Gruzińska Leila 2023
ręcznie wytwarzana czarna herbata z południa Gruzji
Gruzińska Leila 2023 – w całości ręcznie przetwarzana herbata z miejsca, gdzie założono pierwsze gruzińskie plantacje herbaty.
Suche liście zachęcają zapachem dojrzałych owoców, pomieszanym z nutami kwiatowymi. Podobne doznania dominują w smaku – owoce, głównie lekko kwaskowe, z domieszką cytrusów. Gładka i delikatna. Po zaparzeniu okazuje się, jak pięknie zachowane i duże są liście tej herbaty.
Autorem tej herbaty jest pani Leila, która cały proces obróbki przeprowadza ręcznie, a herbata produkowana jest w małych partiach. Pole pani Leili znajduje się we wsi Chakvi – to właśnie tam pod koniec XIX wieku założono pierwsze plantacje herbaty w Gruzji. Jednym z sekretów jakości herbat z Chakvi jest to, że krzewy mają bardzo długi czas na regenerację. Zbiór na przełomie maja i czerwca jest pierwszym zbiorem roku. Z jednego krzewu liście zrywa się 3 razy do roku, kolejne zbiory mają miejsce w sierpniu i październiku.
Proces produkcji herbat z Chakvi:
- zbiór ręczny
- więdnięcie (od 12 do 14 godzin)
- ręczne zwijanie liści (40 minut, w jednej turze produkuje się ok. 400-500g gotowej herbaty)
- zostawienie do utlenienia (na całą noc, pod przykryciem)
- suszenie (1-3 dni, w zależności od pogody)
Zbiory: maj 2023
Kultywar: krzyżówka Kolchida 42 i Yunnan Da Ye Zhong (yunnańska odmiana wielkolistna
herbata:
region:
zbiory:
Parzenie
6g / 250 ml
95°C
5 minut
1 parzenie
Świetnie sprawdza się parzenie w gaiwanie lub małym czajniczku:
6g / 250 ml / 96°C
I parzenie 40 sekund
II40 s; III 1 min; IV 2 min...
6g / 250 ml / 96°C
I parzenie 40 sekund
II40 s; III 1 min; IV 2 min...
Gruzińska Leila 2023
ręcznie wytwarzana czarna herbata z południa Gruzji
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane