TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka $0 ; dostawa od $1,90, do darmowej brakuje $40,72
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od $1,90, do darmowej brakuje $40,72
do zapłaty $0
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Matcha Aichi Organic 30g

Matcha Aichi Organic 30g
herbata:
region:
aichi, japonia
funkcjonalność:
pobudzające, odpornościowe, przeciwutleniające
smak:
umami
Matcha Aichi Organic (30g) - wysokogatunkowa japońska zielona herbata, w postaci intensywnie zielonego pudru. Powstaje po zmieleniu tencha, która podobnie jak gyokuro czy kabusecha jest zacieniana przed zbiorami. W ten sposób udaje uzyskać się więcej słodyczy i głębi smaku. Wyraźnie wyczuwalny jest także piąty smak, tzw. umami. Pochodzi z ekologicznych, certyfikowanych plantacji w prefekturze Aichi. Pakowana w oryginalną, zapieczętowaną puszkę o zawartości 30 g.

Matcha słynie z wysokiej zawartości kofeiny, dlatego zaliczana jest do herbat wykazujących najwyższe działanie pobudzające. Również ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, w tym dużą zawartość antyoksydantów i witamin, może stać się zdrowym i bezpiecznym dla organizmu zamiennikiem kawy.

Sposób przygotowania: Choć dogłębne poznanie i przyswojenie sobie zasad ceremonii chanoyu wymaga wielu lat praktyki, to jednak codzienne przygotowanie herbaty matcha wcale nie musi być skomplikowanym rytuałem. W domowych warunkach wystarczy nam większa czarka lub nawet zwykła miseczka i coś, co pozwoli nam rozrobić herbaciany proszek w wodzie. Najlepiej sprawdzi się tutaj tradycyjna bambusowa miotełka chasen, która przy odpowiedniej technice ubijania (tzn. przy wykonywaniu energicznych ruchów na kształt litery M lub W) pozwoli nam uzyskać kremową konsystencję naparu z charakterystyczną pianką na powierzchni. Jeśli nie dysponujemy chasenem, można eksperymentować np. z elektrycznym, ręcznym spieniaczem do mleka lub ewentualnie z łyżeczką czy małą trzepaczką kuchenną. Niezależnie od narzędzia, którym będziemy się posługiwać, warto dodatkowo przesiać herbatę przez sitko przed zmieszaniem jej z wodą. Dzięki temu unikniemy grudek i łatwiej będzie nam spienić napar. Uwaga! Napar wypijamy w całości.

W Japonii bardzo popularne jest także używanie matcha do celów kulinarnych, przede wszystkim w cukiernictwie, ponieważ  nadaje potrawom nie tylko charakterystycznego smaku, ale też barwi je na piękny zielony kolor.

Pochodzenie: Japonia, prefektura Aichi
Parzenie
3 g / 120-150 ml
70-80 ºC
nie dotyczy
Herbatę Matcha (ok. 1 łyżeczki na miseczkę ok. 0,2 l) zalewamy przegotowaną wodą o temperaturze około 70-80 stopni i energicznie mieszamy, doprowadzając do jej rozpuszczenia.

Matcha Aichi Organic 30g

dostawa: od 7 pln, darmowa dostawa od 150 pln, wysyłka ekspresowa do 24h,
za granicę za 36 pln (stały koszt)
KOSZT DOSTAWY - PŁATNOŚĆ - ZWROT opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-pt 8-17.00
OPINIE
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane