TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, dostawa od 12 zł, do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 12 zł, do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Pokrzywa

Pokrzywa
Pokrzywa (Pokrzywa zwyczajna, Urtica dioca L., suszone liście) – bogata w flawonoidy, sole mineralne i witaminy. Znana z pozytywnego wpływu na zdrowie i od pokoleń używana w medycynie naturalnej. Najczęściej sporządzana pokrzywa w formie naparu, używa się do picia jako herbata z pokrzywy.
 
Właściwości herbaty z pokrzywy
Napar z pokrzywy działa moczopędnie, przeciwzapalnie i odkażająco oraz wspomaga trawienie. Może też mieć właściwości przeciwkrwotoczne. Zawiera dużo żelaza – dlatego też zaleca się picie go przy zaburzeniach miesiączkowania i w wypadku anemii. Pokrzywa poprawia krążenie krwi i ma działanie wzmacniające organizm. Ponadto, pokrzywa ma właściwości obniżające ciśnienie krwi, oraz obniżające poziom cukru we krwi. 

Inne właściwości
Pokrzywa może być również stosowana jako naturalny kosmetyk.  Ma pozytywny wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Zawarte w roślinie związki redukują pocenie się. 
 
Pokrzywa jest źródłem między innymi: 
– witamin (A, E, K, B2, C),
– soli mineralnych (żelazo, wapń, fosfor, magnez, krzem, potas),
– flawonoidów,
– kwasów organicznych, 
– garbników.
 
Doskonałym uzupełnieniem dla herbatki z pokrzywy jest herbatka z rumianku i nagietek.
 
Przeciwwskazania
Nie stosować przy krwawieniach wywołanych polipami.
W razie długiego stosowania pokrzywy należy uzupełniać witaminę B1 (główne źródło: zboża, mięso, rośliny strączkowe). 

Kraj pochodzenia: Polska


Najczęstsze zadawane pytania.

1. Jakie właściwości ma pokrzywa?

Pokrzywa ma właściwości moczopędne, sciągające, rozkurczowe, przeciwbiegunkowe, przeciwkrwotocznie, wzmacniające, przeciwcukrzycowo, przeciwzapalnie. 

2. Jakie substancje lecznicze zawierają liście pokrzywy?

Liście pokrzywy zawierają barwniki roślinne (m. in. chlorofil, kastofil i beta karoten),   kwasy organiczne, witaminę C, K, B2, kwas pantotenowy, flawonoidy, garbniki, karotenoidy, aminy, sole mineralne, krzemionkę oraz mikroelementy  m. in. wapnia, magnezu, żelaza, potasu, krzemu, fosforu, jodu, siarki i sodu. 

3. Czy pokrzywa obniża ciśnienie?

Wykazuje łagodne działanie obniżające ciśnienie tętnicze krwi. Osoby cierpiące na zbyt wysokie ciśnienie krwi mogą uzupełniać swoją dietę sokami z pokrzywy. Napar przygotowany z rośliny jest cennym źródłem potasu, który w przypadku osób skarżących się na problemy z ciśnieniem pomaga utrzymać jego stabilny poziom. Potas wykazuje bowiem właściwości obniżające ciśnienie tętnicze i zwykle dieta bogata w ten składnik pozytywnie wpływa na samopoczucie u osób chorych.

4. Jak parzyć pokrzywę?

Napar z liści- 1 łyżkę suszonych liści zalać szklanką – 250ml wrzątku i odstawić na 10-15 minut.  
Odwar z liści- 1 łyżkę suszonych liści zalać 1 szklanką wody i gotować 5 minut. Po przecedzeniu odwar taki może być używany do picia i płukania włosów, jamy ustnej.

Herbaty z pokrzywy nie można pić zbyt dużo. Cztery filiżanki dziennie to dawka maksymalna, aby zapewnić sobie korzystne działanie tej rośliny i nie spowodować np. wypłukania z moczem soli mineralnych z organizmu. 

5. Czy pokrzywa jest moczopędna?

Pokrzywa wykazuje właściwości moczopędne, mogące pomóc w leczeniu kamicy nerkowej i innych schorzeń układu moczowego. Pokrzywa zwyczajna wspomaga wydalanie z organizmu szkodliwych substancji. Równocześnie przeciwdziała zatrzymywaniu płynów w organizmie i powstawaniu obrzęków.

6. Czy pokrzywa ma działanie odchudzające?

Pokrzywa zwyczajna reguluje przemianę materii i ułatwia trawienie. Picie naparu pobudza wydzielanie soków żołądkowych, co wpływa na przyspieszenie trawienia. Pokrzywa zwyczajna zawiera również związki, które wykazują działanie oczyszczające układ trawienny. Z tego powodu jest naturalnym środkiem wspomagającym gubienie zbędnych kilogramów.

7. Pokrzywa a cukrzyca.

Związki czynne z pokrzyw obniżają poziom cukru we krwi i mogą być używane jako leki uzupełniające działanie leków przeciwcukrzycowych. Przy długim stosowaniu pozwala na zmniejszenie dawek leków przeciwcukrzycowych, ale decyzja ta powinna być uzgodniona  lekarzem. 

8. Na co pomaga pokrzywa?

Pokrzywa pobudza czynność wydzielaną żołądka, trzustki i wątroby. Poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów, zwiększa wydalanie moczu, a z nim szkodliwych produktów przemiany materii, przede wszystkim mocznika i dlatego może być wykorzystana w leczeniu przewlekłych zakażeń.

Pokrzywa wykazuje też właściwości moczopędne, dlatego zwiększa ilość wydalanego mocznika z organizmu zatem polecana jest osobom cierpiącym na  kamice nerkową oraz borykającym się z zatrzymaniem wody w organizmie.

Łagodzi stany zapalne w przewodzie pokarmowym, a także hamuje małe krwawienia. Może być dobrym lekiem w zaburzeniach czynności przewodu pokarmowego, a nawet biegunkach.

Picie herbatki z pokrzywy zwyczajnej może być pomocne w leczeniu anemii, spowodowanej niedoborem żelaza ponieważ zwiększa ilość hemoglobiny oraz czerwonych krwinek. Stymuluje pracę układu odpornościowego. Przyspiesza wytwarzanie protrombiny, działając łagodnie przeciwkrwotocznie. Zawiera również w swoim składzie związki, które wspierają przyswajanie tego pierwiastka, a także foliany, których niedobory mogą prowadzić do anemii. Picie naparów z pokrzywy może być pomocne w okresie osłabienia lub nadmiernego przemęczenia.

Liście pokrzywy znajduje szerokie zastosowanie również w kosmetologii, szczególnie w aspekcie dbania o włosy i skórę. Przeciwdziała wolnym rodnikom, wspomaga redukcję obrzęków, odżywia i oczyszcza skórę.
Ze względu na właściwości bakteriobójcze stosuje się przemywanie i okłady z liści pokrzywy w leczeniu schorzeń skórnych, trądziku, oraz stanów zapalnych.  Sprawdzi się również w roli składnika poprawiającego kondycję włosów. Wzmacnia je i zapobiega ich wypadaniu.
Często zaleca się herbatę z pokrzywy na problemy skórne, zwłaszcza trądzik, który ma podłoże bakteryjne, ponieważ pokrzywa wykazuje właściwości antybakteryjne.
Do tego wspomaga funkcjonowanie wątroby, trzustki czy żołądka, których zaburzona praca może negatywnie wpływać na stan skóry. 
Korzystne działanie pokrzywy na skórę i włosy  polega na zmniejszeniu łojotoku i łupieżu. Związki zawarte w pokrzywie zapobiegają nadmiernemu poceniu się.

Jako źródło żelaza, krzemu, witaminy C wzmacniające organizm, dlatego zalecana jest do picia jako herbatka jesienią i zimą, kiedy najczęściej atakują chorobotwórcze wirusy i bakterie.

Ostudzoną herbatę z pokrzywy można stosować jako płukankę do ust w celu odkażenia jamy ustnej albo płukankę na skórę głowy pomocniczo przy łupieżu.

Dzięki zawartości żelaza, może być cennym źródłem związków żelaza w stanach jego niedoboru. np. po krwotokach, u kobiet obficie miesiączkujących, u krwiodawców.

Warto jednak pamiętać, że zbyt długa kuracja, ze względu na moczopędne działanie pokrzywy, wypłukuje sole mineralne i witaminy z organizmu.

Stanowią częsty składnik mieszanek o działaniu przeciwcukrzycowym. 
Przy przewlekłym stosowaniu należy spożywać dodatkowo witaminę B1

Przeciwwskazania:

Pokrzywa ma właściwości obniżające poziom cukru we krwi, dlatego osoby chorujące na cukrzycę nie mogą jej stosować bez konsultacji z lekarzem. Nie mogą jej używać osoby z przewlekłymi chorobami nerek bez konsultacji z lekarzem, a także osoby po zabiegach chirurgicznych. Także gdy w organizmie wykryto nadmiar żelaza, ponieważ pokrzywa podnosi jego poziom.
Po zabiegach chirurgicznych, stosujące leki nad nadciśnienie i zmniejszające krzepliwość krwi. Powinny jej unikać kobiety z nowotworami narządów rodnych, mięśniakami, krwawiącymi polipami
 
Parzenie
3 g / 200 ml
100° C
ok. 10 min.
Sposób przygotowania naparu: 1 łyżka suszonych, rozdrobnionych liści na szklankę wrzątku. Pozostawić pod przykryciem na ok. 10 min., odcedzić liście od naparu, pić 2-3 razy dziennie (najlepiej między posiłkami).Sposób przygotowania płukanki do włosów: 3-4 łyżki rozdrobionych liści suszonej pokrzywy zalać 1,5 l gorącej wody i odstawić do naciągnięcia na ok. 30 min. Włosy należy płukać w chłodnym wywarze.

Pokrzywa

smak
     
5.00
aromat
     
5.00
50g - 8,50 zł
100g - 16 zł
200g - 32 zł
wysyłka: w ciągu 1-2 dni roboczych zamów przez telefon   604 133-733   pn-pt 8-16:30
OPINIE
5.00 3 5 0
Marcin smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
W smaku bardzo dobra, a do tego ten aromat. Polecam !
Kinga smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Drobno mielone liście pokrzywy, aromatyczne i świeże, bardzo zielone. Zdrowe zioło; niektórych kulturach używana jako przyprawa w kuchni (np. Romowie).
Lidia smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Uwielbiam tę herbatkę z pokrzywy. Popijam często zdrowotnie, ze względu na zapotrzebowanie na żelazo. Polecam również od czasu do czasu zupę z pokrzywy!
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane