TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Kabusecha Premium 2019

Kabusecha Premium 2019
Kabusecha Premium 2019 (特上かぶせ茶) – wykonana z niezwykłą dbałością, ręcznie zbierana, wysokiej jakości herbata zacieniana kabusecha. Dzieło pana Seigo Kondō z Nishio w prefekturze Aichi. 

Piękne, długie, intensywnie zielone igiełki cieszą lekko morskim aromatem, który nasila się po wrzuceniu do rozgrzanego naczynia. Wyjątkowo aromatyczna i świeża! Smak bardzo dobrze zbalansowany – znajdziemy tu zarówno słodycz, umami, jak i przyjemną cierpkość. Mokre liści ujawniają pożądany w herbatach zacienianych aromat nazywany przez Japończyków 覆い香 (ooika), będący efektem zawartości siarczku dimetylu. Napar klarowny. 

To herbata, która przez 7-10 dni przed zbiorem rośnie pod zadaszeniem, przy ograniczonym dostępie światła. Sprawia to, że liście stają się delikatniejsze, mają więcej aminokwasów, więcej kofeiny, mniej katechin. Zazwyczaj kabusecha zacieniana jest przez bezpośrednie nakrycie krzewów płachtami materiału. W tym wypadku zastosowano rzadko już spotykane zacienianie płachtami materiału rozpostartymi na stelażach, co spotyka się częściej w uprawie herbaty matcha – pan Kondō jest w końcu nagradzanym producentem herbaty matcha i specjalistą w tym stylu uprawy! 

Zbiory: maj 2019
Pochodzenie: Japonia, prefektura Aichi, Nishio
Kultywar: yabukita (zbiór ręczny)

Herbata pakowana w Japonii w torebki o masie netto 50g. 
Dostępna w bardzo ograniczonej ilości, jedynie 1 kilogram!
akcesoria:
region:
przeglądane