia torebki czaruje silnym zapachem, zapowiadającym pełny smak z nutami morskimi, jajecznymi i silnym umami. A umami jest zaskakująco wyraźne, niemal „gyokurowe”, szczególnie kiedy herbatę zaparzymy wodą o niższej temperaturze i przez nieco dłuższy czas. Napar jest intensywnie zielony już od pierwszego parzenia, co jest charakterystyczne dla kultywaru okumidori.
Pochodzenie: Japonia, prefektura Shizuoka
Zbiory: wiosna 2018
kultywar: okumidori
Kultywar okumidori został zarejestrowany w roku 1972 i powstał przez skrzyżowanie krzewu yabukita i lokalnego szczepu z prefektury Shizuoka. Pod wieloma względami jest podobny do kultywaru yabukita, więc idealnie nadaje się do produkcji sencha o bardzo klasycznym smaku. Jak wyżej już wspomniano, charakteryzuje go wyraźnie zielony kolor naparu, o czym też mówi nam człon -midori w nazwie, gdyż oznacza to po prostu „zieleń”. Człon oku- wskazuje na to, że okumidori jest szczepem późno wypuszczającym młode pąki – zbiór okumidori następuje około tydzień po zbiorze kultywaru yabukita.
Herbata oryginalnie pakowana w próżniowe torebki o masie netto 100g.
Sencha Okumidori 2018
ocena
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
Bartosz L.
31.07.2019
ocena
5.00
Bardzo dobra Sencha, susz ma bardzo intensywny trawiasty aromat, natomiast napar (zdecydowanie polecam parzyć w temperaturze ok. 70 stopni) wychodzi równie intensywnie trawiasty, morski z wyraźnym umami i słodyczą z delikatnym dotykiem goryczki. Zdecydowanie polecam.
Bartek Kofikada
04.05.2019
ocena
5.00
Fantastyczna herbata. Nie wyobrażam sobie wieczoru bez niej. W smaku intensywnie słodka z wyczuwalnym umami. Najlepiej smakuje mi, kiedy parzona na niskiej temperaturze, za to więcej suszu. Polecam.
Tomek
23.01.2019
ocena
5.00
Bardzo elegancka i aromatyczna. Drobne, błyszczące igiełki dają piękny napar w kolorze szmaragdowym. Zaparzona miękką wodą (w Polsce np. butelkowaną Primaverą) ujawnia wyraźny ale zbalansowany smak umami i przyjemną słodycz.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane