Simao Shu Tuocha 2005
Simao Shu Tuocha 2005 - świetny fermentowany Pu’er, poddany już dosyć długiemu leżakowaniu. Ta herbata to dowód na to, że także pu’ery shu (dojrzałe) z czasem zmieniają swój smak!
Ponad dziesięcioletnie leżakowanie herbaty sprawiło, że uzyskała ona więcej gładkości, elegancji i dojrzałości. Nie czuć w niej już nieprzyjemnych zapachów fermentacji (po chińsku dui wei), kojarzących się z wilgocią, piwnicą czy nachalną ziemistością. Można tu natomiast poczuć suszone owoce i grzyby. W smaku przyjemnie słodka, oblepiająca podniebienie.
Herbata w formie mocno sprasowanego gniazdka (tuo) o wadze 100g.
Zbiory: Maj 2005
Prasowanie: jesień 2006
Pochodzenie: Simao, prowincja Yunnan, Chiny
Parzenie:
Wrzątek, 5g/250ml
I parzenie 2 minuty; II 2,5 min; III 3,5 min; IV 5-6 min
W stylu gongfu cha:
Wrzątek, 5-6g/100ml
I parzenie 30s; II 20s; III 30s; IV 50s; V 80s; VI 2 min; VII 3 min; VIII 4min...
Przed pierwszym parzeniem zalecamy przepłukać herbatę przez kilka sekund, aby oczyścić ją z ewentualnych zanieczyszczeń, ogrzać i wstępnie nawilżyć listki.
Przed pierwszym parzeniem zalecamy przepłukać herbatę przez kilka sekund, aby oczyścić ją z ewentualnych zanieczyszczeń, ogrzać i wstępnie nawilżyć listki.
Dostępne są próbki 25g!
przeglądane