TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 pln ; ; dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
do zapłaty 0 pln
kod promocyjny
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
Gruzińska Likhauri 2018
NOWOŚĆ
Gruzińska Likhauri – bardzo przyjemna, lekka, deserowa czarna herbata reprezentująca nową generację wysokiej jakości herbat gruzińskich.
 
Smak owocowy, słodkawy oraz lekki. Lubimy określać takie herbaty czarne mianem „dżemowych”. Może być pyszną herbatą codzienną, ale przy większym skupieniu odkryjemy w jej smakowaniu, że posiada nieco cech znacznie droższych czarnych herbat z Japonii i Tajwanu. Napar jest klarowny, o złoto-pomarańczowej barwie. 
 
Herbata pochodzi z odrodzonego ogrodu, który (jak większość gruzińskiego przemysłu herbacianego) znacznie podupadł w końcowych latach istnienia Związku Radzieckiego. Dopiero od sześciu lat uprawia się w nim herbatę - stosując naturalne nawozy i nowe kultywary (szczepy) krzewu herbacianego. To zupełne odejście od typowej strategii uprawy w Gruzji, która nastawiona była wyłącznie na masową produkcję herbaty pośledniej jakości. Coraz więcej gruzińskich rolników decyduje się, tak jak w tym wypadku, na plony mniejsze, ale dające produkt o zdecydowanie wyższych walorach smakowych. 
 
Właściciel ogrodu: Tamara Komeriki
Kultywar: Kolchida
Zbiory: Maj 2018
 
Parzenie:
4-5g/250ml wody, wrzątek
I parzenie 2-3min; II parzenie 6-8 minut
 
Dobre efekty smakowe daje też jednorazowe parzenie przez 5-6 minut. 
 

Gruzińska Likhauri 2018

smak
     
4.50
aromat
     
4.00
dostawa: od 7 PLN, darmowa dostawa od 100 PLN, wysyłki ZAGRANICZNE za 45 PLN (stały koszt)
wysyłka ekspresowa w ciągu 24h
opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-sb 10-20.00 KOSZT DOSTAWY - PŁATNOŚĆ - ZWROT
typ:
czarna, klasyczna
region:
Gruzja
zbiory:
wiosenne/first flush, 2018
Parzenie
4-5g/250ml wody
96°C
I parzenie 2-3min; II 6-8 minut
Dobre efekty smakowe daje też jednorazowe parzenie przez 5-6 minut. Aby w pełni cieszyć się aromatem liści, należy pamiętać o rozgrzaniu czajniczka wrzątkiem przed wrzuceniem liści.
OCEŃ PRODUKT
4.25 2 5 0
     
     

trwa wysyłanie opinii...

Maciej smak  
     
5.00     aromat  
     
4.00
Polecam parzyć w stylu gongfu - smak faktycznie potrafi kojarzyć się z oolongami lub dobrymi chińskimi czarnymi herbatami. Zdecydowanie warta spróbowania.
Jerzy smak  
     
4.00     aromat  
     
4.00
Susz ładny, czarno-brązowy o aromacie południowego wina: ni to leśna darń, ni to suszone owoce. Bardzo przyjemny, choć dość mocno atakuje nos. Napar parzony 7-8 minut w 95 stopniach dał wywar o miodowym kolorze i aromacie lekko podsuszonych jabłek. Takich że strychu na wsi - z nutką kurzu i pleśni. Nie jest to nic złego, raczej kojarzy mi się z milymym buszowaniem po stryszku u dziadków na wsi. Smak owocowy, może nie do końca harmonizuje z zapachem - jest ciut kwaskowaty, ale mimo wszystko przyjemny. Herbata niebanalna, nie nazwałbym jej śniadaniówką. Szkoda według mnie marnować potencjał herbatki. Jest przyjemnie orzeźwiająca w smaku i na świetnie nadawała by się na deser po śniadaniu, jeżeli ma się na to czas.
ostatnio przeglądane