TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość rabat wartość
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Kenia Imenti Tippy 2024

intensywna kenijska herbata z licznymi złotymi pąkami.

Kenia Imenti Tippy 2024
NOWOŚĆ
Kenia Imenti Tippy 2024 – czarna kenijska herbata z dużą ilością młodych, nierozwiniętych listków, nazywanych „tipsami”.

Herbata pełna, z cięższym body, słodowym smakiem jak w herbatach assamskich. Mieszają się w niej aromaty czekoladowe, drzewne i owocowe, pochodzące z rozwiniętych liści, a także nuty kwiatowe, charakterystyczne dla tipsów. 

Imenti Tippy to mieszanka – dojrzałe liście w standardzie OP1 są zbierane osobno, a tipsy osobno, a następnie producent miesza je w odpowiednich proporcjach dla uzyskania zbalansowanego smaku. Bardzo kreatywne, nieortodoksyjne podejście do produkcji herbaty. Herbata jest wytwarzana przez spółdzielnię zrzeszająca 5100 rolników i pracowników fabryki, głównie z plemienia Kikuyu. Imenti leży na północny wschód od parku narodowego Mount Kenya, niemal idealnie na równiku. Herbata jest tu uprawiana na wysokości od 1500 do 2200 m n.p.m. 

Pochodzenie: Kenia, region Mount Kenya, Imenti 
Zbiory: styczeń 2024

Lokalna metoda przyrządzania herbaty z Imenti
W Imenti herbatę często przygotowuje się z mlekiem i przyprawami, trochę jak indyjską masala chai:
20-30 gramów herbaty dodaje się do 0,5 litra gotującej się wody i gotuje przez około 5 minut. Po tym czasie dolewa się 0,5 litra mleka i dosypuje 100 g cukru oraz przyprawy: kardamon, cynamon i pieprz. 
Herbatę można też przygotować bez wody, gotując ją w litrze mleka przez 5 minut. 
Parzenie
4g / 250ml
90-96°C
I parzenie 2,5-3 min
II 4-5 min
2 parzenia
Nadaje się także do przygotowania w stylu gongfu cha:
4g / 150 ml / 96°C
4 parzenia, zaczynając od 30 sekund
przeglądane