Sencha Mirume 2024
mistrzowska kompozycja kilku szczepów herbaty
Sencha Mirume 2024 – mistrzowska kompozycja kilku szczepów krzewu herbacianego. Bogata i dobrze zbalansowana.
Piękny, świeży aromat z nutami trawiastymi, mango i lasu iglastego. To herbata bogata w umami, o bardzo niskiej goryczy, ale też bez wyraźnej słodyczy, kierująca się raczej ku nutom wytrawnym. Bardzo klasyczna, stosunkowo delikatna. Do stworzenia tej herbaty wykorzystano kilka kultywarów, dzięki czemu smak i aromat są naprawdę wielowymiarowe.
Wszystkie kultywary pochodzą z górskich upraw w Ryōgōchi, w prefekturze Shizuoka, z pól pana Katahira, który naszym stałym klientom jest już dobrze znany z wyśmienitych ręcznie zbieranych shincha, Sencha Tsuyuhikari i bardzo popularnej czarnej herbaty Wakōcha Kōshun.
Zbiór: ichibancha (I zbiór wiosenny) 2024
Kultywary: zmieszane
Styl obróbki: asamushi (krótka obróbka parą wodną)
Pochodzenie: Japonia, prefektura Shizuoka, dystrykt Shimizu, Ryōgōchi
Herbata pakowana oryginalnie w torebki o masie netto 50g. Opcja 25 gramów zostanie zapakowana w nasze torebki firmowe.
Piękny, świeży aromat z nutami trawiastymi, mango i lasu iglastego. To herbata bogata w umami, o bardzo niskiej goryczy, ale też bez wyraźnej słodyczy, kierująca się raczej ku nutom wytrawnym. Bardzo klasyczna, stosunkowo delikatna. Do stworzenia tej herbaty wykorzystano kilka kultywarów, dzięki czemu smak i aromat są naprawdę wielowymiarowe.
Wszystkie kultywary pochodzą z górskich upraw w Ryōgōchi, w prefekturze Shizuoka, z pól pana Katahira, który naszym stałym klientom jest już dobrze znany z wyśmienitych ręcznie zbieranych shincha, Sencha Tsuyuhikari i bardzo popularnej czarnej herbaty Wakōcha Kōshun.
Zbiór: ichibancha (I zbiór wiosenny) 2024
Kultywary: zmieszane
Styl obróbki: asamushi (krótka obróbka parą wodną)
Pochodzenie: Japonia, prefektura Shizuoka, dystrykt Shimizu, Ryōgōchi
Herbata pakowana oryginalnie w torebki o masie netto 50g. Opcja 25 gramów zostanie zapakowana w nasze torebki firmowe.
herbata:
funkcje:
smak:
zbiory:
Parzenie
6-7g / 250 ml
I parzenie 65-70°C
II 75-80°C
III 85-90°C
II 75-80°C
III 85-90°C
I parzenie 1,5 min
II 15-20 sekund
III 50-60 sekund
II 15-20 sekund
III 50-60 sekund
3-4 parzenia
Dobrze nadaje się także do „parzenia” lodem, czyli kōridashi.
Sencha Mirume 2024
mistrzowska kompozycja kilku szczepów herbaty
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 15 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
Krzysztof
01.09.2024
smak 4.00
aromat
5.00
Wysublimowana herbata, trzeba trochę czasu, aby się z nią zapoznać. Każde parzenie, o ile jest umiejętnie wykonane, wprowadza kolejne ciekawe smaki i zapachy. Urzeka głównie aromatem, który otwiera się jakiś czas po przełknięciu - trawiastym, leśnym, drzewnym, "ciemniejszym" niż w większości herbat sencha.
Dorota
20.05.2023
smak 5.00
aromat
5.00
Ładny zapach, świeży smak ale nie do końca mój, wolę mniej wytrawne herbaty japońskie. Kolor żółty, mało mętny.
Grzegorz
08.06.2022
smak 5.00
aromat
5.00
とても美味しい素晴らしい新しいお茶。
葉の匂いは草や針葉樹林の匂いが強く、針は美しく見えます。 うま味がたっぷり.私としては
Oskar
30.05.2022
smak 5.00
aromat
5.00
Super Shincha ! Zapach liści ma intensywne aromaty trawiaste i lasu iglastego, igiełki wyglądają przepięknie z racji krótkiej obróbki (asamushi), są długie, mają około 4 cm, są ciemne i błyszczą :) Faktycznie herbata bogata w umami o bardzo niskiej goryczki i bez słodyczy, i dominują nuty wytrawne tak jak jest w opisie :) Zapach liści moim zdaniem idzie w kierunku akcentów morskich :)
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane