TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 pln ; ; dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
do zapłaty 0 pln
kod promocyjny
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
Kwiat Bzu Czarnego

Rodzimy obszar występowania czarnego bzu (Sambucus nigra) to Europa, Tunezja w Afryce Północnej, Azja Zachodnia (Iran, Irak, Turcja) i Indie. Poza tym uprawiany jest w wielu krajach Świata. W Polsce pospolity jest na całym obszarze kraju. Wywar z kwiatu bzu ma działanie napotne, zalecane przy stanach o podwyższonej temperaturze. Dodatkowo ma właściwości moczopędne, związane z obecnością flawonoidów. Kwiat bzu powoduje zwiększenie elastyczności ścian włosowatych naczyń krwionośnych i zmniejszenie ich przepuszczalności. Jest to działanie charakterystyczne dla związków z grupy witaminy P, której przedstawicielem jest występująca w surowcu rutyna.

Należy pamiętać, iż kwiat bzu (tak jak owoce czy kora) zawierają sambucynę i sambunigrynę. Są to związki, które spożyte w większej ilości mogą wywoływać działania szkodliwe dla człowieka. Jednakże wyższa temperatura gotowania (bez przykrycia) usuwa wszelkie właściwości trujące.
Kwiat (czarny bez) jest idealnym produktem do przygotowania naparu, soku, syropu, nalewki czy perfum.

Sposób przygotowania:
1) Kwiaty bzu czarnego zalewamy wrzątkiem i parzymy przez 5-8 minut pod przykryciem.
2) Łyżkę suszonych kwiatów bzu czarnego wsypać do garnuszka, zalać 250 ml gorącej wody i gotować na średnim ogniu przez 15 minut. 

* Przed spożyciem ziół, szczególnie w przypadku osób przyjmujących różnego rodzaju leki, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

Kraj pochodzenia: Polska

Kwiat Bzu Czarnego

chwilowo niedostępny

dostawa: od 7 PLN, darmowa dostawa od 100 PLN, wysyłki ZAGRANICZNE za 45 PLN (stały koszt)
wysyłka ekspresowa w ciągu 24h
opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-sb 10-20.00 KOSZT DOSTAWY - PŁATNOŚĆ - ZWROT
region:
Polska
funkcjonalność:
źródło witamin i minerałów, dodatek do herbat
Parzenie
3 g / 150 ml
96°C
5-8 min
1) Kwiaty bzu czarnego zalewamy wrzątkiem i parzymy przez 5-8 minut pod przykryciem. 2) Łyżkę suszonych kwiatów bzu czarnego wsypać do garnuszka, zalać 250 ml gorącej wody i gotować na średnim ogniu przez 15 minut.
OCEŃ PRODUKT
     
     

trwa wysyłanie opinii...

ostatnio przeglądane