TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, dostawa od 12 zł, do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 12 zł, do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Gruzińska Leila 2023

ręcznie wytwarzana czarna herbata z południa Gruzji

Gruzińska Leila 2023
Gruzińska Leila 2023 – w całości ręcznie przetwarzana herbata z miejsca, gdzie założono pierwsze gruzińskie plantacje herbaty.
 
Suche liście zachęcają zapachem dojrzałych owoców, pomieszanym z nutami kwiatowymi. Podobne doznania dominują w smaku – owoce, głównie lekko kwaskowe, z domieszką cytrusów. Gładka i delikatna. Po zaparzeniu okazuje się, jak pięknie zachowane i duże są liście tej herbaty.
 
Autorem tej herbaty jest pani Leika, która cały proces obróbki przeprowadza ręcznie, a herbata produkowana jest w małych partiach. Pole pani Leili znajduje się we wsi Chakvi – to właśnie tam pod koniec XIX wieku założono pierwsze plantacje herbaty w Gruzji. Jednym z sekretów jakości herbat z Chakvi jest to, że krzewy mają bardzo długi czas na regenerację. Zbiór na przełomie maja i czerwca jest pierwszym zbiorem roku. Z jednego krzewu liście zrywa się 3 razy do roku, kolejne zbiory mają miejsce w sierpniu i październiku.
 
Proces produkcji herbat z Chakvi:
- zbiór ręczny
- więdnięcie (od 12 do 14 godzin)
- ręczne zwijanie liści (40 minut, w jednej turze produkuje się ok. 400-500g gotowej herbaty)
- zostawienie do utlenienia (na całą noc, pod przykryciem) 
- suszenie (1-3 dni, w zależności od pogody)
 
Zbiory: maj 2023
 
Kultywar: krzyżówka Kolchida 42 i Yunnan Da Ye Zhong (yunnańska odmiana wielkolistna
Parzenie
6g / 250 ml
95°C
5 minut
1 parzenie
Świetnie sprawdza się parzenie w gaiwanie lub małym czajniczku:
6g / 250 ml / 96°C
I parzenie 40 sekund
II40 s; III 1 min; IV 2 min...
przeglądane