Jiangshan Mao Feng 2023
codzienna herbata zielona ze szczepu Longjing #43
Jiangshan Mao Feng 2023 – zielona herbata chińska z prowincji Zhejiang, wytwarzana z tego samego szczepu krzewu, co słynna herbata Long Jing.
Aromat suchych liści jest świeży i subtelny, z nutami suszonej śliwki i warzyw. Napar jest lekki, klarowny, o słomkowo-żółtej barwie. To herbata z późnego zbioru wiosennego, zbierana dopiero w maju, więc znajdziemy tu więcej smaków bezpośrednich i wyrazistych, niż w delikatnych herbatach zbieranych wczesną wiosną. Co zaskakujące, nie brakuje jej jednak przyjemnej świeżości i orzeźwienia – bardzo dobra zielona herbata codzienna!
Fani Long Jinga znajdą tu przebłyski smaku swojej ulubionej herbaty, bo Jiangshan Mao Feng powstaje z krzewów szczepu longjing #43, czyli tych samych, co większość herbaty Long Jing. Jej liście przetwarzane są jednak w znacznie inny sposób – nie są mocno prażone na woku i zwijane jedynie w minimalnym stopniu. Ta herbata dobrze znosi parzenie w cieplejszej wodzie (85°C i więcej), a parzenie jej taką wodą jest nawet wskazane, aby wydobyć smak z bardziej mięsistych, później zbieranych liści.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Zhejiang, Jiangshan
Zbiory: maj 2023
kultywar: longjing #43
Aromat suchych liści jest świeży i subtelny, z nutami suszonej śliwki i warzyw. Napar jest lekki, klarowny, o słomkowo-żółtej barwie. To herbata z późnego zbioru wiosennego, zbierana dopiero w maju, więc znajdziemy tu więcej smaków bezpośrednich i wyrazistych, niż w delikatnych herbatach zbieranych wczesną wiosną. Co zaskakujące, nie brakuje jej jednak przyjemnej świeżości i orzeźwienia – bardzo dobra zielona herbata codzienna!
Fani Long Jinga znajdą tu przebłyski smaku swojej ulubionej herbaty, bo Jiangshan Mao Feng powstaje z krzewów szczepu longjing #43, czyli tych samych, co większość herbaty Long Jing. Jej liście przetwarzane są jednak w znacznie inny sposób – nie są mocno prażone na woku i zwijane jedynie w minimalnym stopniu. Ta herbata dobrze znosi parzenie w cieplejszej wodzie (85°C i więcej), a parzenie jej taką wodą jest nawet wskazane, aby wydobyć smak z bardziej mięsistych, później zbieranych liści.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Zhejiang, Jiangshan
Zbiory: maj 2023
kultywar: longjing #43
herbata:
zbiory:
Parzenie
4-5g / 250 ml
85°C
I parzenie 2 minuty
II 2-3 minuty
III 4-5 minut
II 2-3 minuty
III 4-5 minut
2-3 parzenia
Jiangshan Mao Feng 2023
codzienna herbata zielona ze szczepu Longjing #43
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 15 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
Paweł
17.01.2024
smak 5.00
aromat
5.00
Dla mnie aromat suszu tropikalny - pierwsze i najsilniejsze skojarzenie miałem z mango :)
Zwykle parzyłem prosto w szklance/kubku 80-85 st. C w zalecanych proporcjach lub ciut niższych i tak piłem, robiąc dolewki.
Aromat naparu jest delikatny, tu już bardziej słomkowy i zielony. Tropiki wracają w smaku, szczególnie w pierwszych kilku łykach, ale niezbyt intensywne, jakby ciemniejsze i bardziej gęste, mniej oczywiste, obok zieloności i może cytrusów. Ogólnie w smaku słodkawa, lekka, pełna; goryczka pojawia się z czasem, ale przeważnie nie dominuje, raczej wyłania się z powyższych. Posmaku nie wyczułem.
Przy "parzeniu" metodą cold brew - ten jaśniejszy, bardziej wyrazisty aromat tropików z suchych liści wyczułem też w smaku :)
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane