Lao Cong Jiang Hua Xiang 2018
Lao Cong Jiang Hua Xiang 2018 – wysokiej klasy oolong dan cong produkowany z liści starych krzewów.
Smak tej niezwykłej herbaty można opisać paradoksalnym stwierdzeniem: delikatna, ale głęboka. Charakterystyczne dla lekko palonych oolongów dan cong nuty kwiatowe harmonijnie kontrastują ze słodyczą przypominającą toffi oraz (typową i nieuniknioną dla dancongów!) goryczką, występującą szczególnie w dłuższych i późnych parzeniach. Polecamy jednak tę herbatę tym, którzy mają już doświadczenie z oolongami dan cong, gdyż osoby niezaznajomione z tym gatunkiem mogą nie docenić w pełni jej walorów.
To herbata, która wykonana została z liści starych krzewów (lao cong) lokalnego szczepu, który zaliczany jest do grupy Jiang Hua Xiang, czyli dosłownie „o zapachu kwiatu imbiru”. Dancongi ze starych krzewów są szczególnie cenione, bo głęboki system korzeniowy czerpie z gleby to, co najlepsze. Wzrost takich krzewów jest już powolny, a plony z nich małe. Oznacza to bardziej skoncentrowany i zbalansowany smak. Herbaty ze starych krzewów mają też jednak swoje wady: wytwarzane z nich herbaty mają słabszy aromat, niż te z młodych krzewów.
Uwaga! Herbata dostępna w bardzo małej ilości.
Zbiory: 05.04.2018
Pochodzenie: Chiny, prowincja Guangdong, wieś Dan Hu
Parzenie: oolongi dan cong ze starych krzewów najlepiej parzyć w gaiwanie (w stylu gongfu cha), lub bezpośrednio w czarce, z której pijemy herbatę. Po prostu wrzućcie małą ilość liści na dno czarki, zalejcie je wrzątkiem i zacznijcie pić, kiedy herbata się wystarczająco ostudzi. Wystarczy użyć 2 gramy liści na 150 mililitrów wody. Najlepiej nadają się do tego większe czarki (150-250 ml) w kształcie miseczek rozszerzających się ku górze.
Smak tej niezwykłej herbaty można opisać paradoksalnym stwierdzeniem: delikatna, ale głęboka. Charakterystyczne dla lekko palonych oolongów dan cong nuty kwiatowe harmonijnie kontrastują ze słodyczą przypominającą toffi oraz (typową i nieuniknioną dla dancongów!) goryczką, występującą szczególnie w dłuższych i późnych parzeniach. Polecamy jednak tę herbatę tym, którzy mają już doświadczenie z oolongami dan cong, gdyż osoby niezaznajomione z tym gatunkiem mogą nie docenić w pełni jej walorów.
To herbata, która wykonana została z liści starych krzewów (lao cong) lokalnego szczepu, który zaliczany jest do grupy Jiang Hua Xiang, czyli dosłownie „o zapachu kwiatu imbiru”. Dancongi ze starych krzewów są szczególnie cenione, bo głęboki system korzeniowy czerpie z gleby to, co najlepsze. Wzrost takich krzewów jest już powolny, a plony z nich małe. Oznacza to bardziej skoncentrowany i zbalansowany smak. Herbaty ze starych krzewów mają też jednak swoje wady: wytwarzane z nich herbaty mają słabszy aromat, niż te z młodych krzewów.
Uwaga! Herbata dostępna w bardzo małej ilości.
Zbiory: 05.04.2018
Pochodzenie: Chiny, prowincja Guangdong, wieś Dan Hu
Parzenie: oolongi dan cong ze starych krzewów najlepiej parzyć w gaiwanie (w stylu gongfu cha), lub bezpośrednio w czarce, z której pijemy herbatę. Po prostu wrzućcie małą ilość liści na dno czarki, zalejcie je wrzątkiem i zacznijcie pić, kiedy herbata się wystarczająco ostudzi. Wystarczy użyć 2 gramy liści na 150 mililitrów wody. Najlepiej nadają się do tego większe czarki (150-250 ml) w kształcie miseczek rozszerzających się ku górze.
Lao Cong Jiang Hua Xiang 2018
koszt dostawy w Polsce:
od 15 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane