Cena Ilość Wartość Rabat Usuń
Suma: 0 PLN

Logowanie

Zamawiam
Kod rabatowy:
KLASYCZNA PREMIUM BIAŁA ŻÓŁTA ZIELONA ZIELONA Z DODATKAMI OOLONG CZARNA CZARNA Z DODATKAMI PU ERH ZIOŁA ROOIBOS OWOCOWA YERBA MATE AKCESORIA
Nilgiri Havukal 2017

Nilgiri Havukal 2017

Aromat:
     
(ocena: 3/5)
Smak:
     
(ocena: 3/5)
Asortyment:
Gramatura i cena:
Opis produktu
Nilgiri Havukal 2017  – „mroźna herbata” z Nilgiri, czyli Gór Błękitnych. Intensywny aromat i smak oraz wspaniała świeżość. 
 
Wczesne herbaty z Nilgiri mają wiele cech wspólnych z tymi z Dardżylingu - znajdziemy tu więc aromaty kwiatowe, smak jasnych, świeżych owoców (cytrusy i owoce tropikalne), ale wszystko to w nieco ostrzejszym wydaniu. Nilgiri Havukal jest wyraźnie ziołowo-słodka, z intensywnym zapachem. Posmak można porównać do cytrusowej goryczki piw typu IPA.

Zbiory tej partii herbaty miały miejsce w ostatnim tygodniu stycznia, kiedy to w Nilgiri zrywa się najbardziej wartościowe herbaty nazywane „mroźnymi” ze względu na niezwykle wczesną i chłodną porę roku. Ta herbata pochodzi z ogrodu Havukal, położonego na wysokości ok. 2000 m n.p.m. Tak duże wyniesienie ma niebagatelny (oczywiście pozytywny!) wpływ na jakość herbaty. 

Pochodzenie: południowe Indie, Nilgiri, ogród Havukal
Zbiory: koniec stycznia 2017
Kultywar: Craigmore 6017
Nr partii: 62/17
Klasa liścia: SFTGFOP1

Sposoby parzenia
4-5g/250ml wody
90-95°C
2-4 min
Herbata nadaje się do dwukrotnego zaparzenia. W drugim parzeniu czas pierwszego parzenia należy podwoić.
Oceny i opinie
Faktycznie herbata bardzo podobna do tych pochodzących z Dardżelingu. Parzona w niewielkim gajwanie, wiele razy daje niesamowicie aromatyczny, kwiatowy i słodki napar. Kwiatowy bukiet jest tak niesamowicie wyraźny, że można odnieść wrażenie jakby herbata była aromatyzowana. Wszystko jednak tworzy bardzo spójną całość bez cienia goryczy. Na pewno warto spróbować, polecam :)
Łukasz Wiśniewski | 16:17 | 24.03
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Aromat suszu jest bardzo "ogrodowy" - odczucia jak po w sadzenie nosa w bukiet świeżo ściętych kwiatów. Z jednej strony przyjemny, z drugiej jestem miłośnikiem cięższych, bardziej trwałych aromatów czekolady i suszonych owoców więc nie do końca mnie to przekonuje. Parzenie 3 minuty w 95 stopniach dało ciemno-slomkowy napar o ostrym, cytrusowym aromacie i kwaskowaty smaku przywodzacym na mysl smażoną skórkę cytrynową. Którego szczerze nie cierpię. Z pewnością herbata znajdzie zwolenników gdyż jest bardzo wyrazista i w smaku i zapachu, ale dla mnie, ze względu na ten cytrusowych smak jest po prostu obrzydliwa. Jeżeli ktoś nie lubi aromatów cytrusowych niech omija ją z daleka. Resztę zachęcam do spróbowania.
Jerzy Jabłoński | 21:38 | 17.03
aromat:
     
(1/5)
smak:
     
(1/5)
Rekomendacje
Kraków, Floriańska 13, tel: 12 422 93 82, biuro@eherbata.pl