Kenia Imenti Tippy 2023
intensywna kenijska herbata z licznymi złotymi pąkami.

Kenia Imenti Tippy 2023 – czarna kenijska herbata z dużą ilością młodych, nierozwiniętych listków, nazywanych „tipsami”.
Herbata pełna, z cięższym body, słodowym smakiem jak w herbatach assamskich. Mieszają się w niej aromaty czekoladowe, drzewne i owocowe, pochodzące z rozwiniętych liści, a także nuty kwiatowe, charakterystyczne dla tipsów.
Imenti Tippy to mieszanka – dojrzałe liście w standardzie OP1 są zbierane osobno, a tipsy osobno, a następnie producent miesza je w odpowiednich proporcjach dla uzyskania zbalansowanego smaku. Bardzo kreatywne, nieortodoksyjne podejście do produkcji herbaty. Herbata jest wytwarzana przez spółdzielnię zrzeszająca 5100 rolników i pracowników fabryki, głównie z plemienia Kikuyu. Imenti leży na północny wschód od parku narodowego Mount Kenya, niemal idealnie na równiku. Herbata jest tu uprawiana na wysokości od 1500 do 2200 m n.p.m.
Pochodzenie: Kenia, region Mount Kenya, Imenti
Zbiory: styczeń 2023
Lokalna metoda przyrządzania herbaty z Imenti
W Imenti herbatę często przygotowuje się z mlekiem i przyprawami, trochę jak indyjską masala chai:
20-30 gramów herbaty dodaje się do 0,5 litra gotującej się wody i gotuje przez około 5 minut. Po tym czasie dolewa się 0,5 litra mleka i dosypuje 100 g cukru oraz przyprawy: kardamon, cynamon i pieprz.
Herbatę można też przygotować bez wody, gotując ją w litrze mleka przez 5 minut.
Herbata pełna, z cięższym body, słodowym smakiem jak w herbatach assamskich. Mieszają się w niej aromaty czekoladowe, drzewne i owocowe, pochodzące z rozwiniętych liści, a także nuty kwiatowe, charakterystyczne dla tipsów.
Imenti Tippy to mieszanka – dojrzałe liście w standardzie OP1 są zbierane osobno, a tipsy osobno, a następnie producent miesza je w odpowiednich proporcjach dla uzyskania zbalansowanego smaku. Bardzo kreatywne, nieortodoksyjne podejście do produkcji herbaty. Herbata jest wytwarzana przez spółdzielnię zrzeszająca 5100 rolników i pracowników fabryki, głównie z plemienia Kikuyu. Imenti leży na północny wschód od parku narodowego Mount Kenya, niemal idealnie na równiku. Herbata jest tu uprawiana na wysokości od 1500 do 2200 m n.p.m.
Pochodzenie: Kenia, region Mount Kenya, Imenti
Zbiory: styczeń 2023
Lokalna metoda przyrządzania herbaty z Imenti
W Imenti herbatę często przygotowuje się z mlekiem i przyprawami, trochę jak indyjską masala chai:
20-30 gramów herbaty dodaje się do 0,5 litra gotującej się wody i gotuje przez około 5 minut. Po tym czasie dolewa się 0,5 litra mleka i dosypuje 100 g cukru oraz przyprawy: kardamon, cynamon i pieprz.
Herbatę można też przygotować bez wody, gotując ją w litrze mleka przez 5 minut.
herbata:
smak:
aromat:
region:
zbiory:
Parzenie
4g / 250ml
90-96°C
I parzenie 2,5-3 min
II 4-5 min
II 4-5 min
2 parzenia
Nadaje się także do przygotowania w stylu gongfu cha:
4g / 150 ml / 96°C
4 parzenia, zaczynając od 30 sekund
4g / 150 ml / 96°C
4 parzenia, zaczynając od 30 sekund
Kenia Imenti Tippy 2023
intensywna kenijska herbata z licznymi złotymi pąkami.
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



